Kedves Anyukák! Ismert trombózis hajlammal bevállaltatok programozott császármetszést? Bővebben lent.
Sziasztok!
Azoknak az anyukáknak a tapasztalataira lennék kíváncsi, akik tudnak arról, hogy trombózis hajlamuk van (Leiden, stb.), a terhesség elejétől kezdve szúrták magukat vérhigító injekcióval (én Clexane 0,6 ml-et szúrok), és császármetszésen estek keresztül. Még specifikusabban azokra lennék kíváncsi, akik önszántukból, tehát saját kérésre részesültek császármetszésben (mert féltek a hüvelyi szüléstől, vagy akármi miatt).
36 hetes terhes vagyok, és programozott császárom lesz magánkórházban, mert én ezt szeretném, ugyanakkor természetesen figyelmeztettek az orvosok, hogy a trombózis hajlamom miatt a császármetszés egyébként is növeli a trombózis kockázatát, de elvállalták a műtétet, nem életveszélyes helyzet.
A kérdésem az lenne, hogy nektek lett-e valamilyen bajotok a császármetszés után, lett-e trombózisotok? Engedték nektek az orvosok egyáltalán a programozott, anyai kérésre történő császárt?
Természetesen azokra is kíváncsi vagyok, akiknél hüvelyi szülésnek indult, de császár lett a vége valami komplikáció miatt, és trombózis hajlamosok vagytok. :)
Kioktatást, negatív kritikát nem szeretnék kérni amiatt, hogy önként császároztatom meg magam, ez az én döntésem, vállalom a magasabb trombózis kockázatot is, de azért érdekelne más anyukák tapasztalata, hogy lett e valami bajuk.
Köszönöm szépen előre is a válaszokat!

válasza:Tavaly vagy tavalyelőtt Dunaújvarosban meghalt egy anya trombózisban csaszármetszés után.
Aki belehal az nem fog neked tudni ide tapasztalatot írni...

válasza:Most nagy bölcsességet mondtál 1-es, de ugye tudod, hogy a trombózisba nem hal bele mindenki? 🙂
Szóval...
Igen, én programozott császárt kértem és nem volt gond. Manapság már nem is írnak fel elvből minden császárosnak vérhígítót, mert műtét után 6 órával (ahogy kimegy az érzéstelenítő) felállítanak és járkálni kell, el kell látni a babát. Ha nem fekszel egész nap,hanem mozogsz, nem kapsz trombózist.
Mivel alapból trombózis hajlamos vagy, neked műtét után is szúrni kell magad, tehát kicsi az esélye, hogy baj legyen.
Aki pedig császár utáni trombózisban hal meg, az általában nem tud róla, hogy hajlamos a trombózisra vagy nem is hajlamos. Az történik, hogy műtét után a kismama sokat fekszik (mert nyílván baromira fáj a seb), a családtagok segítenek ellátni a babát, a kismama pedig egész nap pihen, nem mozog, aztán egyszer csak pár nap múlva hirtelen rosszul lesz és nem is feltétlen hívnak azonnal mentőt, mert nem gondolnak trombózisra, aztán mire orvoshoz jut, addigra már késő. Ez nem fordulhat elő olyan kismamánál, aki szúrja a vérhígítót és mozog. Szóval nyugi.

válasza:Nekem pont azt mondta a hematológus (!) orvosom, hogy eleve trombózishajlammal nem nagyobb rizikó a császár, mint a hüvelyi, sőt. A császár kiszàmítható, a hüvelyi nem.
Annyi, hogy ne dőlj be a dumának, hogy x időn belül nem szabad beadni a szurit, pont az véd téged császár alatt is.
(Ettől függetlenül 2 hüvelyim volt végül Leidennel)
Kedves 4. válaszoló! Melyik dumára gondolsz? Arra hogy azt mondta az aneszteziológus, hogy a császár előtt 24 órával adjam be utoljára a szurit?
Igen egyébként, nekem is ezt mondta a hematológusom, ő javasolta a programozott császárt, és ezért is döntöttem e mellett. Az aneszteziológus persze az ő szemszögéből nézve nem javasolta.

válasza:Nem programozottan, de császárom lett. Mivel eleve úgy volt tervezve, hogy a gyermekágy alatt is (szülés után 6 hét) végig kell szúrnom magamat nem jelentett plusz rizikót a császármetszés.
A 4-es nem tudom milyen dumára gondol, de az anesztes nem véletlenül mondja, hogy 24 órával előtte add be az utolsót, a gerincérzéstelenítés miatt kell, hematóma keletkezhet a szúrás helyén. De egyrészt nem úgy működik, hogy letelik a 24 óra és bumm, ugyanolyan szintű a rizikód, mint a vérhigítóval, másrészt 24 óra eltelik, megcsászároznak (1-1,5 óra mindennel együtt) és 6 óra múlva fel kell kelned, és megkapod az első adagot. Szóval nem napok telnek el az utolsó injekció után.

válasza:"a gerincérzéstelenítés miatt kell, hematóma keletkezhet a szúrás helyén"
Aki ilyet mond, az nem érti a heparinszármazék injekciók működési elvét, ami egy másik orvostól elég szomorú.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
10 nap után abbahagytam a vérhigító szúrását (10-et írtak a papírra, de 30-at írtak fel a felhőbe), de már megbántam. Mindkét bokám belső részeinél sötétebb hajszálerek jelentek meg és térdem körül a belső combnál zöldes hajszálerek. Emellett mintha gombóc lenne a...
Nem tudom, hogy hallottatok-e a 28 éves négygyerekes Vandáról, aki sajnos egy pár hete elhunyt, mégpedig trombózisban. 4 császármetszése volt, az első hármat Németországban szülte, viszont a negyediket már itt Magyarországon, de nem kapott vérhígítót.
Sziasztok. 25 éves vagyok,van egy gyermekem,1.5 éves. Császárral szültem. Akkor is nagyon féltem nehogy az trombózis alakuljon ki Nem volt soha nézve vervetelen hogy lenne e erre hajlamom. Szeretnénk majd kistesot de annyira félek hogy szülés után valami gond...
Most tervezünk babát, császárral szülnék, és ma halt meg az egyik kolléganőm, aki hasonló korú hozzám, tüdőembóliában. Nagyon megviselt, és meg is rémített.
Multheten szultem es ameddig bent voltam korhazban addig kaptam mehosszehuzot is es trombozis ellen is injekciot. De hazaengedesnel nem kaptam hogy adjam be magamnak ilyenkor mivan? Mas kapott en nem,azt mondtak ok nem adnak mert megelozik vele a nagyobb bajt,de ha...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!