Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Mit jelent az, hogy direkt termő?

Mit jelent az, hogy direkt termő?

Figyelt kérdés
Sokszor hallom ezt a kifejezést, de nem tudom mit jelent. Mi a direkt termő és a nem direkt termő szőlő között a kölünbség?

2019. dec. 26. 15:21
 1/4 anonim ***** válasza:
76%

A nem direkt termő más alanyra oltott szölö, a direkt termő nem oltott.

Viszont a nem oltott fajták egy csomó betegségre fogékonyabbak, illetve ezek közt vannak olyanok, amikném a borban metilalkohol is keletkezik.

2019. dec. 26. 16:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 mustafa33 ***** válasza:
100%
A direkt termőket nem oltják. De direkt termő fajták például az amerikai Delaware és Konkordia, a Noah, az Izabella,az Otelló. Ezek nem igényelnek permetezést mert ellenállóak a kártevők ellen (ettől bionak is mondhatóak :-) ), kapálás nélkül is teremnek. Egyedüli munka velük a nyesés, a kötözés és a szüret. Ezek borai fajtától fűggően erősebben vagy gyengébben róka ízűek (a labruska szőlőfajtól). A termesztésük ültetvényekben tilos. A boruk alacsony minőségűek és a megengedettnél magasabb metylalkohol tartalmuk lehet, ezért forgalomba nem hozható.
2019. dec. 27. 02:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 Phoney ***** válasza:
100%

A direkktermő eredendően azt jelenti, hogy nem oltott, de ehhez érteni kell, hogy amikor a filoxéra (gyökértetű) kb. 150 éve kiirtotta az európai szőlőket, akkor úgy telepítették őket újra, hogy amerikai fajták gyökerére oltották az európai fajtákat, mert azok gyökerét nem támadja a filoxéra. Azóta konkrétan az amerikai fajtákat nevezik direkktermőnek, mert az európait már csak amerikai gyökérre oltva termesztik.


„a megengedettnél magasabb metylalkohol tartalmuk lehet”


Nem igazán lehet, meg hát az EU-ban nem is szabályozza törvény a borok metanoltartalmát. Direkttermők borában max. 300 mg/l-ig szokott lenni, az OIV pedig 400-at tart elfogadhatónak a borokban.


Csak az oltott szőlők borához képest van átlagosan (tehát nem is mindig!) valamivel magasabb metanoltartalomuk, de ez még mindig elég kevés. Egy birspálinkában pl. (alkoholtartalomhoz arányítva is) 5× ennyi metanol lehet legálisan.


Azt is érdemes tudni, hogy ezek a szőlők csak az EU-ban tiltottak. Ennek az egyik oka az európai bortúltermelés, a másik pedig, hogy az adott országok nem akarták lejáratni a boraik hírnevét ilyen rókaízű borokkal. Ezeket abban az időben tiltották be, amikor már exportra is egyre több magyar, francia, stb. bor készült belőlük. A metanol emlegetése csak propagandacélokat szolgált, amihez kapóra jött, hogy a metanolmérgezés réme pont az 1920-as években tört be a köztudatba.

2019. dec. 27. 09:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 mustafa33 ***** válasza:
Azt, hogy "lehet" nem úgy értettem, hogy megengedett, hanem úgy, hogy előfordulhat. Azért fordulhat elő, mert ezeknek a fajtáknak nagyobb a pektin tartalmuk és ezek erjedésével a szőlőpektin molekuláinak lebomlásával valamivel több metanol keletkezik. Ez függ attól, hogy mennyi ideig áll a must a bogyó. A direkttermő szőlők borában akár 300 mg/l metyl is lehet, tehát nagyjából akár háromszoros menyisége is előfordulhat a fehérborokhoz képest és kétszerese a vörösborokénak. Azt tartják róla, hogy ajánlatos szemezve préselni, így kevesebb lesz a metyl tartalma. Az általános elhülyüléshez ez azért még kevés, akit nem zavar a "róka íz", nyugodtan fogyaszthatja, legalább nem iszik permet származékokat.
2019. dec. 28. 20:05
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!