Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Gombával hogyan bántok?

Sztrecskó kérdése:

Gombával hogyan bántok?

Figyelt kérdés
Nincs meg erre a kultúrám sajnos, és nem tudom, mi a tennivaló gombával. Veszek pl fél kilót a boltban, akkor azt sütés/főzés előtt meg kell mosni, pucolni, stb.? Ti kiszeditek a szárát, vagy megeszitek?

2016. ápr. 6. 16:19
 1/8 anonim ***** válasza:
84%

Attól függ milyen gomba.


CSiperke a leggyakoribb. Én azt általában pucolom, ha szép friss, akkor a szárát (tönk) is használom.


Ha nagyon apró, akkor nem is pucolom meg csak jó alaposan átsikálom. A tönk aljából egy 3-4 mm-es részt akkor is levágok.

2016. ápr. 6. 16:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Én mosom, folyó, de nem bő vízben. Ha nedves lesz a lamella, fonnyadt lesz.

Tönk szintén ehető. De látszik, ha már nem friss, hanem punnyadt

2016. ápr. 6. 18:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha szép tiszta a csiperke (vagy a piaci egyéb gomba )akkor konyhai papírtörlővel átdörzsölöm, a tönkjéből levágok 2-3 mm-t. Ekkor nem is mosom ( a víz nem tesz jót a gombának ), de persze, ha muszáj akkor gyors permetező vízsugárral leöblítem. Konyharuhán pár percig szikkasztom ilyenkor, majd feldolgozom, aminek szántam.

Mondjuk a májusi szegfűgombát muszáj átválogatni a fűtől stb, és szintén permetes vízsugárral öblíteni, aztán mehet a fazékba :)

Remekül lehet fagyasztani is, szeletelve, bezacskózva, és amikor kell , le lehet törni belőle annyit, amennyi szükséges.

Barátkozz meg a gombával, mert nagyon egészséges, és nagyon sokféle módon felhasználható a konyhában.

2016. ápr. 6. 18:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
A tönkjét (szárát ) is felhasználom, vagy együtt a kalapjával felszeletelem, vagy kitörve, apróra vágva töltelékbe tökéletes.
2016. ápr. 6. 18:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Soha, semmilyen gombafélét nem szüksgséges megpucolni.


Vagy szárazan érdemes letörölni vagy folyó, hideg víz alatt lehet gyorsan átmosni, letörölni az esetleges földet, majd papírtörlővel felitatni a nedvességet. Áztatni nem szabad. Ha van tönkje (ugye a fagombáknak nincs), annak a végéből le lehet vágni nyugodtan (ami a földben volt).


A tönkje is fogyasztható minden gombának, nem szükséges kitörni. Én egyben szoktam fogyasztani. A legtöbb gomba nyersen is nagyon finom egyébként.

2016. ápr. 6. 19:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy írták, a szép friss, csiperke gombát nem kell hámozni!

Az erdei gombákat sem. Sokukat lehetetlen is lenne.


Azért azt megjegyezném, hogy átöblíteni nem árt! Nagyüzemi gombatermesztő pincékben bizony a gombát is vegyszerezhetik, például csigák, és rovarok (gombaszúnyog) elleni szerekkel. Nem hiszem hogy nagyon káros lenne e vegyszer az emberre, de mégis...

2016. ápr. 6. 23:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
67%

Az ugyan elvileg igaz, hogy a gombát nem kell megpucolni, viszont sok mindenkit erösen felfúj a gomba.

Nekik megéri lehúzni a kalap börét, anélkül sokkal jobban emészthetö - mégha így valamennyi ízanyag el is vész közben. Viszont ha a lehúzott kalapbört kevés vízben kifözik, és leszürve a levét felhasználják az ételhez, az ízbeli veszteség minimális.

2016. ápr. 9. 16:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:

Húúú, hát köszönöm ezt a sok választ!

Szeretem a gombás ételeket. Én leginkább a csiperkével találkoztam eddig, szerintem ezt próbálom először ki.

2016. ápr. 15. 17:19

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!