Olasz éttermekben miért van megégetve a pizza?
Nekem oké, megeszem simán. Vékony tésztás, és magas hőfokon sütik, természetes, hogy ilyen lesz.
Én az amerikai vastag tésztás, puha pizzákat nem szeretem. Ízlések és pofonok.
Észak-Olaszországban éltem 40 évig és ha akarod meg is esküszöm, hogy nem volt soha égett a pizza.
Biztos ott is előfordulnak néha balesetek, de akkor azt nem szolgálják fel a vendégnek.
1. A hagyományos pizzát 480-490 fokos kemencében sütik, úgy 60-120 másodpercen keresztül, ezen felül a tésztát emberek nyújtják, tehát néhol lesznek részek amik nem egyenletesek. És bizony fizikailag képtelenség, hogy a tűzhöz közelebb eső foltok ne süljenek meg jobban, akár feketére is. Ha meg nem sütik meg annyira, nyers marad.
2. Ennyi széntől semmi bajod nem lesz akkor sem, ha hetente eszel ilyen pizzát, plusz ha jól sütik, akkor maximum kisebb foltokban lesz fekete, így alig lehet őket érezni. Különösképp ha egy kicsi feltétes rész is marad a szélén, mielőtt azt kezded enni.
Ennek ritkán van köze a hőmérséklethez.
A szélén lévő fekete foltok, tipikus jelenség, az esetek túlnyomó többségében a pizza szélére véletlenül (akár szinte észrevehetetlen vékony rétegben ) felkent paradicsom szósz okozza.
Az töredéke idő alatt megég, mint hogy megsülne a tészta. Ha felkenődött a szélére, azt hiába törölgeti bárki (nincs is rá idő) az szét fog égni, mire megsül a pizza.
Az említett lasagne, ugyanez. Brutál szétégetés kéne ahhoz, hogy a sajt csak úgy önmagában feketére süljön.
A sajt sütés közben beleolvad az alatta lévő mártásba, és "átüt" a paradicsom a sajton.
Nagyon minimális is elég ehhez. Ha a zsiradék jön fel a tetejére, amit megszínezett a paradicsom, az is gyorsan feketére tud égni.
Úgyhogy nem kell annyira túldramatizálni, mert (pl pizza esetében) nem egy elszenesedett tésztáról van szó, ami egy vastag réteg lenne, tehát jelentősebb mennyiség, és az íze is keserű lenne.
Ezt a feketeséget egy olyan vékony kis "filmréteg" okozza (jobb esetben, bár jobb esetben azért vigyáznak rá, lehetőséghez mérten)
hogy ez nem igazán befolyásol semmit.
De amúgy jogos, nagy pörgésben előfordul az ilyen, de alapvetően azért figyelni kell az ilyenekre. Ha meg csak szimplán a natúr tészta ég konkrétan feketére... olyan azért szerintem ritkán van, és ez nem is fér bele. Mire egy natúr tészta feketére ég, addigra rommá is szárad.
A fényképeken valószínűleg nem ilyen van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!