Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Kedves vegyészek! Mi a különbs...

Hajú Kék kérdése:

Kedves vegyészek! Mi a különbség (élettani hatásukban) a természetes és a szintetikus aromák között, ha egyszer ugyanaz a képletük? (pl. vanilia)

Figyelt kérdés

2015. márc. 7. 20:03
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Többminden is lehet. Ezek összetett vegyületek, gyakran elég a kívánt hatás (íz/illat) eléréséhez, ha csak a tulajdonságot adó rész egyezik. Ezek összetett szerves vegyületek, amelyeket nem egyszerű atomról atomra jól összeállítani, ezért ha egy része a molekulának többféle lehet (íz és élettani hatás szerint), lehet, hogy másmilyet könnyebb lesz gyártani. (ráadásul az ÖSSZEGképlet így is lehet ugyanaz - ez csak az atomok számt jelenti, azt nem, hol vannak)

Másrész amikor egy molekula ugyanolyan képletű, akkor is ugyanannak a szerkezetnek részei egymáshoz képest elforoghatnak, így is sokféle variációt hoznak létre, ami olyan különbségeket okozhat a végtermékben, hogy a gyógyszereket erre is be kell vizsgálni (régen volt egy terhesgyógyszer, ahol ezt nem tették meg és az egyik izomer magzatkárosodást okozott). Ugyan ilyen drasztikus baj nem lehet ma már, de pl van ismerősöm, ki a szintetikus vaníliától fejfájásra panaszkodik (hogy ez nem hibás társítás-e,persze nem tudhatom).

Ezenkívül ott van a nyomelemek és egyébb alkotók hiánya - a vegyészek csk az aroma fő tömegét alkotó vegyület előállítására törekszenek. Ráadásul a természetben egyes aromák is többféle erősségben és összetételben jelennek meg (lásd: kínai és magyar fokhagyma).

Illetve persze felléphet amolyan placebó hatás is, hogy tudom hogy szintetikus, és ezért rosszabbnak érzem

2015. márc. 7. 22:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:

Hát ez igen szomorú !!!

Nem lehet, hogy ideje pontosabban meghatározni a kémiai anyagok alkotórészeit --, vagyishogy nem elég csak a képlet?!

2015. márc. 8. 15:59
 3/3 anonim ***** válasza:
Még a képletnek sem kell egyeznie. Vannak, akik pl. dejóval helyettesítik a diót. :( Egyeseknek van pofája, a Gundel palacsintában is megtenni ezt! :( Vagy a csokit kakaómasszával. De a képlet lényegtelen! Az élelmiszerkönyv határozza meg, hogy mi mehet bele a kajába. És még ha azonos is a növény, a termőhely (nemcsak ország, hanem szűkebben vett régió) vagy az évjárat is alaposan befolyásolja az ízt, mint az említett fokhagymánál, tehát sok értelme nem lenne a képlet korrigálásának!
2016. okt. 26. 22:12
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!