Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért kellenek ízfokozók?...

Gelazso kérdése:

Miért kellenek ízfokozók? Csak az emberi butaság és eltorzult érzékelés az oka, vagy ez élelmiszer ipar nagy kereseti lehetösége?

Figyelt kérdés
2013. márc. 26. 07:58
 1/9 anonim ***** válasza:
60%
Azért kellenek, mert nincsenek az ételekben, italokban elegendő valódi alapanyagok.
2013. márc. 26. 08:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
75%

Azért, mert sokkal olcsóbb, mint a rendes alapanyagok.


EGY leveskockában (ami 2-3 tányérnyi!), kettö GRAMM (NEM dekagramm) hús van. Ha kiszámolod, hogy normál leveshez mennyi kell adagonként, akkor rájössz, hogy milyen nagy üzlet. A sok hülye meg megveszi, mert lusta fözni.

2013. márc. 26. 08:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
43%
Megvezették a népet ezekkel az egészségtelen, E-betűs sz*rokkal. Nagyanyáink nem használtak Vegetát a húsleveshez, hanem csak friss zöldségeket! Ma meg már, ha nem teszel bele ízfokozót, akkor azt mondják rosszul főzöl!
2013. márc. 26. 08:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
41%

Azért a fűszerek és az ízfokozó nem ugyanaz... És nagyanyáink is használtak fűszert, csak nem üvegtégelyből, attól az még jó.


Az ízfokozó "ízessé" teszi a hígított, önmagukban enyhe ízű termékeket, egyébként pedig lassú idegméreg, tehát kerülendő minden, amiben van ízfokozó (Nátrium-glutamát), legyen az készétel vagy csak fűszer.


Kis gyakorlással egyébként felismerhető ízre is, hogy miben van és miben nincs. Ízfokozó nélkül a fűszeres ételeknek telt íze van, ízfokozóval "éles íze", ez az érzék és a kettő megkülönböztetése jól kialakítható. Én már első ízlelésre megmondom, hogy van-e benne, és mindig talál.

2013. márc. 26. 09:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Kár, hogy nincs önrendelkezési lehetőség. Mert inkább enném a kicsit ízetlenebb ételeket, mint a nátrium glutamátot!!!
2013. márc. 26. 09:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim válasza:
67%
Igazából van önrendelkezési lehetőség. Ne vegyél a boltban olyat, amiben van ilyesmi. Egyed azt, amit te termelsz meg magadnak a kiskertben, vagy járj szupermarketek helyett termelői piacokra.
2013. márc. 26. 09:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
73%

Azért ez a hisztéria az "E" betüs (ahogy itt írják) "szarokkal" elég szánalmas. Sok olyannak is van "E" betüs kódja, ami régen is használt adalékanyag volt, csak a betűjelzéssel egységesítették, hogy minden országban azonos legyen a jelölésük. Citromsav (E-330), Szódabikarbóna (E-500), ecetsav (E-260), és sorolhatnám.

Vannak valóban teljesen felesleges adalékok is, de azért minden "E" betűsre ráugrani. Pl a chips-ek tartósítására az egyébként teljesen ártalmatlan Helium-ot (E-939)is használnak, nem beszélve az oxigénről (E-948). Szóval vannak mindig akik túloznak, de realitásokat kevesen néznek.

2013. márc. 26. 10:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
58%
A Vegetát nem nevezném fűszernek, ugyanis VAN benne Nátrium-glutamát.
2013. márc. 26. 10:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
Egyed-vegyed.Ízlik,rászoksz.Vegyed-Egyed.
2013. márc. 27. 22:49
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!