Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Miért annyira ellentmondásos...

Miért annyira ellentmondásos a veganizmus?

Figyelt kérdés

Azt állítják, hogy egészséges, de mesterséges forrásból kell pótolni a B12, D, szélén, vas, és sok egyéb vitamint, és nyomelemet. Ezen mesterséges forrásoknak a hasznosulási aránya vitatható.


Kegyetlenség-mentesen élnek, de vannak (nem mind), akik képesek:

-macskának (köztudottan szüksége van húsra) vegán állateledelt adnak, ami ellentmond az állati jogokért való küzdelemnek

-kisgyereknek, akiknek szüksége van mindenféle tápanyagra az egészséges fejlődéshez, a fent említett hiányanyagokat beleértve, vegán étrendet készítenek. Ez megfeleltethető bizonyos értelemben gyerekkihasználásnak, vagy gyerek feletti erőszaknak, és egy élet csorbulhat.


Azt állítják, hogy a hús és tejipar nagyon rossz hatással van a környezetre, viszont például egy font kesudió előállításához 1900 gallon víz szükséges, míg ugyanennyi marhahúshoz csupán 1799 gallon. És az utóbbi tápanyagértéke is magasabb.

Nem beszélve arról, hogy a kesudiótermelésben a munkások milyen körülményekben dolgoznak. ( [link] )

Valamint mennyi esőerdőt vágnak ki, hogy pálmaolajat készítsenek. A csokoládégyártás sok helyen gyerekek által végzett munka. A műbőr, és vegán ruhaanyaggyártás műanyagot bocsát ki a környezetbe, amik hosszú idő alatt biodegradálódnak, és jobban ártanak a környezetnek. Az, hogy Dél-Afrikából, Ázsiából, és Amerikából importálnak különböző zöldségeket, és gyümölcsöket (avokádó, mangó, diófélék, stb), amikkel fedezni próbálják a hiányos tápanyagokat, ahelyett, hogy egy helyi gazdától vásárolnának tojást például, nem hangzik környezettudatosnak, pedig az is hozzá tartozik a mozgalomhoz.


Ha, minden életet egyenlőnek tekintünk (fura szokás az állatokat előrébb helyezni az embereknél néhány radikális vegánnál), akkor két füvön legelő tehénnel lehetne etetni egy embert 1 évig, ugyanazon mennyiségű növény termelése rengeteg, apró állat elpusztulásával jár (olyan is van, ami a munkagép által hal meg, és olyan is, amit a gazda a különböző védő módszerekkel irt)


Azt állítják, hogy az ember eredetileg növényevő volt. Viszont nem rendelkezünk 4 kamrás gyomorral, és például a növényeket alkotó cellulózt képtelenek vagyunk lebontani. Nem mellesleg a kutyákat is azért háziasítottuk, mert segített a vadászásban. Ileltve semmilyen ilyen területen foglalkozó biológus, és történész nem támasztja alá ezt az állítást.


Elég hosszúra sikeredett, és ha kicsit többet foglalkoznék, biztosan előtudnék hozni több inkongruenciát2021. jan. 23. 21:50
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
73%
A rostot sem vagy képes megemészteni, azt mégsem hozzák fel sosem. Tök értelmetlen egyébként a cellulózt felhozni. Őszintén annyiszor hallottam már ezeket a kérdéseket, annyiszor megválaszoltam, nézz utána
2021. jan. 23. 21:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
92%

Amiket leírtál, azok valóban igazak a vegánok egy részére, de ők a hangos kisebbség. Ők azok akik egymásnak adják tovább az elméletüket alátámasztó információkat, de soha nem néznek utána annak igazságtartalmának, vagy a másik oldal érveinek.


A többség azonban nem ennyire szélsőségesen gondolkodik. A vegánok jelentős része törődik a környezetvédelemmel is, és kerüli a pálmaolajat, kesudiót, avokádót, stb. A pálmaolaj szinte mindenben megtalálható, nemcsak a vegán termékekben. Az emberek többsége sajnos nem ismeri ennek a hátrányát, vagy nem foglalkozik vele. Az egzotikus ételeket sem a vegánok miatt árulják minden nagyobb üzletben.

