Matematika alól felmentés? Mennyi időt vesz igénybe?

Attól függ...
Ha meg csak most kér időpontot az ember a szakszolgálathoz, akkor 1,5 év is lehet attól függően, hogy mikor hívnak be. Ha már voltatok akkor megkapjatok a szakveleményt, letelik a fellebbezési idő (15 nap) és már kérvényezhetitek is az igazgatónál, hogy vegye figyelembe azt.

Létezik ilyen?
Nem inkább egy normális matektanárt kellene keresni neki, aki képes érhetően elmagyarázni neki?
Egyik ismerősöm irodalom alól akart felmentést kérni, mert begörcsöl az agya attól sok bemagolandó zagyvaságtól. És ezt szakorvos is igazolta volna neki. Nem adták meg neki, még úgy sem, hogy minden reáltantárgyból színötös és osztály legjobb volt. Pedig a minisztériumig elment vele, de azok csak habogtak. A dumájuk az volt, hogy sajnálják, ezek a követelmények, ha tudja őket teljesíteni, akkor kapja bizonyítványát, ha nem, akkor nem. Miközben az irodalom "tudását" sikeresen vizsga után is hajára kenheti. A család már Svédországba költözésen gondolkodik, az ottani oktatásnak nincsenek ilyen agyrémei.
Így teszi lehetetlenné az amúgy egyre gyengébb színvonalú magyar "oktatás" az amúgy igencsak tehetséges, átlag feletti képességekkel rendelkező gyerekeket.
Meglehetősen egy szemét eljárás volt ez vele szemben, és ha matematikára adnak, akkor meglehetősen kettős mércés is.
Én egyedül még csak olyanról hallottam, hogy valakit testnevelés óra alól mentettek fel, de őt sem simán: testnevelés óra helyett gyógytorna órára kellett járnia egy másik iskolába. Persze gondolom súlyos probléma esetén a teljes felmentést is megadják. Ez szinte semmi időbe nem került, az iskola orvos igazolta és egyből el is intézte, és megmondta a diáknak, hogy délutánonként hova kell időnként járnia. (Míg a sima tornaórái lyukas órák lettek a számára.)

Alsós korában egyszer már fel lett méretbe, lemaradásai, hiányosságai voltak, de a szakszolgálat azt mondta, ez változni fog, jó hosszú elemzést kaptunk róla.
Jár külön tanárhoz folyamatosan, vért izzad a kettesért, idén kaptak új tanárt, bukásra áll, én nagyon nem akartam felmentetni, ő hallani sem akar róla, mert az milyen ciki, de az osztályfőnök minden áron rá akar beszélni, hogy indítsuk el, mert nem fogja megkapni év végén a 2-est, meg fog bukni. Bementem a matektanárhoz, ő nem akar bele egyezni a felmentésbe, mindenáron meg akarja buktatni, megmondta az én szemembe is, hogy hülye a gyermekem, minden órán előre ülteti, megjegyzéseket tesz neki, hogy úgy sem fog sikerülni stb. Sértegeti folyamatosan, hogy csak lusta, nem érdekli, nem tanul, helyette mást csinál. (Igen, sportol, ami eredményes.)
Amúgy nem rossz tanuló még egy tantárgyból áll 2-es, 3-as között, a többi 4-es, 5-ös.
Az osztályfőnök már megírta az ajánló levelet, rajtunk áll, hogy beadjuk vagy sem… szerinte még nem késő, az idei évre is elbírálhatják, akkor nem kap év végén osztályzatot.
Igaz, nekem évekkel ezelőtt lett intézve, tehát azóta változhatott az eljárás, de zökkenőmentesen és gyorsan ment.
Nálam nem volt tudásbeli probléma, általános iskolásként végig ötös voltam, de középiskolában kikaptunk egy olyan matematika tanárt, aki gyűlölte a diákokat és az oktatást is... Sosem volt gondom a tanárokkal, mindig szerettem tanulni, iskolába járni, de itt 2 év pokol, fenyegetőzés és rengeteg zsákutca után a vezetőséggel a szüleim arra jutottak, elintézzük a diszes vizsgálatot és szívassa az édesanyját a kedves tanár úr.
Kb. 1 hónapon belül kaptunk időpontot a Nevelési Tanácsadóba, ott volt két teszt: az egyik a matematikai tudást, a másik az általános intelligenciát mérte.
Nekem nem volt semmi problémám, a feladatok is egyszerűek voltak, de hát istenem, rájátszottam kicsit, az tűnt fel nekik, hogy az általános intelligenciám viszont magas volt és feszegették kicsit, hogy várjunk még, nézzük meg újra jövőre. Anyukám csapott az asztalra, hogy mire várnánk, 11. és 12. osztály már az érettségire készít, minek készüljek rá, ha esetleg kiderül, nem kell érettségiznem belőle?
Az segített még, hogy akkoriban egy elismert pszichológushoz jártam, plusz korrepetálásra matematikából az egyik nevtanban dolgozó nő testvéréhez, ő is fel lett ott hívva, hogy mit javasolna, plusz anyukám mondta, hogy beszéljenek a pszichológusommal is, ha kell. Ezek kombinációja segített, a különtanárom is mondta, hogy javasolja a felmentést.
Utána már gyorsan megkaptam a határozatot, azt kellett eljuttatni az iskolához.
Az órákon részt kellett vegyek ettől függetlenül, de nem írtam dolgozatot, nem kaptam semmilyen jegyet... Igazából olvastam, másik órákra tanultam.
Érettségiznem sem kellett belőle, helyette rajzból vizsgáztam.
A későbbiekben sem volt emiatt problémám, jogásznak tanulok, simán felvettek. Közgazdaságtanból, Statisztikából 5-re vizsgáztam.
Nyilván, ha olyan irányba szeretne továbbtanulni, ahová felvételi követelmény az érettségi matematikából, gond lehet, de nálam senkit nem is érdekelt... A későbbiekben, álláskereséskor pedig a diploma számít, és a munkatapasztalat.

