Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A mechanikus adagolós kocsikná...

A mechanikus adagolós kocsiknál mennyire fordul elő az hogy az adagoló úgymond meghibásodik és teljes fordulaton kezdi járatni a motort?

Figyelt kérdés

www.youtube.com/watch?v=hOQ66cZaPb4

pl ez is. A házunk elött pedig egy Opel járt így egy éve kb. Mi okozza ezt?

2014. máj. 3. 17:42
 1/9 anonim ***** válasza:
Ez nem biztos hogy adagoló, mondjuk még nem hallottam hogy adagoló így hibásodik meg hogy pörgeti a motort mint az állat. Ez inkább a turbó meghibásodása, átereszti az olajat és ezáltal forgatja így a motort. Meg az adagolókban van 1 mágnesszelep, ami ha elfordítod a kulcsot akkor nem kap anyagot és leáll a motor mert nincs neki anyag. De ami a videóban is szerepel azt nem tudják leállítani mert már a motorolajat égeti el ami a rossz turbó miatt bekerül a levegő járatba és onnan az égéstérbe. És ezt vagy lefullasztod, vagy megvárod még elfogy az olaj a motorból és megáll magától.
2014. máj. 3. 17:51
 2/9 A kérdező kommentje:
Hát azért nem lehet kellemes egyik sem. De mitől hibásodhat meg így a turbo is?
2014. máj. 3. 17:53
 3/9 anonim ***** válasza:
62%
ötösben hirtelen le kell ugrani a kuplungról, csak az amcsiknak ez már túl magas, így egy motort megspóroltak volna!
2014. máj. 3. 18:01
 4/9 anonim ***** válasza:
Ez nem az adagolótól van hanem a turbó csapágya megy tönkre és az azt kenő olajat beszívja a motor ami a dízel hengerében a kompressziótól meggyullad. Ez addig tart amíg bírja a motor vagy ameddig van motorolaj. Persze ezután már a motor is kuka.
2014. máj. 3. 18:17
 5/9 anonim ***** válasza:

"De mitől hibásodhat meg így a turbo is?"

A turbó nem annyi vészesen túlbonyolított szerkezet. A nagyobb részük siklócsapágyas, ahol a turbó tengelye egy vékony olajfilmen fut egy fém felületen, akár 100 000 feletti percenkénti fordulaton. Tömítéskén vékony "gumi" gyűrűket használnak, amik idővel vesztenek rugalmasságukból, megnyúlnak stb.. ami miatt az olaj a nyomás alatti térből el tud szivárogni. Jobb esetben a kipufogó oldal felé megy el, és akkor csak simán füstölni fog. Ha a szívó oldal felé szivárog, akkor a videón látható jelenség jön létre "extrém" mértékű olajszivárgásnál ( dízeleknél). Jobb esetben le lehet fullasztani vagy elfogy az olaj. Automata váltósnál vívás van, ott nem ritka, hogy súlyos károsodás lesz az akcióból.

2014. máj. 4. 04:45
 6/9 A kérdező kommentje:
Nem tudják úgy lefullasztani, hogy csutkára fékezik?
2014. máj. 4. 11:48
 7/9 anonim ***** válasza:

Hány automatát láttál eddig satufék közben lefulladni? :)

Az még talán megoldható az olyan automatával, aminél be lehet kézzel is avatkozni ( pl Tiptronic ), hogy raksz egy fokozatot és ott fékkel "értelmes" fordulatszám tartományban kiautózod az olajat, akkor a motor szerintem megússza. Bár ehhez meg hely kell.

2014. máj. 4. 14:15
 8/9 A kérdező kommentje:
én a manuálisról beszélek... az automata az szopás.
2014. máj. 8. 11:20
 9/9 anonim ***** válasza:

Bocs, elsőre a UPS-es kocsira gondoltam, az automata szerintem.

Kézi váltósat simán le lehet fullasztani :)

2014. máj. 8. 20:53

Kapcsolódó kérdések:

Igaz az, hogy ha az üzemi fék meghibásodik, váltani sem lehet?

Halottam olyat, hogy egy autónak kifolyt a fékolaja és a kuplungot sem lehetett használni, mert olyankor beesik a pedál. Forgat az csak váltani nem lehet. Persze értelemszerűen itt a tengelykapcsolós autókra gondolok :))

Mit ajánlotok 1.9 Dti tuninghoz?

Szóval lenne egy 1.9 Dti Renault 19-es autóm. R19 ből nincs Dti tudom, de Megane motor került bele. Amin gondolkodtam: -egy GT1749V turbófeltöltő emelt turbónyomással. -Ehhez egy 550x230x63mm-s Intercooler. (Szerintetek jó a hűtő mérete? Nem lesz túl nagy a...

Milyen adagoló van a 2.5 td opel omegában? 96os évjárat.

Adagolót kell felújítatni és fogalmam sincs hogy hogy keressek rá. Van egy csomó műhely amik foglalkoznak ilyennel, de ott csak Common Rail rendszerekkel foglalkoznak.Ez pedig nem az ha jól tudom.

Omega B 2.5 td adagoló felújítása. Hol érdemes csináltatni?

Van egy 96os évjáratú omegám amin adagolót kell cserélni. Valakinek valami tapasztalata van ebben? Tudtok valami jó dieseles műhelyt ajánlani ahol felújítás csinálnak? Esetleg garanciával? Köszönöm!

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!