2021. jan. 24. 08:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
86%
Csak az első mondatot olvastam el, annyira nem valid. 1 db brazil dióban megvan a napi szelén forrásod, D vitaminra ott a napozás, megtermeled magadnak, télen pedig nem csak a vegánoknak süt kevésbé. A B12 az egészséges talajban lévő bacik termelik, de általában nem ilyen talajban termelnek, így az állatok megkapják mesterségesen, vagy hozzáadják a kajához. Majd nézd meg mennyi késztermékbe tesznek B12-t. Én sörélesztővel szoktam megenni. De amúgy a testednek évekre elég tartalékja van belőle. A növények is tele vannak vassal, lencse, brokkoli, sötét levelesek. Az a fontos, hogy próbáljunk teljes értékű, változatos ételeket enni, nem feldolgozottat és minden rendben lesz.
2021. jan. 24. 10:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
79%

D vitamin: Amennyiben jól tudom ebből 10 mikrogramm a napi ajánlott. Megtalálható margarinban, gombában, de az sem ritka, hogy ezzel dusitjak az ételeket (főleg gabonapelyheket)

Vas: A vashiány alapból "népbetegség" nem vegánok is rengetegszer szedik vitamin formájában. Egyébként megtalálható mogyoróban, szezámmagban, tökmagban, lencsékben, babokban, borsóban, kölesben, spenótban, sóskában, búzakorpában, sütőtökben, stb..

Szelén: brokkoli, káposzta, spenót, szójabab, spárga, fekete bab, gombafélék (leginkább teljeskörűekben)


Azért mert millióból egy vegán megcsinálja ezt, nem azt jelenti, hogy ez így van, ez az általános.


Tudományosan bizonyított, hogy a gyerekekre semmilyen rossz hatással nincs a KIEGYENSÚLYOZOTT, teljes értékű növényi étrend. Úgy gondolom, hogy ahogy én se szólok be másnak, hogy ugyan ne kekszet, csokit, gyorskaját adjon a gyerekeinek, úgy nekem se szóljon be azért, mert a sajátjaimat a legjobb belátásom szerint nevelem, ha ez más is a berögzült normáktól. Gyerekek feletti erőszak? Ugyan kérlek. Ne az legyen már erőszaknak titulalva, hogy "szegény" gyerek zöldségeket és gyümölcsöket eszik 😅.


Nyilván kesudiót, avokádót, mandulát, pálmaolaj tartalmú ételeket (ha jól tudom ezek legkörnyezetszennyezőbbek) és persze csokoládét csak vegánok fogyasztanak. Nyilván.

Ha ennyire sajnálod a kesutermelo munkásokat akkor keress rá, hogy a fast fashion munkásai milyen körülmények között varrnak, és írj ki még egy kérdést,hogy ugyan miért hordanak ilyet az emberek. Sajnos sok ipar nem arról szól, hogy a munkásnak jó legyen.


Vegán ruhagyartas? Na ilyenről se hallottam még, pedig jó ideje vegán vagyok, de majd utána nézek :D


A következő két bekezdésed csak színtiszta kötekedés és frusztráció, egy kicsit túltoltad ezt a "már nem tudom mit írjak de szarok vagytok, oké?" nem érzem azt, hogy erre reagálni akarnék.

2021. jan. 24. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
75%
Ez egy nagyon egyirányba elfogult, lesarkított, tévesen értelmezett, nagyon általánosító gondolatkigejtés, amit te itt leírtál nekünk. Ha volt időd ennyi hülyeséget összehordani, akkor szánj időt arra, hogy kiguglizod magadnak ezeket a kérdéseket. Sok vegán-, és nem vegán oldal is választ fog adni a kérdéseidre. Ennek az egész kérdésnek a kötekedés a célja, én úgy látom.
2021. jan. 24. 13:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 A kérdező kommentje:

