Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Egy food truck nagyobb eséllye...

Egy food truck nagyobb eséllyel tiszta, mint egy hagyományos étterem konyhája?

Figyelt kérdés
Egy food truck esetében mindenki látja a konyhát, de egy sima étteremnél nem. Ebből gondolom, hogy egy ilyen helyet sokszor jóval tisztábban tartanak, mint egy konyhát egy étterem nem látható konyháját. Jól gondolom?

2021. ápr. 18. 15:45
 1/8 anonim ***** válasza:
91%
nem
2021. ápr. 18. 16:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 alletta ***** válasza:
82%
nem
2021. ápr. 18. 16:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
80%
Nem.
2021. ápr. 18. 16:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
31%
Szerintem igen. Akik nemet írtak miért gondolják így?
2021. ápr. 18. 18:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Mert dolgoztam már több konyhán is, és elég durva tisztasági követelményeknek kell megfelelnie, amiket be nem jelentett látogatásokkal is szoktak ellenőrizni.

Szóval azért írtam nemet, mert alapvetően az nem szempont egy konyhán hogy lát-e a vendég vagy sem.

2021. ápr. 18. 18:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Pont fordítva!!!


Egy ilyen hely mindig kompromisszumos! Alig alakítható ki , hogy higiénikus munkafolyamatok legyenek.

Egy konyhán, ami alapból erre van tervezve, ezerszer könnyebb.


Tisztább.... eleve azt kéne tisztába tenni, mik a kritikus pontok!

Amitől ételfertőzést, mérgezést, vagy szimpla gyomorrontást kaphatsz.

Egy ilyen összetákolt kis putriban nincs külön útvonala a beszállított termékeknek, legyen az földes árú, hús, tejtermék, mind ugyanazon az útvonalon megy keresztül, ami egy konyhán alapból tilos.

Ezeken olyan baktériumok vannak, amik ha keverednek, és más táptalajon szaporodnak, konkrétan belehalhatsz, ha megeszed!


A tárolás dettó. Egy konyhán szigorúan szeparálva van minden. Hús, külön szárnyasok, húsipari termékek, tejtermékek, halak, készételek, desszertek, tisztítatlan, és tisztított zöldségek. Mind külön hűtőben.

Egy ilyen helyen tudod hány hűtő van? Ha 2-nél több, tapsolhatsz örömödben!

Ez az igazi veszély forrás!


A következő:

Bármilyen kórokozó terjedése, pont a szigorú szabályozás, és a teljes elszeparálás miatt, 99,9%-a, tehát ezerből 999 alkalommal, külső, oda nem illő forrásból származik!

Behurcolják kintről látogatók, mondjuk karbantartó, vagy bárki oda nem illő ember.

A lényeg, hogy alapvetően egy konyhára civilbe be se mehet senki, se utcai ruhában, se cipőben!

Első az átöltözés, és a 2 ruha (civil/melós) elkülönítve tárolandó.

Utána lehet bemenni a konyhára.

Ezért van az, hogy pl felszolgálónak a pult másik oldalán a helye! Mert érintkezik a vendégekkel, a külvilággal.

Nem az számít, hogy a páraelszívó csillog villog, vagy csak hetente 1-szer van letakarítva, és addigra van rajta 1 mm zsír réteg.

Az számít, hogy egy ilyen talicskába beáll Jolika néni, meg Kázmér bácsi dolgozgatni utcai ruhában, max felkap valami dizájn szart, a boltjukat meg leállítják a legforgalmasabb helyen, amit a kórokozók szempontjából úgy is lehetnek mondani, hogy szó szerint a minél nagyobb fertőbe! Mert minél nagyobb a tömeg, a forgalom, egy ilyen nyitott rendszernél annál nagyobb a kockázat! És akkor hagy ne tetőzzem ezt még olyanokkal, (bár ennyire durva ritkán szokott lenni, de tény hogy én személyesen is többször tapasztaltam már ilyet) mikor ugyanaz az ember nyúl hozzá bármilyen élelmiszerhez, ami a pénzt kezeli!

Az a baj, hogy sok embernek fingja nincs róla, hogy mitől kéne igazán félni!

Lehet egy ilyen hely akármilyen csilivili patika tiszta, mindig milliószor nagyobb higiénés kockázatot hordoz magában, mint egy normálisan kiépített konyha.

2021. ápr. 18. 18:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
*aki
2021. ápr. 18. 18:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Még 1 dologgal kiegészíteném a 6-ost.


Egy konyhán mindig dolgozik szakképzett szakember. Lehet, hogy nem mindenki az, de mindig van, aki az. Enélkül működési engedély se lehet.

Egy szakképzett ember (egy szakács is, nem kell üzletvezetőnek lenni, sőt...)

tökéletesen tisztában van azokkal, ami a 6-os válaszban van, illetve nyilván, ennél sokkal mélyebb és szélesebb körben tanulják az ilyen irányú dolgokat.


Egy ilyen mobil büfébe meg felvesznek bárkit, mondjuk diák munkást, vagy akinek ambíciója van erre, pár nap alatt betanítják, és ennyi.

Betanított munka. A főnök (vállalkozó, tulaj) leginkább csak a pénzt fekteti be, de ilyen irányú szakirányú végzettsége nincs.


Mondok egy példát

Egy betanított alkalmazottnak kiadják, hogy napi 50-szer törölje le a pultot, hogy a hozzád hasonló vendég, azt lássa, hogy tisztaság van.

Na most egy porózus szerkezetű nedves dolog (szivacs, törlőkendő, stb) a legkirályabb felület a baktériumok szaporodására. Azok meg láthatatlanok, szóval a legjobb szándék mellett, naponta 50-szer lesznek szétkenve a kórokozók a pulton. Tisztának látszik, de a helyi búcsúban aznap mindenki fosni fog! :)

2021. ápr. 18. 19:57
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!