Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Vajas kenyér és hagyma esetén...

Vajas kenyér és hagyma esetén melyikre célszerű szórni a sót?

Figyelt kérdés
Amikor vajas kenyeret eszünk vörös- vagy lilahagymával, olyankor a hagymakarikák - pontosabban hagymakörlapok - rendszerint beborítják az egész vajaskenyeret. Felmerül ilyenkor a kérdés, hogy mikor és hová célszerű, ésszerű szórni a sót. A vajas kenyér csupasz tetejére, azaz a vajra, vagy pedig a rárétegzett hagymakarikák tetejére? Nos, ti hogyan szoktátok? Mi azt figyeltük meg, hogy ha a vajra szórjuk a sót, és utána telerakjuk a vajas felszínt a hagymakarikákkal - lehetőleg résmentesen ilessztve azokat, a felszín egy lehetséges tesszellációját közelítve - akkor valamivel finomabb, mint hogy ha ellenkezőképpen járunk el. Mi lehet a jelenség magyarázata?

2019. ápr. 14. 04:05
 1/6 anonim ***** válasza:
69%
A hagymára, de nem amikor már a kenyéren van, hanem felkarikázás után kűlön egy tálkában megsózom és állni hagyom egy ideig. Liba- vagy kacsazsírral inkább.
2019. ápr. 14. 04:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
64%

Néhány tény:

-A kenyérben van só.

-A hagymának a saját ásványi sóinak kell hogy domináljanak.

-A vaj mennyisége a só szempontjából elhanyagolható.

-Az egészséges só fogyasztás 5 gramm/nap

-A magyarok átlagos só fogyasztása 15 gramm/nap.

... rakd össze, hogy akkor hova érdemes sót tenni!


Ebbe azt is számold bele, hogy a magyarok közt is nyilván bőven van, aki nem sokkal lépi át a napi 5 g-t, úgy jön ki ez az átlag. Tehát aki tipikusan sósan eszik, (pl megsóz egy vajas hagymás kenyeret) az simán megeszik napi 20-25 grammot.


Az 5g ízesítés szempontjából lehet, hogy kicsit kevés, ez inkább egy biológiai érték. De azért ennek a biológiai értéknek az 5-szörösét beverni... hát az durva túlzás!


Tudom, hogy nem a kérdésre válaszoltam, de hiszem, hogy ezzel adtam a leghasznosabb választ. Próbáld ki só nélkül, próbálj ki minden ételt mondjuk 30%-kal kevesebb sóval , és próbáld felfedezni így az ételek valódi ízét!

Egyél így 1 hónapig, és beáll erre a szintre az íz érzékelésed.

2019. ápr. 14. 07:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
69%
Vajra. De a hagymára is szórhatod, egy kicsi levet enged.
2019. ápr. 14. 10:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
77%
Mindkettőre szoktam. Alapvetően sótlanul étkezem, pár olyan élelmiszer van, amit csak sóval tudok enni, akkor viszont rengeteggel. Ilyen a vajaskenyer, a tojás minden formában és a paradicsom.
2019. ápr. 14. 11:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:
sok embernek már eleve "benne van az ujjában" a mozdulat, hogy sózza az ételt, aztán ami az ujjára ragadt, azt meg vagy szórja össze-vissza a padlóra, vagy esetleg lenyalja. ezen segíthetne, ha pl a sót lehetne valamivel "higítani", ami tehát nem só és nem is rontja a só élvezeti értékét, mondjuk mészkőpor vagy ilyesmi. így azonos mennyiségű és minőségű sózás hatására kevesebb só kerülne be a szervezetbe.
2019. ápr. 14. 22:17
 6/6 anonim ***** válasza:
0%
Hát lecopom magam az ilyen kérdésektől. Irigylem azokat akiknek ez a legnagyobb gondjuk.
2019. ápr. 18. 23:59
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!