Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » A karob-por miért jobb, mint...

A karob-por miért jobb, mint a kakaó? Mindenbe használhatom helyette?

Figyelt kérdés
2010. júl. 2. 14:14
 1/4 A kérdező kommentje:
VAn élénkítő hatása ennek is?
2010. júl. 2. 14:15
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

A karobpor színében és illatában kakaóra hasonlító, kissé édeskés ízű, vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmirostokban gazdag, antioxidáns hatású alapanyag. Zsírtartalma alacsonyabb, szénhidrát-, B- és A-vitamin, valamint kalciumtartalma magasabb a kakaóporénál. (A kakaóban viszont több a niacin, az E-vitamin, a vas, a cink és a foszfor.) Előnye, hogy koffein-, teobromin- , valamint glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint, purint, és Na-szegény. Gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek (cöliákliások), tejcukor- és kakaóra érzékenyek, csontritkulásban (oszteoporózis), szív- és keringési betegségben szenvedők, valamint köszvényes betegek is bátran fogyaszthatják. Vegetáriánus étrendet követők kedvelt alapanyaga, mert ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó biokészítményként kerül forgalomba.


FELHASZNÁLÁSA


A karobpor íze a kakaónál enyhébb, ezért ételkészítéshez annál valamivel többet (kb. másfélszeres mennyiséget) kell felhasználni belőle. Hideg és meleg folyadékban egyaránt jól oldódik. Felhasználható a kakaópor helyett sütemények, krémek, sodók, tejes italok, fagylaltok, parfék készítéséhez.

A szentjánoskenyérlisztet igen magas pektintartalma miatt nemcsak ételek és gyümölcskészítmények sűrítésére, hanem csecsemőtápszerek készítéséhez is használják. Ez a tápszer elsősorban hányós "bukós" (refluxos) csecsemők számára ajánlott. A szentjánoskenyérliszt enyhe hasfogó hatása miatt hasmenés, gyomor- és bélhurut kezelésére is javasolható.

2010. júl. 2. 14:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszi!!
2010. júl. 2. 14:33
 4/4 anonim ***** válasza:
Azért használják kakaóhelyettesítőként, mert nincs benne koffein, emiatt nem okozhat függőséget. Egyébként csak messziről emlékeztet az íze kakaóra, engem inkább valamilyen kávés-mogyorós ízre emlékeztet, finom, de nem kakaóízű. Ja, és nem is olyan keserű, mint a kakaó, így a vele készült ételek nem igényelnek annyi édesítést.
2010. aug. 24. 11:10
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!