Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Ti milyen ázsia ételeket...

Ti milyen ázsia ételeket szoktatok otthon elkészíteni?

Figyelt kérdés
Recepteket jó lenne, ha írnátok, de csak ha van kedvetek hozzá.

2020. jan. 13. 03:58
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

[link] vagy vajas csirke, szoszos husikat naannal vagy rizzsel


rament, japan rantott husokat tobbfelet, vagy mas fajtakat: [link]


es tesztakat, sokfelet: [link]


altalaban hasonlokat legtobbszor sajat izles szerint, ritkan a pontos receptet kovetve. szoval ilyesmiket

2020. jan. 13. 13:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/12 anonim ***** válasza:

Hát én 29/F vagyok és kb. 6 éve főzök.


Annó esti szakács suliba jártam, ahonnan ragadt rám azért valami. Viszont csakis azért akartam szakács lenni - papíron legalábbis - mert egy ilyen papírral könnyebben vesznek fel konyhára kisegítőnek, és ha már konyhán van az ember, akkor ott már nehezebben fog éhenhalni, másrészt így kajára sem kell annyit költeni. 🙂


Viszont időközben elkezdtem őszintén érdeklődni a gasztronómia iránt és végül szenvedélyemmé vállt a főzés. 🙂


Elkezdtek érdekelni a különféle nemzetek ételei és italai - még az igazán bizarr dolgok is, mint pl. kínai a száznapos tojás vagy a svéd rohadt hering, a surströmming - és megfogadtam, hogy ha az életben lesz rá lehetőségem, minél több ételt is italt fogok megkóstolni és minél több nemzet kultúráját fogom megismerni a gasztronómián keresztül.


Jelenleg két nagy kedvenc van nálam, amit személyesen is el tudok készíteni. Az egyik a magyarosított spagetti:


Én sokáig bolti spagetti tésztát használtam, de utólag "rászoktam" a házi készítésű tésztára, miután vásároltam egy robotgépet a tészta bekeveréséhez és egy kézi (tekerős) tésztavágó és nyújtógépet. Ilyesmit: [link]


Ugyanis rájöttem hogy az olajos vízben kifőzött gyári tészta azért nem jó, mert egyrészt az olaj miatt a tészta kevesebb szaftot szív fel a raguból, másrészt más egy frissen készített házi tészta, ugyanakkor mérföldekkel jobb mint egy gyári, amibe nem tudni mi van.


Amúgy ami a ragut illeti:


Igazából én majdnem mindig ipari mennyiséget főzök (1 kg hús a minimum) mivel nálunk sokan vannak a családban és alapvetően én tudok "aránylag jól" főzni a családon belül - ezért nem is tudok és merek mennyiséget ajánlani grammra pontosan, de megpróbálom:


- 500g sertés v. marhahús


- 1 konzerv hámozott paradicsom (ajánlom nyári időszakban a friss, édes paradicsomot leforrázva, pürésítve - mégis a házi a legjobb 🙂)


- Kis fej vörös- vagy mogyoróhagyma (utóbbit ajánlom inkább – ha van, ugyanis az íze sokkal édesebb és a szaga sem olyan erős)


- Kevés fokhagyma (kb. 1-2 gerezd ehhez a mennyiséghez, nyomva vagy reszelve)


- Oregánó, bazsalikom, rozmaring (javaslom a frisset, sajnos én általában szárítottból dolgozom)


- Kevés frissen őrölt bors


- Kevés gomba (Igazából ez ízlés kérdése hogy mekkora mennyiség, és hogy milyen gomba, vagy szeretne-e bele tenni valaki gombát egyáltalán. Mivel a mi családunk imádja a gombát, ezért mi a spagettibe rakunk; csiperkét - barnát és fehéret egyarát, erdei gombakeveréket - Aldiba és néhány nagyboltba kapni - és ha sikerül szerezni, kkor szárított vargányát v. vargánya port. A vargánya egy igazán különleges, fűszeres ízvilágot kölcsönöz a ragunak.)


- 1 vékonyabb sárgarépa és egy kisebb zeller (a zeller lehetőleg kevesebb, mint a sárgarépa, mert az íze sokkal intenzívebb) lereszelve vagy „Brunoise-ra” vágva (azaz brünoá, ami kb. 0,5×0,5 cm-es kockákat jelent. Én kb mindig ezzel dolgozom, ugyanis a raguban lévő pici zöldségkockák miatt esztétikusabb látványt nyújt tálaláskor az étel, mivel a fél centis zöldségkockák jól passzolnak a darált húsos raguba, ugyanakkor ízben gazdagítja is azt.


