Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Apukám sok évvel ezelőtt...

Apukám sok évvel ezelőtt említett egy referencia könyvet, amit a hivatásos szakácsok használnak, amelyben pl. az áll, hogy egy hússzeletnek hivatalosan hány dekásnak kell lennie stb. Vmi idegen hangzású cim volt. Esetleg ismeri valaki ezt a könyvet?

Figyelt kérdés
2012. okt. 1. 12:04
 1/3 anonim ***** válasza:

Étel készítési ismeretek.

Venesz -étel készitési technologiák és ismeretek

2012. okt. 1. 13:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

Az #1-es említette az Ételkészítési ismereteket

Az itt van:

[link]

Ebben a receptek 10 személyre szólnak.


Amire a kérdező gondol, az a rendszerváltás előtti időben a fogyasztóvédelem (akkor még népi ellenőrzés) előírása volt, döntően a közétkeztetésben, állami éttermekben a lopás ellen alkalmazták.

2012. okt. 2. 00:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

#2-es vagyok

Megpróbálom vázolni:

A rendszerváltás előtt a vendéglátó egységek osztályba voltak sorolva. Minden osztálynál meg volt adva, hogy mennyi a haszonkulcs. Minden ételnek volt gyártáskészítési(?) lapja. Ezen rajta volt, hogy egy adagban ennyi dkg a marhahús, annyi a dkg a só stb. Mivel egész évben mindennek ugyanannyi fix ára volt, ki lehetett számolni, hogy mennyiből jön ki az adag. Erre jött a megszabott haszonkulcs. Az ellenőr bement az étterembe és összevetette a gyártáslapot a felszolgált adaggal. Ha kevesebb volt, akkor a fogyasztók megkárosítása miatt megütötte a bokáját valaki.

Az, hogy mekkora adaggal kalkuláltak, a fent linkelt könyv szerint volt, ebből (vagy hasonlóból tanult minden szakács). Ha valaki nagyobb adagot vállalt be, akkor drágábban adta, de a több húsnak benne is kellett lenni!

A közétkeztetésben a kalóriatartalom alapján állították össze a menüt, annak kikalkulálták az anyagát, az ár fix volt. Itt sem lehetett eltérni a kalkulált mennyiségtől.


Összefoglalva: ha az "átkosban" valaki kisebb húst adott, azt olcsóbban kellett adnia. Ma már szabad az árverseny, semmi nem korlátoz semmit. Kivéve, ha a 30 cm-esként hirdetett pizza 28 cm stb..

2012. okt. 2. 00:49
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!