#4 Visszatérve a vitaminokra. Amit vegán étrendből nehéz pótolni, azok a következők: B12, B6, B2, A, D3, K2 MK-4 vitaminok, kolin, niacin, vas, cink, kalcium, szelén, jód, fehérje ( cikk arról, hogy a növényi fehérjék nem ekvivalens értékűek a tejfehérjékkel: [link] ), kreatin, karnitin, karnozin, taurin, Q10 koenzim, konjugált linolsav, koleszterin, arachidonsav, glicin. Ezek közül a vas, és cink alacsony biohasznosulású növényi termékekben. A kreatin, karnitin, taurin, arachidonsav, és glicin pedig feltételesen elengedheteten ahhoz, hogy a szervezet normálisan működhessen. A vegánok azt szokták mondani, hogy X tápanyagot be lehet vinni Y forrásból. Viszont ha egy teljes étkezést veszünk alapul, ami tartalmazza a szükséges mennyiséget mindből látszik, hogy mennyire abszurd lehet egy jól eltervezett vegán étrend.


Ki által van bizonyítva az, hogy nincs rossz hatással?

Itt van néhány link, ami pont az ellentétét fogja állítani.


[link]

Eszerint a vegán étrend pozitív hatásai nem bizonyíthatók, és jelentős veszélyei vannak a tápanyaghiányokból kifolyólag. A gyerekek és terhes nők számára pedig egyáltalán nem javasolt. Hosszú távra nézve nincs elegendő adat arra kifolyólag, hogy a kamaszkorúak, és gyerekek számára, hogy a szükséges tápanyagmennyiségek "bevivődnek" a szervezetükbe. Ezen adatokra alapozva nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a vegán étrend egészséges lenne.


[link]

Eszerint a vegán étrend csak megfelelő orvosi és dietetikusi felügyelet alatt történhet, hogy megfelelő mennyiségű B12, D vitamin, vas, cink, folát, n-3 LCPUFA, fehérje, és kalcium kerüljön az étrendbe, emellett pedig hogy energiában és tápanyagban is gazdag legyen. A szülőknek érteniük kell a súlyos következményeit annak, ha ez nem kerül betartásra.

El lehet érni vegán étrenddel is, viszont a veszélyei annak, hogy ezt a tanácsot nem fogadják meg a szülők, igen komolyak, például kognitív sérülések B12 vitamin hiányból kifolyólag, sőt akár, mortálisak is lehetnek.


Itt van még néhány link, ezeket nem részletezem, viszont szintén a vegán étrend ellen vannak, amennyiben fejlődő szervezetről van szó:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]


Félreértettél egyébként. Nem azzal van a baj, hogy zöldségeket és gyümölcsöket visz be a szervezetbe, hanem azt, hogy egyéb, szükséges hozzávalók, amik ezekben ritkán találhatók meg, nem visznek be megfelelő mennyiségben.


Nem csak vegánok fogyasztják, viszont előszeretettel állítják azt különböző vegán étrendekben, hogy ezek mennyire jó tápanyagforrások, viszont nem számolva a gyártás kövekezményeivel. Ezekkel szerintem a vegánnak valló emberek nagy része nincs tisztában.


A vegán ruhagyártás alatt arra utaltam, ami nem használ se bőrt, se gyapjat.


Elkönyvelheted frusztrációnak, de a növénytermelésben is rengeteg állat hal meg, amelyek ott bújnak meg, illetve a különböző rovarok, amiket különböző szerekkel irtanak azért, hogy ehető állapotú legyen. Viszont emellett a probléma mellett sok vegán következetlenül megy el.

Tudattalanul járulnak hozzá állati planktonok trillióinak (~10^12), atkák, giliszták, tücskök, szöcskék, csigák, békák, teknősök, patkányok, mókusok, oposszumok, mosómedvék, vakondok, nyulak, vaddisznók, szarvasok, a rovartömeg 75%-ának, a madárfajok felének, és évi 20000 ember abszolút vérfürdőjéhez.

