Hogy készíted a töltött káposztát?
Én csak gombócokat készítek,nem töltöm a levelekbe a tölteléket.
Vöröshagymát pirítok,arra megy piros paprika,káposzta egy része összekavarom.
Gombóchoz darált hús,rizs,fokhagyma,fűszerek,tojás.
A gombócokat rárakom a káposztára,arra a maradék káposztát,felöntöm vízzel,és öntök hozzá sűrített paradicsomot.Felteszem főni kb.3 órahosszára,pici forrás mellet.A végén egy pici világos rántással berántom,és kész.21/L
A hagyományos töltöttképosztára nem kell paradicvsom. Amit az első írt, az partadicsomos húsgombóc.
A darált húst, rizst, tojás, sót, borsot összegyúrom, belecsavarom a savanyúkáposzta levelekbe. Az edény aljára teszek savanyú aprókáposztát, arra a töltelékeket. Felöntöm vízzel és lassan főzöm. Amikor a hús és a rizs is puha,kiveszem a léből. A levet berántom paprikásan felforralom és visszateszem bele a töltelékeket, és egyet rottyantok rajta.
A szabolcsi édeskáposztából készül, paradicsommal. De semmi köze a klasszikus savanyú káposztával készült töltöttkáposztához.
Az más kérdés, hogy a szabolcsi lokálpatrióták az övéket nevezik "igazinak ".Nem is vitatom, hogy finom, de, ha felénk valaki töltöttkáposztát emleget, az kizárólag finom, lehetőleg házi savanyúkáposztásra gondol.
Ma már nem tudom, de holnap ígérem megírom, hogyan készül a Dunántúlon a töltöttkáposzta.
Télit anyu sertés darált húsból csinálja, töltelékbe nyers rizs, hagyma, sö, bors megy....majd savanyított káposztalevelekkel betekeri, savanyú káposutára rétegzi, néha tesz bele tarjaszeleteket v pár szelet füstölt husit
A nyári meg kelkáposzta levelekbe megy, settés vagy pulykahúsból. Felcsíkozott kelkáposzta az alap, kockázott pritaminpaprika és a végén tejszínes habarás
Hagymát kis olajon megdinsztelek, ráborítom a megmosott rizset, kicsit kevergetem.
Ha kihűlt, hozzáadom a darálthúshoz, adok hozzá vagy 2-3 deci vizet, jól összedolgozom, sózom, borsozom, beletöltöm a káposztalevélbe. Nem túl szorosan, legyen helye kidegedni a rizsnek.
Rétegezem, aprított káposzta, töltelék, a tetejét lefedem káposztalevéllel. Kaprot-csombortot teszek közé, összekötözve.
Kb. két órát főzöm kis lángon. Nem rántom be. Sok tejföllel tálalom.
Ez savanyúkáposztából.
Évente egyszer-kétszer készítek friss káposztából, főleg tavasszal, amikor megjelenik az idei, "zöldkáposzta".
Ugyanúgy készítem, csak a töltelékek kisebbek, és nagyjából 40 perc alatt megfő. Feloldott citromsóval savanyítom úgy 20 perc után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!