Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Olasz éttermekben miért van...

Olasz éttermekben miért van megégetve a pizza?

Figyelt kérdés
Nagy pizzások vagyunk a családdal, így a helyi kedvenc pizzázónkon kívül (ami egy magyaros típusú pizzéria :) ) néha kipróbálunk kirándulások alkalmával új helyeket is, több olasz pizzériában is jártunk már vidéken és Bp-en is. Illetve közösségi oldalon is csomó olaszos pizzériát/éttermet követek. Ezekből a tapasztalatokból vontam le, hogy ellentétben a tipik magyaros pizzériákkal, a kifejezetten olasz típusú pizzázókban nagyon sokszor fekete részek vannak a pizza szélein. De ettem már olasz éttermeben olyan lasagnat is, amin a sajt egy része közel volt a feketéhez- tehát égettnek mondható. Ez egy elfogadható dolog vagy csak nekem nagyon zavaró? Égett, szenes dolgot fogyasztani - azon kívül hogy rossz ízű, nagyon egészségtelen is. Így nem is értem, ilyenkor le kéne csipegetnem a több ezer forintos pizzámnak a széleit? Személyesen is kaptam már étteremben ilyen pizzákat, de sokszor látom az éttermek fotóin facebookon is például, ha posztolnak és már ott is égett. Mi a véleményetek erről? Oké az égett foltos pizza?

2022. máj. 26. 19:34
 1/9 anonim ***** válasza:
94%
A jó olasz pizza tésztája vékony és 300-350 fokos kemencében sül rövid idő alatt, így elképzelhető hogy megég rajta körülbelül 108-157 Ft nyi rész, ezeket nyugodtan kapirgáld le, mert nem egészséges
2022. máj. 26. 19:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
94%

Nekem oké, megeszem simán. Vékony tésztás, és magas hőfokon sütik, természetes, hogy ilyen lesz.

Én az amerikai vastag tésztás, puha pizzákat nem szeretem. Ízlések és pofonok.

2022. máj. 26. 20:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
68%

Észak-Olaszországban éltem 40 évig és ha akarod meg is esküszöm, hogy nem volt soha égett a pizza.

Biztos ott is előfordulnak néha balesetek, de akkor azt nem szolgálják fel a vendégnek.

2022. máj. 26. 20:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
92%
Nincs.
2022. máj. 26. 21:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
93%

1. A hagyományos pizzát 480-490 fokos kemencében sütik, úgy 60-120 másodpercen keresztül, ezen felül a tésztát emberek nyújtják, tehát néhol lesznek részek amik nem egyenletesek. És bizony fizikailag képtelenség, hogy a tűzhöz közelebb eső foltok ne süljenek meg jobban, akár feketére is. Ha meg nem sütik meg annyira, nyers marad.


2. Ennyi széntől semmi bajod nem lesz akkor sem, ha hetente eszel ilyen pizzát, plusz ha jól sütik, akkor maximum kisebb foltokban lesz fekete, így alig lehet őket érezni. Különösképp ha egy kicsi feltétes rész is marad a szélén, mielőtt azt kezded enni.

2022. máj. 26. 21:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
86%
Nézd a jó oldalát: ha romlott is volt a tenger gyümölcsei feltét, a szén visszafogja a hasmenést éjszaka:)
2022. máj. 26. 22:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
51%
Te most komolyan azokon az ötforintos méretű hólyagokon háborodsz fel, amik pont a jó levegős tészta miatt elkerülhetetlenek egy fatüzelésű kemencében? :DDDD
2022. máj. 27. 02:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Ennek ritkán van köze a hőmérséklethez.

A szélén lévő fekete foltok, tipikus jelenség, az esetek túlnyomó többségében a pizza szélére véletlenül (akár szinte észrevehetetlen vékony rétegben ) felkent paradicsom szósz okozza.

Az töredéke idő alatt megég, mint hogy megsülne a tészta. Ha felkenődött a szélére, azt hiába törölgeti bárki (nincs is rá idő) az szét fog égni, mire megsül a pizza.


Az említett lasagne, ugyanez. Brutál szétégetés kéne ahhoz, hogy a sajt csak úgy önmagában feketére süljön.

A sajt sütés közben beleolvad az alatta lévő mártásba, és "átüt" a paradicsom a sajton.

Nagyon minimális is elég ehhez. Ha a zsiradék jön fel a tetejére, amit megszínezett a paradicsom, az is gyorsan feketére tud égni.


Úgyhogy nem kell annyira túldramatizálni, mert (pl pizza esetében) nem egy elszenesedett tésztáról van szó, ami egy vastag réteg lenne, tehát jelentősebb mennyiség, és az íze is keserű lenne.

Ezt a feketeséget egy olyan vékony kis "filmréteg" okozza (jobb esetben, bár jobb esetben azért vigyáznak rá, lehetőséghez mérten)

hogy ez nem igazán befolyásol semmit.


De amúgy jogos, nagy pörgésben előfordul az ilyen, de alapvetően azért figyelni kell az ilyenekre. Ha meg csak szimplán a natúr tészta ég konkrétan feketére... olyan azért szerintem ritkán van, és ez nem is fér bele. Mire egy natúr tészta feketére ég, addigra rommá is szárad.

A fényképeken valószínűleg nem ilyen van.

2022. máj. 27. 16:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, jókat írtatok! Így kicsit másként látom már :) Nem egy élet-halál kérdés volt, bár valaki kicsit túl komolyan vette.
2022. máj. 27. 17:21

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!