Sajnos távolról nem tudok segíteni. Ugyanakkor éppen szinte méret veszek rá, akár milyen is a gyereked (én nyilván nem ismerem), nem ő benne van a fő hiba, hanem a körülötte lévő tanárokban; mind szakmailag (matek), mind oktató, mind pedagógus.
Ahogy arra is szinte mérget vennék, ha én korrepetálhatnánk a gyerekedet, nem hogy pillatok alatt megértené a matekot, hanem meg is szeretné!
Rossz hallani is, hogy vért izzad, a tanár meg sérteget: az ilyen alakokat két lábbal kellene kirúgni az állásából!!!
Mégis mit képzelnek ezek? Ja meg persze meg ne zavard őket a kávézásban, ne hogy dolgozniuk is kelljen!
És van jó pár csapni való matekkönyv is. Nem tudom milyen szintű suliba jár a gyerkőcöd, de néhány régebbi, jobb matekkönyv:
Czapáry Endre féle könyvek (középiskola)
Hajnal Imre féle könyvek (gimnázium)
A mai könyvek közül meg a Mozaik stúdió könyvei.
De felteszem neked sem erősséged a matek, de ha ezen könyvekből megtudnád érteni, akkor talán te is eltudnád magyarázni a gyereknek.
Sokan képzelik be maguknak azt a hülyeséget, hogy "hülye vagyok a matekhoz". könyörgöm, a világ legkönnyebb tantárgya, szinte csak gondolkodni kell. Sokan ez a marhaságot el is hiszik magukról, pedig nem a gyerekek a hülyék, hanem kizárólag a tanárjaik!

Ilyen tanár mellett: iskolaváltás. Ha ennyire vegzálja a gyereket az mentálisan tönkreteheti! Valószínűleg ott lesz a kutya eláva, a tanár pikkel rá, becsmérli, így persze, hogy a gyerek nem teljesít, nem is akar. Mert minek? Úgyis cseszegetni fogja.
Amúgy: adnak matematika felmentést pl diszkalkuliás gyereknek, de azt ha most indítjátok idén már nem lesz meg. A szakvélemény után, ha leteluk a fellebbezési idő, onnantól lehet élni vele. De: ha valóban probléma van, akkor érik csak meg. Mert rengeteg szakmánál kell a matek jegy,mégha gyenge is, de a matemelatikából felmentett automatikusan kiesik sok középiskolából.
Nem érti, tényleg nem érti.
Akarja, próbálja, de nem.. egyszerűen nem.
Amikor fogalmak vannak a dolgozatban, arra kap pontot, mivel megtanulja, de a feladatok azok nem mennek.
Családtag is segít neki, plusz a magántanár, de nem megy.
11.-es amúgy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!