15" helyett 16" felni mennyire befolyásolja az autót?
195/65R15 acélfelni helyett szeretnék egy nyári garnitúrát venni alufelnivel 2015-ös Citroen Berlingo kisteherautómra. Szemezek is egyel; 205/55R16 gyári Citroen alufelni.
Kérdésem ahhoz, akinek van tapasztalata, mennyivel lesz keményebb, rázósabb a futómű?

Így van, teljesen gyári váltóméret, ET szám is megegyezik.
Csak elkezdtem olvasgatni a nagyobb felni negatív hatásairól, hogy elvileg nehezebb is lenne, ebből kifolyólag lomhabb az autó stb.
És kicsit most hezitálok, hogy maradjon-e a gyári 15 coll.

Nagyobb felninek, főleg kisteherautónál pozitív hatása nincs. Esetleg jobban néz ki, de ez szubjektív. Cserében az úthibákat jobban megérzed, parkolásnál a padkák károsíthatják a felnit, a kátyuktól meg deformálódni fog az alufelni (de ez inkább a felni anyagától van, mint a mérettől), és drágább lesz a gumi hozzá. Én ilyen autónál maradnék a lehető legkisebb acél felninél.
De azért ne úgy vedd ezeket, mint hatalmas eltérés. Lehet 5 évig nem lesz problémád belőle.
Köszi az eddigi válaszokat, így lehet inkább maradok az acelfelninel.
Még azt szeretném kérdezni, találtam egy momo felnit 195/65R15 méretben (állítólag partneron volt), viszont az Et27 helyett Et25. Ennyit elbírna a futómű, ha kicsit kijjebb esne a kerék?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!