Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Az éttermek, vendéglátó...

Az éttermek, vendéglátó helyek miért kérnek pénzt a kiszolgálásáért?

Figyelt kérdés
Hiszen ahogyan a mondás tatrtja; a vendég Isten ajándéka..Erre ahelyett, hogy felebaráti szeretetből ingyen megvendégelnék őket-, inkább lehúzzák a vendégeket.

tegnap 07:46
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
77%

Mert "Isten koporsóját sem örzik ingyen"

(Egyébként rengeteg vendég nem ajándék, hanem átok!)

Egy privát vendéget otthon vendégül látsz úgy, hogy nem fizetteted ki vele, amibe kerül. De egy olyan hely, ahol a vevöt ugyan udvariasabban vendégnek neveznek, miböl fizetné ki a saját költségeit? Vagy szerinted nekik minden ingyen odapotyog?

tegnap 08:02
 2/14 anonim ***** válasza:
85%
A felszolgálás is egy szolgáltatás aminek ára van, teljesen jogos. Azok a pofátlanok ahol nincs felszolgálás, a pultnál rendelsz, de azért felszámolják a szervizdíjat és még a borravalót is elvárnák. Na de amikor a repohár betétdíjára is rászámolják a szervizdíjat, amit nem adnak vissza amikor visszaváltod és eleve szájhúzva veszik vissza, az már mindennek a teteje! Ezért nem is járok ilyen helyekre. Akkor már inkább legyen felszolgálás.
tegnap 08:25
 3/14 anonim ***** válasza:
92%

Nem minden hely kér ha a szervízdíjra gondolsz.

Borravaló pedig adható.

tegnap 08:30
 4/14 anonim ***** válasza:
77%

Én csak azt nem értem, miért nem építik be az árakba eleve.

Meg a legjobb, mikor szervizdíj mellé még várnák a borravalót is. :D

tegnap 09:08
 5/14 anonim ***** válasza:
83%
Nem ingyen teszik egyébként sem. Szerintem is sokkal elegánsabb, ha minden be van építve az árakba. Gondolom, a szervizdíjnak más az adózása, ezért jobb nekik külön.
tegnap 09:14
 6/14 anonim ***** válasza:
86%
Megvendégelés =/= vendéglátás. Utóbbi egy szolgáltatás, amiből emberek élnek meg.
tegnap 09:19
 7/14 anonim ***** válasza:
90%
#5 Ezt a MÜPA büféjében oldják meg elegánsan. Az árlapon ki van írva, hogy kávé X Ft. Megkapod a blokkot, amin feltüntetik, hogy kávé Y Ft, szervízdíj Z Ft,egyenlő X Ft, tehát a vendég a ténylegesen fizetendő árat látja. És ha kp. fizetsz, pontosan adnak vissza.
tegnap 10:50
 8/14 anonim ***** válasza:
82%

7: ez tényleg jó megoldás. Így a vásárló a teljes árat látja, de mégis van szervizdíj, ami előnyös a vendéglátósnak.

Éttermeknél is elegánsabb az, ha úgy szerepel az étlapon, hogy az árak 10% szervizdíjat tartalmaznak, mintha az árakra jön még rá a 10%, mert valaki nem nézi meg pontosan az étlapot, hogy ez hova van írva.

tegnap 12:19
 9/14 anonim ***** válasza:
63%

Mondjuk szerintem a szervizdíj semmiképp nem "jó megoldás", pláne olyan helyen ahol a pultnál kérem a rendelést... (De valóban, legalább nem kamuznak és húznak le pofátlanul)

tegnap 12:21
 10/14 anonim ***** válasza:
70%
Igazad van. Én pont most keresek embereket egy étterem nyitáshoz, téged szívesen látnálak a csapatban. Meg kellene vennünk az alapanyagokat, elosztanánk a rezsiköltséget és fizetés természetesen nem lenne, de minden második vasárnap szabad
tegnap 13:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Népszigeten milyen vendéglátó helyek vannak?

Van olyan, ami kiülős, fás/árnyekos helyen, nem luxizós, sima egyszerű kellemes? Kocsma, söröző, ilyesmi?

Miért csinálja ezt sok vendéglátóhely?

Sajnos az a tapasztalatom, hogy a főétel mellé levő köretek egyszerűen elviszik az egészet. Egy példa: rendelek egy gyros tálat és egy harmad se a hús és több mint 2/3 sültkrumpli. És nem mondom, hogy rossz de én ezt nagyon spórolósnak érzem

Vendéglátóhelyek (főleg szórakozóhelyek), lenne igényetek egy ilyen szolgáltatásra?

Az új drogtörvény nagyon szigorú, ezért a következő szolgáltatást találtam ki (nem reklám, csupán igényfelmérés):A szórakozóhelyen előzetes beléptetést végeznék. Itt alaposan átvizsgálnám a vendég öltözetét, nincs-e nála kábítószer, illetve bevetnék drogkereső kutyát...

Ezt megteheti egy vendéglátóhely a nyitvatartási idővel, még ha az egy söröző is? (Bővebben lenn.)

Egy viszonylag jól ismert, Budapest egyik központjában lévő söröző hivatalosan minden nap este 11-ig van nyitva. Ugyanakkor, ha úgy ítélik meg, hogy alig van vendég, esetleg pont nincs is akkor, úgy döntenek, hogy bezárnak aznap már akár este 9-kor is (ezt mondták is),...

A vendéglátó egységeket semmi sem kötelezi, hogy publikálják a vásárolt étel tömegét?

A minap érdeklődtem egy gyrososnál, hogy mekkora a pitájuk nettó tömege, és arra hivatkoztak, hogy mivel üzleti titok, ezért nem adhatják ki az információt. Nagyon messze áll tőlem a jog, de ezt elképzelhetetlennek tartom... Kérlek, ha tudtok ide vonatkozó...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!