Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Karácsonyi menüt, valóban...

Karácsonyi menüt, valóban olcsón, de dizájnt nem kímélve, féltucat fő részére?

Figyelt kérdés

Eljött az életembek egy olyan szakasza, amelyben valóban túlterhelten kellene egy olcsó, de kritikus szemeket is kiálló menüt összeütnöm. Számomra meg fontos lenne, hogy jól is kinézzen, szeretek odafigyelni a részletekre.

Mindent meghallgatok, kérdésekre válaszolok, trollok kíméljenek!



2015. dec. 19. 08:56
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Ha a dizájn fontos szempont, levesnek adhatsz cipóban tálalt francia hagymalevest, vagy héjban tálalt sütőtöklevest pirított magokkal és házi croutonnal.

Főételnek többféle falatkát készítenék, esetleg kis nyársakat, különböző húsokból (csirke, disznó, ami viszonylag olcsó) és halakból, ezeket nagyon gusztán lehet tálalni, mellé salátákat, fetával vagy céklával töltött krumplit melegen, puliszkát karácsonyi sütikiszúróval vágva. Mehet mellé néhány mártás is. Ezekhez valójában nem kell sok alapanyag, a nyársakra (fél hurkapálca) is húzhatsz a husik közé egy-egy párolt zöldségdarabot, mégis úgy néz ki az asztal, ha szépen tálalod, mintha királyi lakoma lenne.

Desszertnek lehet adni házi szörbetet mézeskalácskákkal, karácsonyi sütiket, hozzá házilag főzött puncsot melegen.

2015. dec. 19. 10:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Ruházz be egy asztali grillre. Különféle húsokat bepacolsz, csinálsz mini hambuergereket, salátát, szószok. Gyors, nem vág földhöz anyagilag, különleges és mindenkinek lesz kedvére való
2015. dec. 19. 10:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Én is csak sülteket, grillezet esetleg rántott falatokat tudom javasolni.

Kiránthatsz, grillezhetsz rengeteg mindent, olcsóbb húsokat, sajtot, zöldségeket mellé készíthetsz többféle ötletes köretet is akár rizses és krumplis köretet is, vegyes saláta különféle szószokkal, majonézes kukorica...


Olcsó és egyszerű, de nagyon látványos és bőséges, hogy mennyi mindent tettél asztalra, mennyi köretet, finomságot készítettél - közben pedig könnyen összedobható dolgokról van szó, csak sokféle. És legalább biztos, hogy mindenki talál majd valamit ami tetszik neki.

2015. dec. 19. 11:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Az asztali grill is jó ötlet, a fondue olyan még, hogy hangulatot ad a közös étkezésnek. Hátránya, hogy érdemes kettőt venni belőle, egyet a sajtnak, egyet pedig a fűszeres lének, amibe előpárolt, vékonyra szelt húsokat lehet beleforgatni, így már húzósabb. Voltam ilyen ebéden, nagyon klassz volt, salátákkal, mártásokkal:-)
2015. dec. 19. 11:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

A krémleves cipóba töltve remek ötlet és valóban olcsó.

Egy pörköltet is lehet nagyon gusztusosan tálalni, semmi esetre sem ráhalmozni a pörköltet a tésztára, hanem egymás mellé. pl. én csináltam olyant, hogy a tányér egyik felén a tarhonya, másik felén a pörkölt, középen hullámvonalban volt elválasztva, amitől Jin-Jang formát adott ki.

Bármit készítesz, zöld levélke bármit feldob. Így télen cserépben lehet kapni nagyobb áruházakban cserépben friss zsenge petrezselymet, bazsalikomot stb. A pörkölt tetejét is díszítheted úgy, hogy miután kimered, szépen elrendezed, tűzöl egy szálat belőle a szélére, vagy a közepére helyezel egy szebb levelet. Sültekhez narancs, paradicsom vagy citrom karikákat javaslok díszítésnek.

A másik fontos szempont, hogy a tányér ne legyen kicsi, hogy éppen elférjen benne az étel. Legyen inkább terebélyes, aminek még a széleire tudsz helyezni zöldséget, gyümölcsöt. Ettől persze az embernek optikailag olyan érzete lesz, mintha kevés lenne az étel, de mire belapátolja, nem fogja kevésnek érezni, sőt kellemeset fog csalódni. A nagy neves szakácsoknál is megfigyeltem, hogy mindig akkora tányért választanak, hogy az étel ne érjen közel a tányér pereméhez. Legalább 5-6 cm perem marad. Enni is kényelmesebb, és gusztusosabb.

Lényeg, hogy a mélytányérban való leves színültig töltve amibe bele lóg a hüvelyk ujjad, és a fél mély tányér pörköltnek kanállal színültig felejtős. Egy disznóvágásnál elmegy pár pohár pálinka után.

Levest egyébkét még szolgálhatsz kehely, vagy csésze formájú üveg, vagy porcelán tálkában is, és pirított zsemlekockával szórod meg a tetejét. Ez esetben is dobálhatsz rá pár zöld levélkét.

2015. dec. 19. 13:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

3 színű krumplipüré

előétel: valamilyen zöldségkrémleves, sajtos pirítóssal


főétel: 3 színű krumplipüré: sima krumplipüré - sült céklás krumplipüré - spenótos vagy zöldborsópürés krumplipüré

ehhez adhatsz répából, v sütőtökből készült rösztit rusztikusan és hústekercset: mondjuk csirkemellet szétlapogatsz, sajttal, sonkával megtöltöd és kirántod


vagy feltét lehet még natúr csirkemell v combfilé fokhagymásan és csirkemáj baconbe tekerve


desszert:

2015. dec. 19. 13:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
desszert lemaradt: pohárkrém: zabpelyhes keksz morzsa, valami erdei gyümölcs mirelit keverék cukorral megfőzve és mascarpone - kis tejszínhab a tetejére
2015. dec. 19. 13:58
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!