Source:

[link]

[link]

https://www.youtube.com/watch?v=OvQ5F6GCfgI&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=ovGHKr-NoqQ&feature=youtu.be

[link]

[link]A húsevéshez visszatérve pedig. Történelmileg, az embereknek mindig szüksége volt állati eredetű termékre, és hozzászoktak az emberekek a húsfogyasztásra. Izotópos bizonyíték megmutatja, hogy az első modern emberek rengeteg húst fogyasztottak, és az egyetlen természetes ragadozói voltak a mammutoknak. ( [link] ) A legtöbb akkori technológia és barlangrajz is állatok vadászása körül forgott. Az izzadás, és a dobás képessége is valószínűleg emiatt alakult ki. ( [link] )

A gyomrunk savassága is hasonló "keretek között van", mint a ragadozóké, és még a formája is annyit változott más emberszabású hominidekhez képest, hogy már nem tudjuk megemészteni a cellulózt.

Gyomor savasság: [link]

Gyomor formájának változása: [link]


Csak hogy lásd, hogy én megtettem a kutatásomat ;)

2021. jan. 24. 14:26
 7/12 anonim ***** válasza:
71%
Nagyon gratulálok, hogy ennyi időt beleöltél, hogy bizonyítsd az igazad és várd az ellenvetéseimet, de ez sajnos pont azért nem fog megvalósulni, mert ahogy Én látom, te tényleg csak szemellenzővel nézted a dolgokat, kizárólag veszekedni akarsz. Ahogy a vegánság elleni érveidet kikeresgélted, úgy a vegánság melletti érvek (amiket most itt várnál akár cáfolatként, akár magyarázatként) sem fognak gondot okozni. Kellemes időtöltést :)
2021. jan. 24. 14:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 Sunshinedoll ***** válasza:
65%

Ha valaki megfelelően táplálkozik, akkor csak B12-t meg D vitamint kell fogyasztania, azért mert felsorolsz egy halom ásványi anyagot meg vitamint, még nem lesz igazad :D

D-vitamint amúgy is mindenkinek kéne fogyasztania, a B12 meg nem mesterséges forrásból jön. Ugyanúgy baktériumokból jön, csak nem állathússal, hanem tabletta formában :)

Macskának valóban tilos vegán étrendet adni, de egy gyereknek semmi baja nem lesz tőle, amennyiben azt rendesen csinálja valaki. Semmivel nem rosszabb egy teljes értékű növényi étrend egy gyereknek, mint azon versenyezni, kinek a kétéves prontya eszi meg mielőbb a feldolgozott élelmiszert meg édességet, sőt.

Inkább adok vegán ételt a gyerekemnek mint kinder pingut meg brumimacit meg egyéb szart. Még én se eszem meg, nemhogy a gyereknek adjam.


Hiába erősködsz amellett, hogy a kesudió meg avokádó, megmásíthatatlan tény, hogy a hús- és tejipar a legeslegszennyezőbb élelmiszerek közé tartozik. És míg én megeszek egy marék kesút egy héten, ti minden nap esztek húst vagy tejet. Ummm.... ? Lehet vitatkozni, mennyiségben melyik a rosszabb. Illetve több ember eszik húst, mint kesudiót.


Nem ismerek olyan vegánt, aki minimálisan is fogyasztana pálmaolajat.


Igen, ha többet foglalkoznál vele, biztosan több olyat tudnál kiválogatni, ami a te sztoridat támasztja alá, ezt hívják cherry-pickingnek :)


Összességében bármilyen értelmes, valamire való forrás megmondja neked, hogy a vegán életmód bizony sokkal sokkal környezetkímélőbb (meg egészségesebb, de upszi, ezt nem szabad kimondani ).


És senki nem mondta azt sem, hogy a vegán életmód teljesen tökéletes és nem okoz soha semmilyen körülmények között problémát a környezetnek vagy a társadalomnak. Kapitalista társadalomban élünk, nagyon kevés embernek van lehetősége arra, hogy ebből a társadalmi-gazdasági rendszerből kivonja magát és magának termeljen gyapotot meg minden növényt meg élelmiszert.

Addig, amíg ez nem tud megvalósulni, addig mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy a saját értékrendje és morális meggyőződése és tudása szerint hozzon döntéseket az életvitelével kapcsolatban. Ez a lehetőség előtted is adott, de el kell fogadni, hogy nem mindenkinek ugyanaz lesz a prioritása, mint neked.