A recept:


Hagymát lepirítom, megy bele a fokhagyma, kicsit tovább pirítom (vigyázva hogy a fokhagyma le ne égjen), ekkor jöhet rá a hús, amit nagylángon, kifehéredésig pirítok, aztán jön rá az aprított zöldség és a gomba. Összeforgatom és folyamatosan, nagy láng felett tartom folyamatosan kevergetve és forgatva (legalábbis amíg a gomba összeesik - amennyiben friss gombából dolgozunk). Miután elfőtte az összes lét és kellően lepirult, jöhet a só (ízlés szerint), a bors, a zöldfűszerek, majd a paradicsom (megj.: mi kicsit édesebben szeressük a ragut, szal ha a paradicsom túl savas, kkor kevés cukorral ellensúlyozzuk a paradicsom ízét)


Összeforgatjuk, alacsonyra vesszük a lángot majd hagyjuk egyet rottyanni (azaz amíg rotyogni nem kezd újra a ragu). Közben folyamatosan kóstolgassunk – ez alapvető dolog!


Ezután hagyjuk a ragut min. 5 percig „pihenni” (hogy az ízek végleg összeérjenek), majd tálaljuk a frissen kifőzött tésztára öntve.


Kerülhet a tetejére frissen reszelt parmezán, de mivel a mi családunk imádja a sajtot, ezért mink resztelt trappista és karaván keverékét szórjuk rá, amit mikróban utólag ráolvasztunk.


Ez a "saját fejlesztésű", házi spagetti recept nálunk. (Amúgy ugyanezt a ragut használom – esetleg néhány kisebb eltéréssel – ha mondjuk görög muszakát vagy lasagna-t, esetleg cannelonit készítek).



A másik már félig-meddig "gyári" de kísérletezek a "full házi" változaton.


Régen gyerekkoromban anyukám sokszor vásárolt Uncle Ben's féle mártásokat a boltban, amiket aztán itthon csinált meg, néhány plusz extrát (pl. csirkehús) hozzáadva. Az egyik ilyen volt a szecsuáni szósz a másik az indiai curry.


Nos, én a curryt turbóztam föl itthon magamnak:


- 1 nagyobb fej vörös, vagy két közepes mogyoróhagyma


- 1 vörös kaliforniai vagy kápia paprika


- 1 konzerv bébikukorica


- 1 kg csirke vagy pulykamell


- 4 gerezd fokhagyma


- Só, indiai curry por, garam masala (esetleg őrölt római kömény), chili por, frissen őrölt bors


- 250 g vadrizs (indián rizs), basmati vagy jázmin rizs


- 4 üveg Uncle Ben’s indiai curry (de jó a thai mártás is, ugyanúgy be lehet ízesítni, mint a curryt)


Először is a bébikukoricát fél vagy negyed darabokra tördelem, folyóvíz alatt alaposan kimosom belőle az ecetes lét, lecsepegtetem majd jobb minőségű (lehetőleg sötétebb színű) szójaszósszal megöntözöm és hagyom benne pácolódni.


Kókusz zsíron lepirítom a hagymát, jön rá a zúzott v. reszelt fokhagyma, tovább pirítom (vigyázok hogy a fokhagyma nehogy leégjen), jön rá az előzőleg csíkokra vágott hús, tovább pirítom, míg a hús kifehéredik és majdnem megfő vm. kicsit le is pirul, jöhet rá a felcsíkozott parika és a bébikukorica. Addig pirítom nagy lángon folyamatosan forgatva és kevergetve, míg az összes levét el nem fövi, ekkor jöhet rá az összes fűszer – amit már előzőleg kimértem egy kis tálba, majd a só (csak vigyázva, mert a sós szójaszószban pácolt bébikukorica is sós szintén). Aztán megy rá a curry mártás (mivel az üveg falán mindig marad egy kicsi és mivel én utálok pocsékolni, ezért rakok az üvegbe egy kevés vizet, jó alaposan megrázom és hozzáöntöm a többihez, így egy csepp sem megy kárba). A lángot alacsonyra veszem és hagyom hogy újra felrottyanjon, majd elzárom a hőt alatta.


Közben a fajta rizst lemosom és megfőzöm (úgy, ahogy ahogy az elő van írva az adott rizsnél), majd még melegen tálalom.


Ezzel az étellel csak az a baj, hogy az Uncle Ben’s mártások viszonylag drágák, ezért akarom kikísérletezni a házi „curry alapszószt” amivel már tudok dolgozni.


Nálam ez a két kedvenc házi kaja. 🙂


Van még egy, a házi hamburger marhacombból készült húspogácsából de sztem ez egy olyan kaja, amit bárki megtud csinálni, aki képes arra hogy egy rántottát elkészítsen.

2020. jan. 22. 11:52
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!