Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Hogyan szülnétek, ha választha...

Hogyan szülnétek, ha választhatnátok?

Figyelt kérdés

Kérlek titeket, ne menjen át ez vitába, kioktatásba.

Leginkább olyanok válasza érdekelne, akiknek volt része természetes szülésben és programozott császárban is.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy választhatok a szülés módját illetően.

Két barátnőm szült az elmúlt fél évben, ők a programozott császár mellett döntöttek. Az egyikőjük rezidens, azt mondta, hogy ő már az egyetem alatt látott/hallott annyi mindent, hogy akkor megfogadta, ha valaha gyereke lesz, csak császárral. A másik barátnőm 162 centi, a férje 2 méter magas, a babájuk is nagy volt. Mondta, hogy meg sem fordult a fejében, hogy természetesen szüljön, nem a saját maga ellensége.

Anyukám természetesen szült, de azt mondta, hogy nem véletlenül nem lett testvérem.

2026-ban szülök, úgyhogy még van időm dönteni, de jó lenne minél előbb, hogy arra tudjam tréningezni az agyam, a hozzáállásom.

2025. okt. 6. 13:07
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
61%

Én mindig azon drukkoltam hogy program császárom legyen. Nem bántam meg. Nem repedtem, nem voltak nagy szülési fájdalmak órákon át aminek a vége esetleg ugyanúgy császár.

Meg én az oxigén hiánytól és a köldökzsinór tekeredéstől féltem nagyon .

2025. okt. 6. 13:16
 2/25 anonim ***** válasza:
75%

Igazabol sehogy, egyik rosszabb volt mint a masik.

2 szulesbol 1 termeszetes, 1 csaszar. Mindketto mas miatt volt rossz. Az elso szulesemet is pokolkent eltem meg, hosszu vajudas, hosszu kitolas, gatmetszes, repedes, 1,5 oras varras, volt minden.

De szules utan 3 oraval mar en alltam fel a szobatarsam agyara is bedugni a konnektorba a toltot (olyan magas volt). Es amugy komplikacio nelkul gyogyultam.

Csaszarnal ezeket megusztam, oke. De volt mas para. Elfertozodott, begyulladt seb, 4 hetig voltak brutal fajdalmaim, kihuzni se tudtam magam, annyira. Kesobb osszenoveseim lettek, ami panaszokat okozott es ezzel 2 ev utan meg is mutottek.

Szoval passz. Mindketto szar, de talan a termeszetes szulest valasztanam, mert azzal osszessegeben kevesebb volt a gond.

Szerintem oszinten itt nincs jo dontes.

2025. okt. 6. 13:20
 3/25 anonim ***** válasza:
61%
Mennyire tudod elképzelni, hogy valami élmény lehessen, ami elképzelhetetlenül fáj? Én imádtam mindhárom szülésem, pedig pokolian fájt. Olyan volt, mint egy magas hegyre felmenni, és fáradtan, égő izomlázzal csodálni, hogy megcsináltam és milyen gyönyörű a kilátás. A fájdalomból abba váltani, hogy ott a baba, egy nagy lelki kontraszt, amit nem felejtesz el. Viszont ha az a típus vagy, aki nem tudja átadni magát a fájdalomnak és a természetességnek, akkor csak annyit fogsz érezni, hogy ez rohadtul fáj és választhattam volna a császárt is helyette. Biológiailag kicsit jobb a babának a természetes szülés, de nincs akkora különbség, hogy amiatt kéne választanod bármelyiket.
2025. okt. 6. 13:22
 4/25 anonim ***** válasza:
41%

Végig azon imádkoztam terhesseg én alatt, hogy csak ne császár legyen. Mű, mesterséges, egészségtelen, természetellenes, műtét.

3 óra alatt szültem természetesen hajnalban, délelőtt mintha mi se történt vna. Persze fájt stb de nem tört meg nem voltam kiszolgaltatott, tudtam egyedül fél állni, emelni, fürödni stb..

2025. okt. 6. 13:27
 5/25 A kérdező kommentje:

Rosszul vagyok ettől a lassan felépülő, folyamatos fájdalomtól. A mensim első 2 napján flektoron élek, fel sem kelek a melegvizes párnáim közül és senki ne szóljon hozzám... Pedig nem fáj extra erősen, csak nem bírom ezt a fajta fájdalmat.