Minden vegán (minden ember) igyekszik az anyagi helyzetéhez és tudásához mérten a legjobb döntéseket meghozni, hiába hánysz ide egy halom pszeudotudományos maszlagot, nem leszel felsőbbrendű. Pláne úgy nem, hogy te még rá se léptél erre az útra, te csak kiválogattál pár reaktív kretének által írt "tudományos adatot" csak azért, hogy egy magát jobbá tenni igyekvő étrendjében kötekedj?


Számomra abszolút szánalmas az, hogy beleöltél ennyi energiát meg időt abba, hogy mások döntését megcáfold és kritizáld mindezt azért mert... miértis? Megnyerj egy online vitát? Manapság ilyen könnyű felizgatni az embereket? Nem értem.


Azt pedig senki az égvilágon nem hiszi el, hogy téged őszintén érdekel a vegánok vagy bárki más egészsége.

Ez a tipikus "a kövér emberek sz-rok, mert a kövérség nem egészsges" dolog. Egyszerűen abszurd, hogy más emberek egészsége téged vagy bárkit ennyire érdekeljen, szóval ezt nagyon nem hisszük el, szóval ezzel ne áltass senkit, pláne ne magad.

Valld csak be, hogy volt egy szabad órát és behánytál ide mindent, amit a google kidobott a "miért egészségtelen a veganizmus" keresőszavakra :)

2021. jan. 24. 17:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Az Ausztrál Dietetikusok Szövetsége, a Kanadai Dietetikusok Szövetsége, a Brit Dietetikusok Szövetsége, a Physicians Comittee for Responsible Medicine, és a több, mint százezer dietetikust számláló Academy of Nutrition and Dietetics is azon az állásponton van, hogy a megfelelően összeállított növényi étrend minden életkorban (beleértve a gyerekkort és az idősebb kort is) és állapotban (beleértve a szoptatás és terhesség időszakát is) teljes körű és kielégítő az ember számára. A Pécsi Tudományegyetem Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézete pedig az Orvosi Hetilapban közölt egy tanulmányt a növényi étrend előnyeiről, ami szintén ezt támasztotta alá. Sőt, ők a cikkben a növényi étrendet olyan bizonyos tipikus mai népbetegségek kezeléséhez és megelőzéséhez is megfelelő módnak tartották, mint az elhízás, a szív-érrendszeri és tumoros megbetegedések, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a csontritkulás. Ugyanezt támasztotta alá többek között a fenti szervezetek mellett a Harvard Health Publication két kutatása, a John Hopkins Közegészségtudományi Iskola, az American Journal of Clinical Nutrition és a JAMA International Medicine is egy tanulmányában. Továbbá ne feledkezzünk meg arról, hogy már a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet is közzétette az állásfoglalását a vörös és feldolgozott húsok karcinogén hatásairól.


A Harvard Health Publication két tanulmánya egyikében megállapították, hogy a jelentős mennyiségű feldolgozott- és vöröshúsfogyasztás 20-28%-kal megnöveli a vastagbélrák kockázatát, a másikban pedig szó szerint azt írták, hogy "az egészséges húsfogyasztás egy oximoron lett", ugyanis akik nagyobb mennyiségű vörös húst fogyasztottak, azok általában fiatalabban hunytak el keringési rendszer megbetegedései és rák következtében. Még akkor is, ha egészségesen éltek, a húsfogyasztás és az elhalálozás összefüggésben állt egymással. A Physicians Committee for Responsible Medicine pedig megállapította, hogy a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos kutatásokban két összefüggés rendszeresen megjelenik: az állati eredetű termékek és zsírok kockázatnövelő tényezők, míg a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása segít csökkenteni a daganatos megbetegedések esélyeit. Szerintük "nem meglepő, hogy a vegetáriánusoknak van a legkisebb esélye a daganatos megbetegedésre, jelentősen kisebb, mint a húsevőknek." Továbbá ne feledkezzünk meg arról, hogy a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet is közzétette már az állásfoglalását a vörös és feldolgozott húsok karcinogén hatásairól.


