Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » S. O. S. Eldöntöttem, hogy...

S. O. S. Eldöntöttem, hogy vegán leszek, de most akkor mit egyek?

Figyelt kérdés
Teljesen tanácstalan vagyok, jó lenne ha küldenétek pár receptet, vagy linkelnétek valami ezzel foglalkozó oldalt.

2019. máj. 22. 14:06
 1/7 anonim ***** válasza:
98%
Háttö... Ha lövésed sincs, mit kéne enned, akkor határozottan nem javasolnám neked a vegán táplálkozást, mert várhatóan hamar beadod a kulcsot különböző hiánybetegségek miatt...
2019. máj. 22. 14:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
90%

Mi alapján jött az elhatározás? Mert most divat?

Ha nincs semmi ismereted arról, hogy miből is áll a vegán étkezés, miért olyan S.O.S?

Felpattantál az ágyból, és megszületett a gondolat, hogy Hú én mától vegán leszek?

Tényleg a google-n semmit nem találtál?

2019. máj. 22. 15:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
86%

Elöször olvass utána a vegán életmódnak, meg étkezésnek és ha már van valami rálátásod, akkor kezdhetsz gondolkodni azon, hogy mit egyél.

Egyébként a vegán étrendnek egy alapszabálya van, amit eszel, az növényi eredetü kell, hogy legyen - ezzel minden tisztázva van.

A gond csak az, hogy egyrészt ezzel elegendö kalóriát kell bevinned, másrészt meg az úgy kell a különbözö élelmiszereket összeválogatani, hogy minden lényeges tápanyagból (szénhidrát, zsír, fehérje, ásványi anyagok, vitaminok) eleget tudj fogyasztani.

2019. máj. 22. 15:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Vegánként sem támogatom az ilyen hirtelen átállást, mert nagyon könnyen el lehet rontani.

A növényi alapú táplálkozás csak akkor egészséges, ha elegendő tudással és odafigyeléssel csinálod. Ehhez sokat kell olvasni, tanulni, kísérletezni. Az elején külön időt kell fordítanod arra, hogy megbízható forrásokból utána nézz, hogy mire van szüksége a szervezetednek és ezt hogyan viheted be. Az is jó, ha listát vezetsz róla, hogy miket ettél. Így könnyebben megjegyzed, hogy miben milyen makrotápanyagok vannak, és miből mennyire van szükséged ahhoz, hogy egészséges maradj.

A könnyebb út, ha felfogadsz egy dietetikust, akinek van tapasztalata növényi étrenddel, és ő elmagyarázza a dolgokat és segít összeállítani a neked megfelelő étrendet. Ha erre nincs pénzed, akkor ne akard megspórolni a tanulási folyamatot.


A növényi táplálkozás alapjai a hüvelyesek, gabonák, zöldségek, gyümölcsök és magvak. Ha ezeket változatosan kombinálod, nem nehéz egészségesen étkezni, de ehhez nem elég az eddigi ételeidből kihagyni a húst, hanem újakat kell megismerni. Facebookon sok magyar és külföldi vegán csoport van, ahol találsz recepteket és kérhetsz segítséget, ha valami nem sikerül. Vannak vegán blogok és Youtube csatornák, amik kifejezetten a táplálkozással foglalkoznak. Ha rákeresel, rengeteg ilyet találsz, ezért most nem sorolok recepteket.


Elsőre nehéz elhinni, de ahogy egyre több ételt ismersz meg rájössz majd, hogy szinte mindent el lehet készíteni vegán változatban. Minél kevesebb feldolgozott ételt fogyasztasz, annál jobb.


Biztosan tudod, hogy a vegánság nemcsak az étkezésből áll. Tudom, hogy nehéz türelmesnek lenni, ha váltani akarsz, de sok minden van, amire már most is odafigyelhetsz (pl. tisztítószerek, kozmetikumok, környezetvédelem). Ha aktívan foglalkozol a témával, és szívesen kísérletezel főzéssel, akkor 1-2 hét alatt megtanulod annyira az alapokat, hogy hosszútávon, egészségesen és kiegyensúlyozottan tudj étkezni. Sajnos sokan alábecsülik a váltást, és 1-2 hét után a szervezetük elkezd éhezni, vagy nagyon unalmasan esznek, ezért elfogy a lelkesedés és egy életre feladják a vegánságot. Ezért mondom, hogy nem kell mindenképpen pörköltet vacsoráznod, de ne vedd túl szigorúan, ha az elején becsúszik egy kis sajt vagy tojás, mert nem az a lényeg, hogy kínozd magadat, hanem hogy egy olyan életmódot tudj kialakítani, ami mellett évtizedekig szívesen kitartasz.

