Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogyan készítsem el a bodzaszö...

Hogyan készítsem el a bodzaszörpöt, hogy ne penészedjen meg a teteje?

Figyelt kérdés
Rakok bele szalicilt (egy késhegynyit literenként), meg cukrot is, mégis mindig megpenészedik egy idő után.
2009. jún. 22. 01:25
 1/7 anonim ***** válasza:
Felforralod a vizet?
2009. jún. 22. 08:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy hogy készited a szörpöt, ezért nem tudok igazán sokat mondani rá.

Én igy csinálom:

5 - 6 nagy bodzavirágot leszedek, kicsit kirázogatom, hogy ha valami bogár van benne az kimenjen. Nem jó esö után szedni, csak akkor, ha legalább egy napja száraz már az idö - és lehetöleg akkor, amikor rásüt a nap.

Mosás nélkül -ez fontos! - berakom egy edénybe, rákarikázok egy egész citromot, ra´öntök 3 liter hideg vizet és hidegen táolom 24 óráig (spájz, hütö).

Másnap leszüröm, belekeverek 3 kg cukrot és langosra melegitem, majd azonnal csavaros üvegekbe töltöm és lezárom.

Nem teszek bele semmi szalicilt vagy hasonlót, de enm szokott megpenészedni. Régebben akkor penészedett meg, ha a virágok vizesek lettek.

Viszont az alján leül egy réteg - ez a virágporból keletkezik és nem baj.

2009. jún. 22. 08:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Nem , nem szoktam felforralni, lehet az még segít.

2009. jún. 22. 12:14
 4/7 A kérdező kommentje:

Egyébként hasonlóan csinálom én is, lehet nem jól tároltam...:S

Na de majd jövőre, sajnos most már elvirágzott. :(

2009. jún. 22. 12:25
 5/7 anonim ***** válasza:

Én a következőképp készítem, nekem még soha nem volt vele gondom, legfeljebb egy. Az, hogy keveset készítettem:)

20-25 bodzavirág, 4 kg cukor, 6 l víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav, 1 kávéskanál nátrium-benzoát.

Ha tiszta helyről van a virág, nem kell lemosni, de ha le is mosod, nagyon óvatosan, mert lehullik és oda a java. 5 liter vizet felforralunk 3 és fél kiló cukorral. Fél kiló cukrot karamellizálunk, 1 liter vizet teszünk hozzá, és feloldjuk benne a karamellt. A cukros leveket összeöntjük, együtt újra felforraljuk. Ha kihűlt, beletesszük a bodzát, a karikákra vágott citromokat, citromsavat, tartósítót. 4-5 napig gyakran kevergetve összeérik, tiszta üvegekbe szűrjük, és mehet a spájzba.

2009. jún. 23. 09:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
Ja, ha hidegen készülő recepted van, a kész szörpöt üvegekbe szűröd, rászórsz egy kis nátrium-benzoátot, és lekötöd. Akkor tuti nem penészedik meg :)
2009. jún. 23. 09:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszi! Jövőre kipróbálom ezt is.

ui: hát igen, a jó kis házi bodzaszörpből sosem elég.:)

2009. jún. 23. 11:47

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!