Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Ki milyen szerepet lát el egy...

Ki milyen szerepet lát el egy konyhában?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy van a leveses, a'la carte, desszertes, húsfeldolgozó. Ezen kívűl még kik vannak. Kérlek titeket jól elrendrezve.

2019. jan. 27. 21:34
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Az eddigieket is rosszul tudod, mert attól, hogy egyesek a leveses, vagy desszertes pályán vannak, még ugyanúgy mindannyian pl ala catre konyhán dolgoznak.


Egyébként ez így magyar viszonylatban nem igazán értelmezhető. A szakács az szakács munkát lát el. Ami nálunk önállóan dolgozni tudó szakácsot jelent, azt külföldön a chef jelenti.

Nálunk nem igazán létezi ilyen, hogy külön pályákra van lebontva a konyha, mert 500-ból 1 konyha olyan nagy, hogy erre szükség van.


Nálunk ez úgy működik, hogy van egy egység, van egy étlapja, vagy menüsora, a szakács berendeli hozzá a szajrét, megfőzi, kiadja. Minden pályán maximálisat nyújtva.

Ha ez nem megy, na az nem az "önállóan dolgozni tudó" kategória. Az a szakácssegéd kategória. Rájuk is szükség van, de ők is minden pályán teljesítenek, csak minden pályán kisegítő munkát, 1-1 munkafázist megtanulva.

Így válik belőlük "rendes" szakács, akire rá lehet bízni egy konyhát.

Ha nagyobb ala carte konyháról beszélünk, akkor is megáll a történet ott, hogy "első" pálya, meg "hátsó" pálya.

Az eleje tolja ki a kaját a hátsó meg tolja rá.

Ami belefér az elsőnek, azt csinálja, de ez az étlap karakterisztikájától függ, hogy adott helyen mi fér bele, mennyire tökölős az eleje, stb.


Ha még többen vannak a konyhán, akkor az első szinte csak tálal, a többi van hátul, és azt osztják le.

De ez is életszerűen van megoldva, nincs ilyen hogy csak desszert, vagy csak saláta...Az maximum tanuló munkakör.

Ha az egyiknek van 15 desszertje, a másiknak meg elvileg semmi melója, akkor szépen beáll oda, és tolja a melót, mert nem álldogálásért kapja a fizetését, hanem azért, hogy tolja a talicskát.


Külföldön is egyre ritkább már egyébként a klasszikus leosztás, mert nem életszerű.

Nagy konyhákon persze kell egy hierarchia, mert csak így működik, de a munkát ott se szigorúan elvi munkakörökre osztják le, hanem adott hely adottságai szerint.


pl nem lehet valaki csak saucier egy olyan helyen, ahol van az étlapon összesen 5 féle mártás. Simán rátolják mondjuk a leveseket is.


De mondom, kisebb konyhákon (nem csak Magyarországon) ez úgy működik, hogy tudsz főzni (mindent) vagy nem. Ha tudsz, akkor szakács vagy. Ha nem, akkor kisegítő.

2019. jan. 28. 17:44
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!