Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » A Fine Dining stílusú éttermek...

A Fine Dining stílusú éttermek mitől olyan nagy számok?

Figyelt kérdés
Mert ahogy elnézem ezeket, amolyan gasztronómiai műmájerkedésnek/b*zulásnak tűnik. Két kanálnyi étel horror összegekért, ami állítólag nagyon finom.

2015. febr. 17. 18:30
 1/5 anonim ***** válasza:
79%

Minőségi alapanyagokat használnak amik baromi drágák, pl húsok, kulonleges es bio zoldsegek. Illetve meg kell fizetni a helyet, a nevet, a pincérek munkáját ami nem összehasonlítható egy kinai büfé kiszolgálásaval.

Es ezek az etelek nem olyanok, hogy kikapjak, bedobják a mikroba es eledrakjak gozologve, hanem akkor ott frissen készítik gondos odafigyeléssel.

2015. febr. 17. 19:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
73%

Egyfajta művészet. Ezeknél az ételeknél nem csak az számít hogy jól lakjál, mint a krumplipürével meg a rántott hússal..

Ezeknek a helyeknek meg kell fizetni az atmoszféráját, a különleges kiszolgálást. Olyan bor és ital választékuk van, amik egyébként máshol nincsenek. Különlegességekkel tudnak szolgálni.

Ezen felül magának az ételnek a külleme, az elrendezése, a kinézete, is gondosan megtervezett és felépített. Az ételnek az íze, illata, textúrája is mind összhangban kell, hogy legyen.

És természetesen az alapanyagok elsőosztályúak és kifogástalanok.


Ez pontosan ugyanolyan, hogy miért van az hogy, egy whisky van 3ezer forintért, van 15-ért, és van több millióért. Mindegyiktől ugyanolyan ügyesen be tud baaszni pistabácsi. És természetesen egy laikusnak nincs is közte különbség. De aki megtanulta értékelni, és érezni a különbséget, annak természetesen a drágább nagyobb örömet nyújt. És ez nem buzulás..


Neked egészen biztosan felesleges fine dining étterembe járnod!


Egyébként horror ár ide vagy oda, ha nem a sarki giroszozóba mész, akkor általában 3 fogást eszel. Fine dining éttermben is bőven elég a három fogás. De én általában csak kettőt bírok, pedig 100 kilós férfi vagyok. Természetesen ennek is van magyarázata, amibe most nem megyek bele.

2015. febr. 17. 23:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
65%

Én ettem két ilyen étteremben is. Egyszer Franciaországban egy 2 Michelin csillagos étteremben, a La Villa Madie-ban. A marketing osztálynak volt ilyen céges bulija, aztán ott kajáltunk, szerencsére nem a mi zsebünkből kellett fizetni, mert borzasztóan drága lett volna.


Egyáltalán nem laktunk jól egy menüvel, normális férfi ember nem tud jól lakni egy ilyen étteremben, aki azt mondja, hogy igen akkor az vagy hazudik, vagy az étterembe érkezés előtt bezabált rendesen. Az ételek finomak voltak, de azért nem élveztem el tőlük. Kihoztak egy szép lapos tányért, a közepén csicsásan feldíszített kajával. A szószt pedig még csak nem is az ételre öntötték, hanem körbe vékony csíkként az étel köré. Ez a homoszexuális sznob pudlimajmoknak való. Tanúja voltam, hogy az egyik olasz vendég, majdnem félóráig csipegette azt a két szemnyi garnéláját, ami le volt locsolva valami fehér szósszal.

Én polipot ettem valami rózsamártással, külön a rózsamártásnak nem volt valami jó íze, polippal együtt nem volt rossz mondjuk, de nem volt akkora nagy kunszt. Pedig, alapvetően szeretem én az ilyen tengeri herkentyűs ételeket! Aztán a "lakoma" után mehettem venni egy kebabot egy töröktől, na az finom volt és laktató! Érdekes nyolcan voltunk ezen a bulin, aztán senki sem lakott jól, mindenki ment pizzázni vagy hozzám hasonlóan kebabozni.


A másik ilyen étterem ahol ettem az Pesten az Onyx volt, ide a barátnőmmel mentem enni. Asszonypajtás ilyen kökényes libamájat evett előételnek, ami után nem győzött vizet inni, mert majdnem elokádta magát, a fanyar kökénytől. Hála istennek én nem azt ettem amit ő, mert jómagam őzgerincet ettem, ami nem volt rossz, finom is volt, de semmivel sem volt jobb mint, amit az egyik bakonyi kis vadászétteremben ettem.


Ez fine dining kb. olyasmi mint a divatvilág. A legtöbb stylis egy nyálas kis homokos akik mindenkire rózsaszínű inget adnak, mert SZERINTÜK ez a trendi, a szép, a jó....stb. De attól mert szerintük az a jó, az nem azt jelenti, hogy úgy is van.


Ez a fine dining is ugyanez, sznobizmus és gizdulás a gasztronómiában. Nyilván nem főznek az ilyen éttermekben rosszul, de jómagam ismerek 4-5 olyan éttermet amik lazán kenterbe vernék az ilyen 1-2 Michelin csillagos éttermeket, mert annyira jó kaják vannak ott. Nem hiszem, hogy egy fine dining étteremben jobban sütnék mondjuk a rántott húst, mint mondjuk a nagymuter, lehet szebben tálalnák, de az csak egy dolog.


Például Sopronban ott van Chen's Cooking étterem. Ez egy svédasztalos étterem ahol, ahol japán, kínai, és thai ételeket kínálnak. Az egész világ előtt kimerem jelenteni háromszor finomabbak ott a kaják, mint a La Villa Madie-ban.

Itt szívesebben eszek tenger gyümölcseiből készült ételeket, mint a 2 michelin csillagosba. Ráadásul itt annyit eszek amennyit akarok, méghozzá SOKKAL olcsóbban. A tetejében még nagyobb kulináris élmény is.


Mitől nagy szám a fine dining? Igazság szerint, csak a sznobizmus végett. Annyival nem jobb az ilyen helyeken az étel, hogy olyan hatalmas pénzeket kérjenek el, pár mütyürke kis valamiért ami a tányéron van.

2015. febr. 18. 09:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
73%

Kreatívak az étlapok amik jó esetben nagyon rövidek, de hetente változnak. Ennek összeállítása külön művészet, ezt értékelni - és megfizetni - kell.

A hozzá való alapanyagok nagyon minőségiek, és még a legalapvetőbb összetevőket (liszt, cukor stb.) is messziről kell importálni. Zöldségekből is alig van az országban olyan termelő aki ugyanazt a minőséget tudja produkálni télen-nyáron. Ennek ára van.


És van aki étterembe "halálra enni magát" jár, van aki meg szórakozni és kikapcsolódni. Ettől én még elmegyek vidéki csárdákba is, de attól nem lettem sznob, hogy néha megengedhetem magamnak a fine dining éttermeket is.

2015. febr. 18. 11:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

#2: "Egyébként horror ár ide vagy oda, ha nem a sarki giroszozóba mész, akkor általában 3 fogást eszel."


Nem tudom, kik azok az emberek, akik általában 3 fogást esznek, de én ha magamba tömök egy főételt, más már nem fér belém. Pedig nem vagyok egy nádszál.

2019. dec. 10. 09:53
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!