Kisfiam hamarosan 7 éves lesz, autista. 4-5 éves kora között volt csak agresszív. Később még lehet megint? Mert annyi szörnyűséget olvasni. Békés környezetben, szerető családban él. Mi a tapasztalat?

Igen, bármikor lehet agresszív!
A sorstárs szülők azt mondják, a 4-5 éves kor, ami nagyon kemény, aztán javulás van, majd kamaszkorban (15-16 éves kor körül) ismét lesz egy ilyen időszak. Ekkor màr a fizikai ereje miatt gyakran gyógyszeres kezelés is szükségessé válik.
De valójában bármikor előjöhet az agresszió, főleg a nembeszélő vagy nehezen kommunikáló autiknál. Rosszullét, fájdalomérzet, diszkomfortérzet bármikor kiválthat agressziót. De szimplán az is, ha nem tudják magukat megfelelően kifejezni, a környezetük pedig nem tudják kitalálni, hogy mit szeretnének.
Szóval a megelőzésre érdemes törekedni. Kiszàmíthatóvá kell tenni számukra az életet. (Folyamatos vizuális megsegítés legyen, még akkor is, ha beszél)
Ti szedtetek egyébként gyógyszert 4-5 éves kor között?

"Hamarosan 7 éves lesz" - azaz hamarosan iskolába megy. Az egy rohadt nagy stresszforrás lesz. Minden gyereknek az, nyilván egy autista érzékenyebben reagál rá.
Előfordulhat, hogy az iskolai körülmények, változások, elvárások leterhelik, azt érzi nem teljesít megfelelően - talán vlaóban nem is fog elég jól teljesíteni - sajnos az sem kizárt, hogy a tanár teszi majd a megjegyzéseket stb.... Ilyenkor sok gyerek válik problémássá a frusztráció miatt. Figyelj hát majd rá. A jó hír az, hogy ez nem az autizmus miatt lesz, hanem a környezet miatt. A rossz hír az, hogy pont emiatt baromi nehéz ezen segíteni.

Engem gyerekként diagnosztizáltak autizmussal. Az óvoda első éveiben dühkitöréseim voltak szinte mindennap. Sosem szedtem emiatt gyógyszert. Amikor nagy csoportos lettem egy jó időre elmúltak. Első osztályban nem volt velük probléma. De másodikos koromban az egyik tanár bántott, mert nem hitte el, hogy az autizmus létezik, azt hitte el vagyok kényeztetve és ő majd rendre tanít. Az lett a vége, hogy visszatértek a dührohamok. 8 évesen betörtem egy ajtót. A nagy stressz, a nagy zaj, a változás és a piszkálás előhozhatja őket bármikor. Legutoljára kamasz voltam, amikor utoljára nagy dührohamom volt.
Leírjam, hogy nekem mik segítettek elkerülni a dührohamokat?
Ui:
Elnézést a kicsit zavaros megfogalmazásért. Szinte soha nem válaszolok itt senkinek, szorongok mikor idegenekkel kell kommunikálnom.
Csak az agresszió számomra egy nagyon fontos téma, és szeretnék segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!