Műtétem volt kétszer, ebből az egyik mellplasztika, amire azt mondta mindenki, hogy utána pokol létezni. Fájt, óvatosan is mozogtam, de nem éltem meg annyira rosszul, mint ahogy mondták.

A természetes szülésnél az is aggaszt, hogy nem tudom, mire számítsak. Programozott császár esetén azért kb. tudom, mi hogyan lesz, utána mire készüljünk. De lehet, hogy a természetes szülés 2 óra lesz, vagy épp 2 nap. Lehet, hogy túl leszek rajta gond nélkül, lehet, hogy regeneráló műtétek, hónapokig tartó kezelések kellenek majd. Szívesen szülnék epidurállal, de amíg külföldön pl. a kitolás is azzal megy, úgy hallottam, itthon arra a részre leállítják és akkor már mindent érzek... De az is kétséges, hogy egyáltalán sikerül úgy szúrni, hogy hasson rendesen. Szóval én amiatt tartok a természetes szüléstől, mert rengeteg benne az ismeretlen tényező.

2025. okt. 6. 13:30
 6/25 anonim ***** válasza:
70%

Ezt így nehéz eldönteni. Egy szülésnél rengeteg apró tényező játszik szerepet, amiket előre nem feltétlenül tudsz kiszámítani.

Én azt javaslom, hogy most ne ezen kattogj. Majd ha eljön az ideje, tudni fogod melyik lesz a jobb neked. Addig szervezz magad köré egy jó segítő hálót. Olyan emberekből, akik nem ítélkeznek, akárhogyan is alakul.

2025. okt. 6. 13:33
 7/25 A kérdező kommentje:

Hááát, nem tudom, 5-ös, hogy a mai természetes szüléseket mennyire lehet természetesnek hívni. Első szülésnél kötelező gátmetszés, kb. mindenre a megoldás az azonnali oxi, sürgetnek, kézzel vizsgálgatnak, ha kell, ha nem. Mi ezért döntöttünk inkább a magánintézmény mellett, ott legalább emberszámba vesznek, figyelnek rám is.

Én nem zárkózom el ennyire a műtéttől, nem gondolom, hogy egészségtelen vagy természetellenes lenne. Sőt, örülök, hogy megvan a választás lehetősége.

2025. okt. 6. 13:33
 8/25 anonim ***** válasza:
59%
Hát, én megfordítanám, amit anyukád mondott: azért nem lesz második gyerekek, mert az első végül császáros lett. Számomra a poklok pokla volt
2025. okt. 6. 13:37
 9/25 anonim ***** válasza:
41%

Ha már volt műtéti fájdalmad és azutáni felkelés akkor tudod mire számíthatsz császár után.

Nekem volt epe műtétem és pontosan ugyanarra számítottam a császárnál is. És igazam lett. Műtéti fájdalom, toló fájások, repedés, vajúdás nélkül.

2025. okt. 6. 13:41
 10/25 anonim ***** válasza:
86%

"Mennyire tudod elképzelni, hogy valami élmény lehessen, ami elképzelhetetlenül fáj? Én imádtam mindhárom szülésem, pedig pokolian fájt."

Amúgy igen, en is ezt érzem 😅 Kétszer szültem természetes úton, az első nagyon hosszú és kemény volt, majdnem 20 órát vajúdtam, a végén már magamról se tudtam, de valahogy mégse azt éreztem utána, hogy de borzasztó volt, ilyet mégegyszer ne, inkább császárral, mert nem fáj annyira, stb.

Másodjára is természetesen akartam szülni, sikerült, az már mondjuk jóval gördülékenyebb volt.

Én két szülés után sem vágyom arra, bár császár lett volna, mert az jobb. Igazából tényleg egy tök flow-élmény volt minden sz*rság ellenére is, ilyenek a hormonok.

Nincs bajom alapvetően a császárral se, csak na, az arra van, hogy ha egészségügyi kockázata van a szülésnek, ne legyen semmi baja senkinek. Meg amúgy se bírom a műtéteket, felépülés utána, satöbbi...

2025. okt. 6. 13:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Ha választhatnátok, melyik szülésznőt választanátok?

Aki még gyerektelen, vagy olyat aki már szült?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!