Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Amikor forró olajban kérgesíti...

Amikor forró olajban kérgesítik a húst, annak fehérnek kell lennie, vagy addig kell sütni amíg kezd odapirulni? Utána sütőben lefedve szeretném saját gőzében párolni.

Figyelt kérdés

#párolás #hús kérgesítés
2017. máj. 10. 00:39
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
47%
Csak akkor sütök olajban, ha bő zsiradékban kell valamit sütni. Egészségesebb és jobb is zsírban. Fehéredésig kell sütni, de nem kell lepirítani. Bár függ attól, hogy mi készül belőle. De ha utána sütőben akarod sütni, kell alá víz, mert már nem lesz saját gőze, lefedve sem.
2017. máj. 10. 07:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
49%
Ha sütőben akarod elkészíteni, azt javaslom, ne kérgesíts. Csomagold be alufóliába (előtte legalább egy éjszakát álljon száraz vagy nedves pácban a hűtőben), párold meg, és a végén kibontva pirítsd, ha van grillfunkció, azzal. Ekkor tehetsz a tetejére kevés zsírt vagy vajat, ha nagyon akarsz, vagy be lehet kenni az alufóliát belül, esetleg néhány szelet baconnel körbe lehet tekerni a husit. Fehéredésig sütéssel nem lesz meg az íz, amit a pörzsanyagok hoznak, fölöslegesen veszít nedvességet a hús, olajban/zsírban áztatni meg végképp fölösleges és egészségtelen.
2017. máj. 10. 07:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
81%

"olajban/zsírban áztatni meg végképp fölösleges és egészségtelen."


Inkább eszek zsiradékban áztatott húst, mint alumíniumot. Én az alufóliába csomagolást és a közvetlen bele csomagolt sütést nem javaslom. Az viszont igaz, ha csak kifehéredésig sütöd, az csak nedvességet veszít, nem kérgesít. Úgy zárja be a nedvességtartalmat, ha hirtelen, forró zsiradékon sütöd, és kissé megpirul. Nyugodtan elősütheted, és a tepsibe tehetsz vizet, sört, bort. Így nem a saját levében fog párolódni, mert azt ugye már bezártad, hanem amit hozzá adsz. Lényeg, hogy a végére lehető legjobban elpárologtasd. Ne csomagold a húst alufóliába, csak fedd le vele a tepsit, így nem tudja átvenni az alumíniumot.

2017. máj. 10. 09:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
50%

"Úgy zárja be a nedvességtartalmat, ha hirtelen, forró zsiradékon sütöd, és kissé megpirul. Nyugodtan elősütheted, és a tepsibe tehetsz vizet, sört, bort. Így nem a saját levében fog párolódni, mert azt ugye már bezártad, hanem amit hozzá adsz. "


Ezek szerint még te sem láttál ilyen kérgesített húst közelről.:D Elárulom, pont ugyanúgy kiereszti a levét párolás közben, mint kérgesítés nélkül. Teljesen fölösleges még plusz vizet, akármit aláöntögetni, maximum íz szempontjából lehet hasznos minimális vörösbor vagy jó minőségű sör. Ha pedig még meg is pirítod párolás előtt, sokkal szárazabb lesz, mint enélkül, ugyanis túlsütöd a külső részét, és jelentős mennyiségű vizet veszít.

2017. máj. 10. 09:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
44%
4. Ez részben igaz, viszont a sütés végén fontos a pihentetés is. Nem csak egy fázison múlik a hús puhasága, olvass utána a molekuláris gasztronómiában.
2017. máj. 10. 09:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
Ja és még annyit, hogy nem írta a kérdező milyen húsról van szó, mert az sem mindegy. Egy kacsamell filénél pl. kimondottan jót tesz, ha előtte bőrével lefelé kisütjük a zsírját majd utána helyezzük húsos részével lefelé a tepsibe. Így lesz omlós, és rozé, persze a megfelelő sütési időt betartva, ami legfeljebb 20 perc még tepsiben. Más húsoknál sem mindegy, hogy milyen fajta, meddig volt érlelve, hogy van szelve, hogyan helyezkednek a rostok. És ezen kívül mint írtam, fontos a pihentetés is letakarva. Láttam már bizony "ilyen", meg "olyan" húst is kérgesítve, de kérdés, hogy itt miről van szó!
2017. máj. 10. 10:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
49%

" Ez részben igaz, viszont a sütés végén fontos a pihentetés is. Nem csak egy fázison múlik a hús puhasága, olvass utána a molekuláris gasztronómiában."


Ez nem részben igaz, hanem teljesen.:-) A pihentetés meg teljesen más tészta, mint a kérgesítés, ne keverd ide. Kacsamellet végképp fölösleges idehozni, ott ugyanis nem kérgesítésről van szó, hanem a bőr pirításáról és a bőr alatti zsírréteg egy részének gyors kiolvasztásáról.:-) Enélkül meglehetősen undorító lenne. Teljesen más téma, mint amiről a kérdező ír.

2017. máj. 10. 10:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim válasza:

Ha nem csak elősütésről van szó, akkor piríthatod nyugodtan.


Üdv: egy szakács tanonc

2017. máj. 10. 18:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 A kérdező kommentje:

De sokan vagytok konyhatündérek.. :)

Régebben nem próbálkoztam még ilyen egészben sütős dolgot. Mindig hallottam, hogy a marha hús milyen finom, ha jól van elkészítve, gondoltam egyszer kipróbálom, egészen jól sikerült. Aztán kipróbáltam sertés karajjal , az sem volt rossz , de a marha jobb volt. Ezért kérdeztem, hogy elég e fehérre kérgesíteni, mert a marhát egy kicsit jobban megpirítottam , a sertést meg nem annyira. gondoltam, hátha változtat az ízén ha kicsit jobban megpirítom. De ha már itt vagytok.... Mondják, hogy húshoz savat kell tenni (bor, citromlé..tudomis én mit) puhább lesz, omlósabb lesz , vagy mit csinál a sav a hússal ?

2017. máj. 10. 21:56
 10/11 anonim ***** válasza:
Köszi, hogy azért ennyi mellébeszélés után kifejted, Imádlak :-) Tehát egészben sütöd? Holnap leírom.
2017. máj. 10. 22:31
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!