Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Mit lehet tenni egy étteremben...

Mit lehet tenni egy étteremben, ha túl kicsi adagokat adnak és erről nem is tájékoztatják előre a vevőt?

Figyelt kérdés

Megmondhatom, hogy én akkor ezt nem kérem és elmehetek máshova mikor kihozzák? Fordulhatok fogyasztóvédelemhez? Beírhatok a panaszkönyvbe? Mit lehet ilyenkor tenni?

Szóval adott egy étterem, ahova beül az ember vacsorázni, mert éhes. Nem nagyétkű vendégek, hanem olyanok, akik sokszor még maradékot hagynak. Kihozzák az ételt, és látod, hogy ez egy gyereknek sem lenne elég, olyan kicsi az adag, máshol kb. négyszerannyit adnak. Mikor szóváteszed a méretet, a pincér válasza az hogy, az íze benne van, náluk újragondolt ételek vannak. Persze éhes maradsz, de az árak olyanok, hogy nem fogsz mégegy adagot rendelni. Persze megfogadod, hogy soha többet nem jössz ide, (mondjuk amúgy sem fogsz, mert másik városban laksz), de mit lehet ilyenkor tenni? Mert érzed, hogy téged most nagyon átvertek.



2020. márc. 11. 07:42
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
25%

Utolsó! Te honnan tudod hol volt? Ott voltál? Szánalmas az írásod, talán csak olyan étterembe jársz ahol mini adagokat eszel és nem laksz jól soha? Ezért frusztrált vagy? És jössz ide kötekedni? 😂

Kérdező! Nézd meg az internetes oldalukat, ha valóban kis adagot adtak, de nem ilyen jellegű étterem, akkor írj az oldalukra véleményt. Ezzel sok ember látja, hogy nem éri meg oda menni.

És többet ne menj oda.

2020. márc. 11. 10:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/25 anonim ***** válasza:
32%

Vannak olyan éttermek, amelyek arra specializálódtak, hogy "különleges" fogásokat kínálnak, amelyek tényleg negyed-ötödadagok, általában valami krémmel vékony csíkban végighúzva.


Biztosan nagyon megéri, mert ezen az alapon sokkal magasabbra árazhatják be a szolgáltatásukat egy hagyományos étteremnél, ráadásul az adagok is kisebbek.


Véleményem szerint az ilyen éttermek gúnyt űznek az igényességből.

2020. márc. 11. 10:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/25 anonim ***** válasza:
39%

Nem 10 nek szól az előző hozzaszolasom.

Akinek szólt, annak kitörölték a hozzászolasat.

2020. márc. 11. 10:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/25 anonim ***** válasza:
68%

Most hagyjuk a fine dining éttermeket, nyilván nem ilyenben volt a Kérdező!

Az is életszerűtlen, hogy megy az ember az utcán, megéhezik, lát egy éttermet és előkapja a netet, hogy mit írnak róla. Ezt egy előretervezendő vacsoránál szokás megtenni, alkalomszerű beugrásnál nem.

Vendéglátósként mondom,hogy bár a "szabadverseny" korát éljük, azért az adagok nagysága árképzésnél meg van ajánlva hatóságilag és aki nem ezeket követi, az várhatóan csődbe megy.

Ha valahol ettől eltérnek, akkor azt lehet minősíteni féladagként, gyerekadagként, vagy nyugdíjas adagként, de akkor az árnak ezt tükröznie kell.

Nem tudom a Kérdező mit evett, de...:


Ha levest eszünk, nagyjából 3-3,5 deciliterrel kell számolni. Ha a levesünk főétel, a mennyiség fél liter is lehet. Ha ezekbe zöldség is kerül, leves esetén 10-15 dekagrammal érdemes számolni, főzeléknél inkább 25 dekával. A főzelékek mennyisége 2-3 deciliter.

Ha viszont köretként érkezik a zöldség 15 dkg az adag.


Önálló tésztaétel esetén a tészta főzés előtti tömege egy adagra 20 dkg, köretként csak 15 deka. Rizsből vagy burgonyából is 20-225 dekagramm közötti mennyiség jár, ha köretről van szó, de ha hasábburgonyát eszünk, a sütés előtti tömeg lehet 25-30 dekagramm is.


És a húsok:

Egy pörkölthöz egy főre 10-12 deka nyersanyaggal érdemes számolni. Minden más esetben a csont nélküli húsfélékből egy adag 12-20 dekagramm. Persze ebbe most ne számoljuk bele a menő steak éttermek 40-60 dekás monstrumait, amelyek amúgy is kevés körettel fogyasztandók. Csontos hús esetén a sütés előtti tömeg az ajánlás szerint 18-25 dekagramm. De ha baromfiról van szó, mondjuk rántott csirkecombról, akkor az egy adaghoz felhasznált nyers csirkehús 25-35 dkg-ra nő. Ha halat ennénk ott is nagyjából ennyivel érdemes számolni.

2020. márc. 11. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/25 anonim ***** válasza:
60%

javítom az elírást:

... burgonyából is 20-25

2020. márc. 11. 10:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/25 anonim ***** válasza:
31%

"Egy pörkölthöz egy főre 10-12 deka nyersanyaggal érdemes számolni."


XD

Tehát 3-4 kocka / adag... :D

Oké, most már értem kik értékelnek, így nem meglepő az eredmény. :)

Na majd benézek 5-10 év múlva, hátha fejlődik a színvonal.

2020. márc. 11. 11:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/25 anonim ***** válasza:
43%

#16

Kár személyeskedned, olvasd el a NÉBIH kalkulációját, vagy nevezhetjük ajánlásnak is:

[link]

Ez persze egy átlagos emberre lett számolva, körettel, előtte levessel, utána esetleg desszerttel, ahogy normális esetben egy étkezés kinéz.

Az extra étvágyúak, vagy a gilisztások rendeljenek 2 adagot, vagy főzzenek otthon.

Megjegyzem, ezeket az adagokat tartják az éttermek 99%-ban és általában nem állnak fel éhesen az emberek.

Ha a Kérdező ennyit kapott volna, biztos nem születik meg ez a kérdés!

2020. márc. 11. 11:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/25 A kérdező kommentje:
Nem fine dining étterem volt. Egyszerűen csak nagyon keveset adtak.
2020. márc. 11. 11:22
 19/25 anonim ***** válasza:
44%
Kérdezö: leírnád PONTOSAN mit ettél, és mennyi volt az a kevés?
2020. márc. 11. 11:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/25 anonim ***** válasza:
21%

17, belinkeltél valamit, ami véletlenül se említ olyat, hogy 10-12 deka húst kéne számolni 1 főre pörköltnek.

Gratulálok. :)

Nem személyeskedek, égeted te saját magadat rendesen.

2020. márc. 11. 11:32
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!