Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Öreganyáink miért vessződtek...

Öreganyáink miért vessződtek annyit a kenyértészta gyúrásával, amikor alig kell kicsit gyúrni, és mégis tökéletes lesz a kenyér?

Figyelt kérdés

2014. nov. 19. 18:54
 1/9 anonim ***** válasza:
64%
Szokás kérdése, akkor nem tudtak felmenni az Internetre, hogy megnézzék a nosalty-n a legegyszerűbb receptet.:)) viccet félretéve ezt tanultak a szüleiktől, tehat ok is igy csináltak.
2014. nov. 19. 18:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
91%

Ha "alig gyúrod" (mellesleg a kenyeret nem gyúrják, hanem dagasztják), akkor nem lesz tökéletes, legfeljebb meg lehet enni, de nem jó.


Régen egy héten egyszer sütöttek kenyeret egész hétre, és ha nem volt a tésztája rendesen kidolgozva, akkor nem állt el, vagy túl hamat megszáradt.


Ma a legtöbben úgy próbálják a kenyeret készíteni, hogy sok élesztövel gyorsan kelesztik, régen - és az sokkal jobb meg egészségesebb volt - házi kovásszal (amiben lsizt meg víz volt csak, élesztö nem) kelesztették, amivel alaposabban kellett dagaszani is a tésztát, meg jobban oda kellett figyelni, hogy megkeljen, viszont símán elállt egy hétig-tíz napig is, anélkül, hogy rosszabb lett volna.

2014. nov. 19. 19:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
55%

Ha egy kelt tésztát nem dolgozol ki alaposan, akkor az ehető lesz ugyan, de nem lesz jó.

Ha neked gyúrás nélkül is tökéletes, akkor még nem ettél tökéletes kenyeret.

A kenyérsütőgépek is sokáig dagasztják a tésztát, és nem csak néhány percig.

2014. nov. 19. 19:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
69%
Egyetértek a 2-essel és a 3-assal. Még annyi, hogy az öregek annak idején nem is ilyen fél kilós, kilós tésztákat dagasztottak, hanem jó egy hétre való adagot.
2014. nov. 19. 20:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
79%

sőt, apám és nagymamám testvére mesélték, hogy akár két-három hétre is sütöttek. és elállt. nem penészedett meg, nem lett gumiszerű, nem morzsolódott stb.

eleve nagy mennyiségben készítették a tésztát. egy fél vagy egy kilós kis bucit nem olyan nehézkes gyúrni, főleg, ha egy gép elvégzi helyetted. viszont annak idején több adag készült egyszerre. képzeld el egy tekenőt sok-sok kiló tésztával. ahhoz izomerő kell, nem kevés. még szép, hogy vesződtek vele. :D

2014. nov. 19. 22:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
67%
Én egy kiló lisztet is alig bírok kidagasztani... Gondolom te még sosem sütöttél semmit, amit dagasztani kell vagy ha igen, nem hiszem hogy túl jól sikerült.
2014. nov. 20. 13:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
0%

Öreganyáink hetente sütöttek néhány kilót, amit kézzel dagasztottak, és eltelt legalább félóráig. (ha finomat és jót akartak sütni)

Majd ha ezt megteszed te is, modjuk olyan 3-4 évig, utána beszélgethetz a veszödésröl.

2014. nov. 20. 23:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
76%
Talán azért, hogy jó legyen az a kenyér. Manapság nem igazán kapok igazi kenyeret. Talán azért, mert nem vesződnek vele annyit.
2014. nov. 21. 16:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim válasza:
100%
Éppen tegnap mesélte anyám, úgy tanulta anyjától a kenyér dagasztást, hogy 250 x kell úgy csinálni hogy közben cuppanós hangot adjon. Még kovászal csinálták. Este "megtették" a száraz kovászt a tekenőbe és másnap dagasztották a kenyeret.
2014. dec. 15. 03:30
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!