Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » A zöld paradicsomot hogyan...

A zöld paradicsomot hogyan kell megsavanyítani?

Figyelt kérdés
Már eltettem őket,de csak nagyon sós vízbe nem ecetbe,szerintetek így jó lesz?

2013. okt. 25. 19:21
 1/1 anonim ***** válasza:

A jó az egy nagyon tág fogalom... A megsavanyítás általában kétféle fermentációt takar, az egyik az (etil)alkoholos, majd ecetsavas, a másik a tejsavas. Az alkoholos útvonal gyakorlatilag az összes boltban kapható ecetet és alkoholt fedi. A tejsavas sokkal ritkább élelmiszereknél, a savanyú káposzta, ami például tejsavas erjesztéssel készül. Mindkettőnél a kiinduló anyag a glükóz, vagy valamilyen egy cukor, esetleg polimer (keményítő, iparban esetleg cellulóz), amit glükózra tudnak konvertálni a mikroorganizmusok.


A sós víz a nagy ozmózisnyomása miatt antimikrobiális hatású. Kiszívja a vizet az erjesztést végző mikrobákból, így azok elpusztulnak. Ez persze függhet attól, hogy mennyire sós a "nagyon sós". Az erjesztéshez ezen kívül oxigén szegény környezet kell, ami egy lezárt üvegben megvan. Továbbá a megfelelő mikrobák, amiket ugye a hőkezelés elpusztít, szóval hőkezelni sem szabad, illetve érdemes beoltani, ha erre lehetőséged van. Összességében nem valószínű, hogy a te módszerrel bármit megsavanyítanál.


A zöld paradicsomot savanyúságnak eltenni ízlés szerinti összetételű felmelegített cukros - ecetes - sós vízzel ill. egyéb fűszerekkel szokták. Pl: 2 kg paradicsom, 1 l víz, 6 dkg só, 1 dl 20%-os ecet, 5 babérlevél, szegfűszeg, szegfűbors, koriander, mustármag, fekete bors, 1 g nátrium benzoát (vagy szalicil)

2014. júl. 20. 13:26
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!