Érdemes kipróbálni a hüvelyi szülést? Van olyan, hogy nem fáj egyáltalán az egész?
Választott programcsászárom volt, és mivel nagyon jól felépültem és rendben ment minden, arra gondoltam, a következőt megpróbálnám vbac-cal megszülni hüvelyi úton (nem vagyok terhes). Az orvosom nyitott rá.
Kíváncsi vagyok, milyen volt nektek a hüvelyi szülés. Az EDA vagy más fájdalomcsillapítás ellenére valamit érez az ember szüléskor? Van olyan, hogy semmit se érzek közben?
Mindkét szülésemnél kértem, és kaptam is EDA-t.
Az elsőnél: én teljesen azt hittem, hogy nálam nem is használt, mert fájt így is, pedig annyit kaptam, amennyit csak lehetett. A tolófájásoknál nem adnak, és nem is használ általában. Mivel a gyerek feje nem ékelődött be rendesen, eléggé elhúzódott a kitolás, és elég intenzív fájdalom volt.
A másodiknál: akkor kötötték be, amikor már elég erős fájásaim voltak, onnantól kezdve viszont tényleg jó volt. Nem szűnt meg teljesen a fájdalom, éreztem, hogy mikor van fájás, de teljesen kibírható volt. Kitolásnál, mint már említettem, nem lehet adni. Itt semmi gond nem volt, kb. az 5. nyomásra kint volt a feje, a hatodikra a többi része is :) Fájt, de nem kibírhatatlanul, és igen gyorsan meg is született, és ez tényleg egy igazi álom-szülés volt, amilyenről azt mesélik, hogy mekkora hatalmas élmény. Örülök, hogy részem lehetett benne, pedig az első szülésem nem volt pozitív élmény a számomra, és nagyon szerettem volna elérni, hogy a második császár lehessen, még úgy is, hogy nem indokolt. Örülök, hogy nem tudtam elérni, mert erről kár lett volna lemaradni.
11: akkor te meg fordítva akartad a sorrendet, mint én.:) Majd a dokimat megkérdezem, milyen lehetőségek vannak a kórházában. Mondott az egyik nővér olyat benn, hogy van olyan is, hogy szólnak, mikor nyomj és valami géppel figyelik a folyamatot. Nem nagyon jegyeztem meg.
Köszönöm, aki leírta az EDA-t. Fura, mert ezek szerint van, akinek hat, van akinek nem. Jó, hogy lehet kapni.:)
(Yodától meg csak angolul idézzünk, nála fontos a vicces szórend.)
Én kaptam epit, és tényleg semmit nem éreztem onnantól kezdve. Elötte 7cm-ig minimális fájdalommal tágultam, akkor repesztettek burkot és akkor picit erösödött a fájdalom. Ekkor kértem és kaptam az epit. Olyannyira semmit se éreztem, hogy a férjemmel végig szórakoztuk az egészet, videóztunk tableten meg eszegettünk. A tolófájásoknál, mert nem adagolják az epit, de az se fájt, inkább csak tompa nyomást éreztem.
Igazi álom szülés volt, úgyhogy én elötte meg azóta se értem, hogy a szülés miért van borzasztó fájdalmakkal azonosítva, amikor nem törvényszerü, hogy ilyen kell legyen.
Nekem a negyedik szülésem volt szinte fájdalommentes, mivel tudatosan elutasítottam az oxitocint, mikor indítottak burok repesztéssel. Még a 3 perces sem fájt, csak éreztem, hogy most épp fájásom van. A hatalmas baba pedig 3 nyomásból meglett, a legutolsó pillanat viszont fájt, amikor kijött a válla.
Én nem kérnék fájdalomcsillapítást, mert szerintem nagyon fontos mindent érezni szülés közben.
Ha kérsz fàjdalomcsillapítàst, akkor a tolófàjàst vagyis magàt a tolóingert sem érzed. A doki mondja, hogy tolj, lehet a szervezeted még tàgulna. Vagy épp akkor mondja, hogy tolj, amikor épp nem a tolnod kéne, hanem pihenni. Nagyobb lehet a gàtseb, ha nem tàgultàl ki eléggé. Szóval valahol jó a fàjdalom, mert tudod, hogy a szervezeted épp hol tart.
Nyilvàn mindenkinek mâs a fàjdalomküszöbe, kérdezd meg ha nagyon félsz a fàjdalomtól, hol engedik. kórhâza vàlogatja, hogy adnak-e.
Minden típusú szülésnél megvan a csodàlatos érzés, amikor meglàtod először a babàdat, ezt a csàszàrnàl ugyanúgy megéled, mint a sima szülésnél, csak ezért nem érdemes 5 gyereknél 5 féleképp szülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!