Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Gombát lehet a fagyasztóban...

Gombát lehet a fagyasztóban tárolni? Milyen lesz, ha felenged?

Figyelt kérdés
2015. aug. 28. 19:26
 1/8 anonim ***** válasza:
50%

Lehet, csak nem érdemes.


Nem csak az ízéből veszít jelentősen, hanem az állaga is förtelmes lesz. Teljesen más a frissen főzött gomba állaga, mint a fagyasztottét.


A gomba egy olyan növény, amiből még a konzerv (nem szeletelt, hanem egész fejes) is jobb megoldás az állaga szempontjából, mint a fagyasztott.


Egyszerűen nagyon vizes, nyálkásan gusztustalan a fagyasztott gomba. Ha mégis lefagyasztod, felhasználáskor nem szabad kiolvasztani, hanem rögtön forró sütőbe vagy serpenyőbe kell tenni. Rántásra nem alkalmas.

2015. aug. 28. 19:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
84%
Lehet, de abból már csak levest, szószt, mártást érdemes csinálni, illetve rántottába. Rántani nem lehet már.
2015. aug. 28. 19:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
61%

AZ első hozzászóló hozzáértését tökéletesen jellemzi az a tény, hogy a gombát növénynek tartja....

Gombája válogatja. Ahogy a gombák különbzőképpen zsáríthatóak, úgy különbözőképpen fagyaszthatóak is. Az őzláb a fagyasztást rosszul viseli, összetöpped, összelottyad, nem célszerű lefagyasztani. A laskával ugyanez a helyzet. A csiperke szükséghelyzetben fagyasztható, de az eredmény igen közepes lesz. A szegfűgomba már fagyasztható, de nyúlós, lágy lesz, gombalevesnek, rántottának alkalmas marad, pörköltnek kevésbé. A rókagomba eléggé jól fagyasztható, akárcsak a trombitagomba is. Ezek pörköltnek is alkalmasak fagyasztva. A szürke pereszke és a gerebengomba jól viseli a fagyasztást, rántott gombának is alklamasak maradnak. A májgomba dettó. A fagyasztást legjobban a tinóruk és a vargányák bírják,ezek minősége, ha megfelelően vállogatva, szárazon, egésszéges gombaként kerültek a fagyasztóba, szedés után maximum 6 órával, és gyorsan lefagyasztásra kerültek, lényegében minőségváltozáson alig esnek át.

Tudnivaló, hogy a -18 c fokon tárolt fagyasztott gomba nem tárolható a végtelenségig, maximum másfél évig, mert víztartalmát lassan veszíti, és a fagyasztóban is töpped, valamint íz-, és aromanyagai lassan változnak, a vargánya "korhadt" a szürke pereszke "kátrányos", a rókagomba "vad" ízt kap. Utóbbit egyébként sokan kedvelik , pl. magam is jobb szeretem a féléves fagyasztott rókicát, mint a frisset.

2015. aug. 28. 20:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
69%
Az en gombám alom finom volt sütve fogyasztás utan is!
2015. aug. 28. 20:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
71%
Hát nem tudom... A "zenélős autóból" vásárolható kilós fagyasztott gomba egyszerűen mindig isteni finom, és az állagával sincs baj, hosszabb idő után sem. (gombafajtát nem tudok mondani)
2015. aug. 30. 19:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

#3: "AZ első hozzászóló hozzáértését tökéletesen jellemzi az a tény, hogy a gombát növénynek tartja.... "

Így van, de az üzletben a zöldséges polcról szeded le, és mivel ez a konyha rovat, nem a biológia, így ennyi belefér.


#5: Igen, csak hogy üzemekben máshogy fagyasztanak, mint te otthon.


"A zöldséget a betakarítást követően néhány órával sokkolják és azonnal fagyasztják, ezért a fagyasztással történő tartósítás során a zöldség megőrzi tápanyagtartalmát. Ezzel szemben a friss zöldség tápanyagtartalma szállítás és raktározás során hamar csökken.


A fagyasztási eljárás további előnye, hogy a zöldség megőrzi eredeti textúráját.


A mélyfagyasztás olyan gyors fagyasztási eljárás, mely eredményeként pár perc alatt -18°C-ra hűtik le a zöldséget. Az otthon történő fagyasztással ellentétben az előbb említett ipari fagyasztás folyamán csak apró jégkristályok keletkeznek, melyek nem rongálják a zöldség sejtszerkezetét. Így a lefagyasztott zöldség állaga és íze garantált. -18°C-on a mikroorganizmusok nem fejlődnek, nem is szaporodnak. A mélyhűtés folyamán a zöldségek az eredeti természetes színűket is megőrzik."


[link]

2015. aug. 30. 20:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
53%

Hosszú évek óta fagyasztok rendszeresen szeletelt gombát. Bármikor letörhető belőle könnyedén, amennyire szükségem van. Való igaz, hogy azon mód fagyosan kell azonnal felhasználni.

Soha semmi íz,-vagy állagbeli különbséget nem vettem észre,

levesnek, szósznak, töltelékbe, pizzára használom így.

Egészben fagyasztani rántottgombának tényleg nem lehet.

2015. aug. 31. 10:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
69%
Egészben ne, viszont szeletelve, kockázva megdinsztelve le lehet fagyasztani, nem lesz baja (csiperke gombáról beszélek)
2015. szept. 8. 03:25
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!