Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » S. O. S. Befőzésben jártasak,...

Borcsi02 kérdése:

S. O. S. Befőzésben jártasak, szerintetek mi lehet a gond?

Figyelt kérdés

Kb. 4 hete raktam el viszonylag nagy mennyiségben zöld paradicsomot savanyúságnak. A szokásos felöntőlevet használtam,ecetes,sós vizet forraltam,a végén egy kis nátrium benzoátot tettem bele,ahogy a recept írta. A paradicsom mellé tettem pár gerezd fokhagymát,chilit, babért,meggylevelet(ezt is recept alapján),borsot,stb. Száraz dunsztban hagytam kihűlni. Gondoltam,hagyom pár hétig érni,puhulni,mielőtt megkóstoljuk,de nemrég azt vettem észre,hogy elkezd opálosodni a lé színe és az üvegek alján valami fehér nyálka (én a nátrium benzoátra tippeltem elsőként)ülepedik le.Emellett elkezdett szivárogni az üvegekből a lé,és folyamatosan folyik le kívül az oldalukon.Nagyon kezdő háziasszony vagyok,és most el vagyok szomorodva,hogy talán pocsékba megy az egész. Elég sokat dolgoztam vele,és ami érdekes,hogy az ugyanezzel a technikával készült más fajta savanyúságoknak semmi hasonló "tünete" nincs.Nagyon kínos a dolog amiatt is,hogy az anyósjelöltemnek is jó pár üveggel készítettem,mert ő sem ért hozzá,így én vállaltam a befőzést,és most gondolom,az ő kamrájában is hasonló reakciók zajlanak le..:( Nagyon ég a fejem emiatt,szerettem volna bizonyítani neki,hogy meg tudom állni a helyem a konyhában..:(

Valahol azt olvastam,hogy az eltett zöld paradicsom esetében,pláne,ha meggylevél is van benne,előfordulhat olyan,hogy beopálosodik és aztán kitisztul a lé,na de ez a szivárgás és a többi már nagyon gyanús. Szerintetek mi történhetett? A válaszokat előre is köszönöm!


2012. okt. 15. 18:36
 1/7 anonim ***** válasza:

Valóban több, mint gyanús, úgy tűnik megbuggyantak.

Elég forró volt a lé? És gyorsan lezártad? És biztos jól zártak az üvegek?

2012. okt. 15. 18:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
Végső esetben megnézed, hogy valóban megbuggyantak-e, vagy affelé tartanak... S ha igen, de még jók vag a nagy részük jó, akkor összedarabolod, és almával meg egyebekkel kiegészítve megfőzöd csatninak, és azt teszed el...
2012. okt. 15. 18:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:

Megindult benne valami fermentáció, ez biztos.

Öntsd le róla a levet, és készíts újat. Nézd át egyenként a paradicsomokat, nincs-e rohadt köztük. Öntsd fel újra, és dunsztold ki.

Elvileg mindent jól csináltál, sikerülnie kell.

2012. okt. 15. 18:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!Sajnos nekem is gyanús a dolog!Úgy emlékszem,elég forró volt a lé. Gondoltam arra is,hogy rosszul záródtak az üvegek,na de az összes? Valószínűleg azért biztos elronthattam valamit,nagyon sajnálom..:( Holnap felnyitok egyet,és ha baj van,újrafőzöm a levet,vagy valamit csinálok velük...(pont van itthon alma). Legalábbis azzal az adaggal,ami nálam maradt:(...Az anyóstól visszakérni és újra főzni,ha egyáltalán még lehet,hát,ez elég hülyén venné ki magát,de azért figyelmeztetem őt is.
2012. okt. 15. 19:07
 5/7 anonim ***** válasza:
talán nem volt elmosva az edény elég alaposan, vagy a paradicsom. Vagy valamelyik alkotórész. Ha ez megnyugtat, nekem is kárbament egy egész rekesz cseresznyebefőttem... :( És ne hidd azt, hogy ez csak kezdőkkel meg bénákkal fordul elő. Anya egyszer ugyanígy járt nagyon sok uborkával. Néha nem is az eltevőnek a hibája
2012. okt. 15. 19:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

Én is jártam már így uborkával, paradicsommal is. de nem kell azonnal kétségbe esni.a lé teljesen letisztult pár nap alatt, az alján ott volt valami fehér, de az eltett alapanyagnak semmi baja nem volt.nem bolygattam, csak akkor amikor kezdett szivárogni, akkor törölgettem át az üvegeket és hagytam nyugodni.

várj még egy hetet szerintem, persze a döntést neked kell meghozni.

2012. okt. 16. 16:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Én is reménykedem még:),mert amit felbontottam nemrég,az finom volt,nem éreztem romlottnak.De valóban elég erős,szerintem túlzott erjedés játszódik le az üvegekben. Megkockáztatok még egy kis további várakozást a többivel (hátha tisztul), mielőtt megfújom a vészriadót!
2012. okt. 17. 13:51

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!