Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Mi a különbség a teljes...

Mi a különbség a teljes kiörlésű és a barna kenyér között? Mert elvileg mindkettő az egész búzát tartalmazza, mégis más a szinük és az elnevezésük!

Figyelt kérdés
2014. febr. 25. 09:39
 1/1 seshoumaru ***** válasza:
100%

Health táplálkozási szakértője. Alacsony tápértéke miatt a fehér kenyeret kalciummal, vassal és B vitaminokkal javítják fel.


Ezt nyered vele: „Napi négy szelettel kalciumszükségleted hatodát és vasszükségleted harmadát fedezheted” – mondja Norris. Emellett B1 vitamint is tartalmaz, ami az egészséges ideg- és izomfunkciók nélkülözhetetlen eleme. Ezzel együtt ha teheted, ne fehér kenyeret fogyassz: van ennél sokkal jobb választásod is.


BARNA

Ne ítélj szín alapján. „A barna kenyér, fehér barátjához hasonlóan finomlisztből készül, emiatt nincs benne búzacsíra, és változó mértékben hiányzik belőle a rost is” – magyarázza Norris. „A barna színt néha hozzáadott színezékkel érik el.” Ha biztos akarsz lenni, hogy nem színezett fehér kenyeret veszel, ellenőrizd a rostmennyiséget: a fehér kenyérben kevesebb van belőle. A fehér kenyérhez hasonlóan ezt is kalciummal és B1 vitaminnal turbózzák fel.


Ezt nyered vele: „Négy szelettel fedezheted napi kalciumadagot hatodát. A barna kenyér egészséges választásnak tűnhet, azt azonban jó tudni, hogy csak feleannyi rostot tartalmaz mint teljes kiőrlésű rokona” – mondja Norris.


MAGVAS KENYÉR

Bármilyen lisztből is készül, tartalmaz hozzáadott teljes kiőrlésű gabonát. „A granary-t leginkább teljes kiőrlésű lisztből sütik” – teszi hozzá Norris. Vagyis bármi is legyen az alapanyag, ha ezt a típust választod, nem nyúlhatsz mellé.


Ezt nyered vele: A magvas kenyeret nagy mennyiségben tartalmaz folátokat, amelyek csökkentik a szívroham kockázatát. „A granary-nak a rosttartalma is magasabb. Azonban érdemes ellenőrizni a címkét, nehogy a teljes kiőrlésű gabona helyett „barna” liszttel készült kenyeret tegyél a kosárba.


TELJES ŐRLÉSŰ KENYÉR

„A teljes őrlésű kenyérhez az egész gabonaszemet felhasználják – így nem kell lemondanod a búzacsírában és a korpában rejlő tápanyagokról sem” – magyarázza Norris. „A teljes őrlésű kenyérben az a legjobb, hogy nincs szükség hozzáadott tápanyagokra, mert a fontos vitaminokat és ásványi anyagokat természetes formában tartalmazza.”


Ezt nyered vele: „Magas rosttartalmának köszönhetően négy szelettel szervezeted napi rostigényének harmadát fedezheted” – mondja Norris. A teljes őrlésű kenyér E vitamin- és cinkforrásként sem utolsó, melyek az idegrendszer megfelelő működéséhez fontosak.


BÚZACSÍRÁS KENYÉR

„Fehér, vagy barna lisztből készülhet, legalább 10 százalék búzacsíra hozzáadásával” – mondja Norris.


Ezt nyered vele: A búzacsírás kenyér – amellett, hogy sok fehérjét, kalciumot és cinket is tartalmaz – rendkívül gazdag vasforrás. „Meglepő módon négy szelet kenyér annyi vasat tartalmaz, mint 100 gramm marhafartő steak.” A hatékony felszívódás érdekében támogasd meg némi C vitaminnal. (Mit szólnál például egy pohár narancsléhez?)


SOKMAGVAS (MULTIGRAIN) KENYÉR

„Attól függően, hogy az alapkenyér fehér, barna, vagy teljes őrlésű lisztből készült, a sokmagvas kenyérben találhatod meg a legtöbb rostot, a magok pedig számos plusz tápanyagot biztosítanak” – magyarázza Norris.


Ezt nyered vele: A multigrain kenyeret szívbarát folsav is gazdagítja: öt szelettel az ajánlott napi folsavmennyiség 118 százalékát tudhatod le. A multigrain emellett az egyetlen kenyérfajta, amelyik – márkánként eltérő mennyiségben – hozzáadott B12 vitamint is tartalmaz.

2014. febr. 25. 11:23
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!