2019. máj. 22. 16:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
56%
Ezt ettem ma vegán csoport Facebookon ;)
2019. máj. 22. 16:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Ugyanazt edd, amit eddig, csak az állati hozzávalókat cseréld ki növényire.

A tejterméket a legegyszerűbb elhagyni, nagy multik tele vannak már növényi pótlòkkal. Aldiban van violife sajt, dr oetker "tejföl", növényi tej stb. De ugyanúgy mondjuk a tesco vagy spar is jó, náluk pl sok alpro termék van, ezekkel a joghurtokat, pudingokat is le tudod cserélni.

Sajt iz helyett sokan használják a sörélesztő pelyhet is. Növényi tejszín és margarin kb a legkisebb boltokban is van.

A tojást igazából simán kihagyod főzéskor. Panirozaskor csicseriborsó liszttel+vízzel tudod helyettesíteni.

A húst meg gyakorlatilag zöldségekkel.

Darált hús helyett vöröslencse vagy darált gomba például.

Fasírt helyett zöldség fasírt, rántott hús helyett rántott zöldségek.

Minimális kreativitással meg lehet oldani a főzést,akár ugyanazokat eheted, mint eddig.

Kolbász, virsli, felvágott helyett van vegàn opció multikban. Ízlés dolga, én nem szeretem.

Füst aromát is érdemes venni, jó ízt tud adni.

Amit ajánlok : főzelékek és zöldséges levesek. Tök egyszerű megcsinálni és szerintem finom is.

Ki kell tapasztalni az elején. Nyugodtan nyiss az új dolgok felé és más konyhákat is próbálj ki. Pl az indiai konyha szereti a vegàn ételeket és finomak is, jó fűszeresek. Arab ételeket is érdemes kipròbàlni.

Meg az olasz konyha is jól fozheto hús nélkül is.

Igazából annyi a lényeg, hogy próbálj változatosan étkezni, ne legyen egyhangú.

A hüvelyeseket is érdemes legalább hetente étlapra tűzni, jó fehérje forrás.

Egyébként szerintem az sem tragédia, ha fokozatosan állsz át és hagyod el az állati dolgokat.


Még a mézet és a zselatint hagytam ki. Méz helyett datolyaszirup, juharszirup jó lehet. Zselatin helyett agar-agar. Zsír helyett meg értelemszerűren növényi olaj

2019. máj. 23. 08:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
60%

Az elözö válaszolót még annyival egészíteném ki, hogy a darálthús helyettesítésekor nekem nagyon bejött az, hogy egy részét a zöldségeknek nem túl puhára fözött bulgurral helyettesítem, mert akkor megvan az a szemcsés állag, ami a darált húsra jellemzö.

Amióta ezt felfedeztem, azóta sikerült megint jó ízü (de föleg jó állagú) chilis babot készíteni, de zöldségfasirtokba is nagyon jó szerintem.

A másik téma, amit nagyon szeretek, az a "kínai pirított tészta/rizs", itt föleg az nagyon jó ízt ad, ha a zöldségféléket tényleg csak pirítod, nem fözöd/párolod puhára. Meg természetesen húst, tojást nem teszek bele, de nem is hiányzik.

Zöldégfasirtok esetében sok jó receptet lehet találni a neten, ami nekem még igen jól illik fözelékekhez, szendvicsekbe, azok a zöldségrösztik/ropogósok/tócsnik, a név más, az étel nagyjából ugyanaz, így könnyebben találsz receptet.

Nagyon ízletesek a különbözö zöldségekböl készült raguk tésztával, rizzsel, fött krumplival, meg bulgurral, kuszkusszal, kölessel, árpagyönggyel.

Sokféle saláta van, ami föételnek jó, pl tészta/rizs/krumpli/kuszkuszsaláta, nyersen a görögsaláta-szerüek (itt a fetát ki lehet hagyni vagy vegán változattal helyettesíteni.

Én nem használok semmiféle helyettesítö terméket, sem növényi tejeket/tejszíni/sajtot, sem mühúsokat, felvágottakat, mert engem jobban zavar, hogy csak a kinézete hasonló az eredetihez, az izük még véletlen esm, mint az, ha teljesen kihagyom az ételekböl.

2019. máj. 23. 09:25
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!