Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogyan lehet házilag kókusz...

Hogyan lehet házilag kókusz olajat készíteni?

Figyelt kérdés

2019. márc. 17. 09:38
 1/5 anonim ***** válasza:
48%
Legjobb forrázni a kókuszreszeléket, így kicsapódik a zsírtartalma, amit kihűlés után egyszerűen leszedhetsz a tetejéről. A visszamaradt lé a kókusztej, a kókuszreszelék pedig kiszárítva használható müzlibe, süteménybe.
2019. márc. 17. 09:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
48%
Nem lehet.
2019. márc. 17. 10:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
31%

A kókuszzsír előállítása

A kókuszzsírt száraz vagy nedves folyamat segítségével lehet kinyerni. Száraz feldolgozásról akkor beszélünk, mikor a húst kiveszik a héjából és megszárítják tűzön vagy a napon, így létrehozzák a koprát. A koprát préselik vagy oldószerrel feloldják, így létrejön a kókuszolaj és egy magas fehérjetartalmú, magas rosttartalmú massza. ez a massza emberi fogyasztásra nem alkalmas, csak takarmányozásra használják. A nedves eljárás során a nyers kókusz helyett már eleve a szárított koprát használják fel és a fehérjét. A koprában levő olaj és a víz emulziót generál. Hosszan forralják az anyagot, hogy kettéválasszák a vizet és az olajat, de ez a folyamat elszínezi az olajat és nem is olyan gazdaságos. Korszerű technológiát igényel: hőkezeléseket, savkezeléseket, elektrolízist, lökéshullámot. Annak ellenére ugyan, hogy számos variációja van a technológiáknak ez a feldolgozási mód kevésbé életképes.


A szűz kókuszolajt friss kókuszhúsból állítják elő. A kinyert húst addig szárítják, amig a nedvességtartalma eléri a 10-12%-ot. ezután készül belőle kókuszzsír és kókusztej. Ezer érett kókuszdió súlya 8640 kilogramm, ami 170 kilogramm koprát jelent és ebből körülbelül 70 liter kókuszolaj / kókuszzsír lesz. Nem meglepő tehát, hogy kissé költséges ez a zsiradék.


Van olyan eset is, mikor a kókuszolajt keresztül viszik egy úgynevezett RGB folyamaton is, mely során színtelenítik és szagtalanítják. Így ugyan egy teljesen semleges folyadékot kapunk, de elvesznek belőle az értékes illóolajak és más fontos anyagok és vitaminok is. Vagyis érdemesebb szűz vagy hidegen sajtolt kókuszolajat vásárolnunk, mert ezek a kókusz minden előnyét magukban hordozzák. A finomított olaj mellett pedig az az érv szól, hogy ezzel bármit megfőzhetünk, bármit süthetünk, mivel semmilyen ételnek nem kölcsönöz utóízt.


A kókuszzsír normál állapotában 76 Celsius-fokon olvad, azonban hidrogénezéssel növelhető olvadáspontja, akár 97-104 fokra is. Így azonban egészségtelenebb is lesz, mivel sok transz-zsír keletkezik.

2019. márc. 17. 10:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Honnan a forrás? Tele van hibákkal. A kókuszzsír 74 fokon olvad?

Kb. nők lapja kategóriájú az írás.

2019. márc. 17. 10:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
Ja-ja, a kókuszzsír már szobahőmérsékleten is folyékony, és lehet házilag készíteni. Nyilván nem lesz belőle hatalmas mennyiség, amiben 20 csirkecombot ki lehetne sütni, de olyan ételelbe, amibe kevés kell, vagy kozmetikai célokra kitűnő.
2019. márc. 17. 10:45
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!