Emellett a Brit Dietetikusok Szövetsége szerint a növényi étrend csökkenti a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, egyes rákos megbetegedések és a magas koleszterin szint kockázatát. A Kanadai Dietetikusok Szövetsége és a John Hopkins Közegészségtudományi Iskola pedig megerősíti ugyanezt.


Az American Journal of Clinical Nutrition pedig szó szerint leírja, hogy hat tanulmányból négynél megfigyelhető, hogy az alacsonyhúsfogyasztás csökkenti a korábbi elhalálozás veszélyét. Az észak-amerikai és az európai felnőttek jelenlegi adatai alapján azok, akik kevesebb húst fogyasztanak, azok tovább is élnek. Továbbá a JAMA International Medicine egy tanulmánya alapján az állati eredetű fehérje bevitele növeli az esélyt arra, hogy az adott egyén szív- és érrendszeri betegségekben elhalálozzon, míg a növényi eredetű fehérje csökkenti ezt az esélyt.


Emellett a generációk óta növényi étrenden élő hetednapi adventisták átlagosan 7-10 évvel élnek tovább és sokkal jobb életminőségben, mint a környezetükben élő nem hetednapi adventisták. Sőt, amint egy hívő felhagy a hite által megkövetelt életmóddal (aminek része a növényi étrend) várhatóan ugyanolyan életkilátásoknak néz elébe, mint azok, akik a környezetében nem adventisták, úgyhogy még csak nem is szerencsésen öröklődő génekről van szó. És támasztja mindezt alá kb. 300 tanulmány. Az adventistákról szóló tudományos vizsgálatok több mint 60 éves múltra nyúlnak vissza. Az első tudományos közlemény 1954-ben íródott, azóta pedig több mint 300 kutatás taglalta az adventista életmód előnyeit és tanulságait.


A tudomány válasza egyértelmű: ugyan azt nem mondják, hogy "csak és kizárólag a növényi alapú táplálkozás a helyes", azt igen, hogy a megfelelően összeállított növényi étrend sokkal több előnnyel jár(hat) a vegyes étrendhez képest.


Forrás: [link]

2021. jan. 24. 22:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
76%

9-es vagyok.

Nézz utána:TÉNÉ. Nem olyan nehéz változatosan enni.


Nem mindenki eszik avokádót, kesut. A vegánok kerülik a pálmaolajat. Nem vagyunk tökéletesek, de törekszünk keveset ártani.


Nem minden vegán eteti vegán táppal a macskáját. Én vettem az enyémnek, egyébként szerette, de aztán felhagytam vele. Ezeknek a vegán tápoknak az összetétele megfelelő arányban tartalmazza a macskának szükséges tápanyagokat.


Csecsemők lehetnek vegánok, sokan az anyaméhtől azok, és egészségesek, nem te fogod megmondani, hogy nem azok.


A veganizmus definíciója kimondja, kerüljük az állathasználatot amennyire lehetséges és megvalósítható, ezzel mindent elmondtam a vádaskodásodra.


Mi van még?


Miattad is irtanak ki esőerdőt.


Az ember a majmokból lett, a majmok gyümölcsevő növényevők, nem kérődző fűevők, mint a tehén. A majmok, bár növényevők, táplálékuk 1%-át állati eredetű forrasból fedezik, de van olyan majom, ami húst is eszik.


A történelem során volt hogy a húsevés tartott minket életben, de ma már a hipermarketek világában ilyen veszély nem fenyeget. A kutya nemtom mi a fenét bizonyít.


Olvasd el a cikket amiből idéztem.


Egyébként ma már annyi vegánként felnőtt kisgyerek, vegán élsportoló, vagy vegán öregemberek is vannak, nem tudom hogyan lehet azt feltételezni, hogy az emberek nem tudnak így életben maradni? Fogadni merek egyébként, annyira elvagy a magad igazában, hogy írhat neked akárki akármit.

2021. jan. 24. 23:05
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!