Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Mennyibe kerül közterületen...

Mennyibe kerül közterületen parkolóhelyet bérelni? Mi a menete?

Figyelt kérdés

Sziasztok!


Bp. II. kerületben lakom társasházban. Ingyenes a parkolás előttünk, s pont ezért boldog-boldogtalan oda áll, az is, akinek amúgy van garázsa, csak nincs kedve beállni sajnos. Nekem nincs garázsom egyelőre, viszont szeretném a közterületen kialakított parkolóhelyek egyikét kibérelni vagy hasonló. Egy 2012-es inditványt olvasva akkor ott 240.000Ft lett volna egy ilyen bérlés.

Nem akarok rá építeni még egy fedelet sem, csak hogy kint legyen a rendszámom, hogy legyen fix helyem.


Valaki tudja mennyi ma egy ilyen, és hogy hogyan kell kérvényezni?

Önkormányzatnál gondolom, az oké, de konkretabban?


Köszi!szept. 16. 13:13
 1/10 A kérdező kommentje:

240.000 Ft egy évre*

Szoval nem is vészes. Csak azóta eltelt 8 év :D és semmi hasznos infó nincs a neten, hogy lehet-e es hogy lehet ilyet kilobbizni.

szept. 16. 13:23
 2/10 kgnemeth ***** válasza:
Hát nem tudom, nálunk ennyibe az az éves nem lakossági bérlet kerül, amivel minden övezetben meg lehet állni, kizárólagos használati jog kicsit többe fájhat, ha egyáltalán létezik. A másik, hogy ha mégis megszerzed, attól még bárki odaállhat, legfeljebb kihívod a köztereseket és megbüntetik 10ezerre, vagy a rendőrök 30ezerre, de a szabálysértő járművet ők sem vitethetik el, te sem nyúlhatsz hozzá.
szept. 16. 15:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
Gondolom helyszínfüggő. Érdeklődj az önkormányzatnál.
szept. 16. 17:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:

Nem kell tudnod, hogy az önkormányzatnál ki, illetve melyik szervezeti egység tud választ adni arra, hogy van-e ilyen lehetőség, és ha igen, hogyan intézhető stb.

Van központi telefonszám, akár több is. A központ kezelője tudni fogja, hová kapcsolja a hívásod, ha elmondod, milyen ügyben keresed őket.

Ha levelet írsz, akkor is van postázó részleg, ahol válogatják, és megfelelő helyre továbbítják a beérkező leveleket.


Tartok attól, hogy túlzóan optimista vagy azzal kapcsolatban, hogy ha sikerül elintézned és fizetsz érte, nem foglalják el majd rendszeresen. Hacsak nem engedélyezik, hogy zárható akadályokkal meggátold; gyanítom, hogy nem fogják. De, akkor sem lepődnék meg, ha azzal is kibabrálnának ügyes, találékony emberek.

Csak nézd meg, mennyire van tekintélye a mozgássérültek részére, pláne nagycsaládosoknak fenntartott parkolóhelyeknek.

Jónéhány évvel ezelőtt, mikor belvárosi részen volt a vállalkozásunk székhelye, béreltünk három helyet, szépen fel lettek festve a rendszámok. Zárószerkezetek kialakítását csak úgy engedélyezték volna, ha kicsit arrébb, egy elkülönülő részt béreltünk volna, csakhogy az hat helyes volt, partnert nem találtunk, mi meg nem akartunk duplán fizetni. Rendszeresen elfoglalták a helyeinket. Ha az önkormányzattól kértünk segítséget, közterület felügyelők jöttek ki. Elszállíttatni nem volt joguk, a vezetők távollétében bírságoltak. Attól még az autó ott állt, akár egész nap. Ha sikerült rendőrt kikönyörögnünk, ők a bírságolás mellett az elszállíttatást is intézték; persze azért ez sem ment rögtön. Az ablakból néztük, örökre emlékezetes marad a jelenet, mikor még éppen csak kezdett rögzíteni egy autót az „autólopó” vezetője, mikor a felszabadult helyre, majdnem súrolva a rendőrt, bevágódott egy boldog helytaláló autós. A rendőr annyira dühös lett, hogy a földhöz vágta a sapkáját. Ennyit számított a felfestett rendszám még egy éppen intézkedő rendőr mellett is.

szept. 17. 14:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 A kérdező kommentje:

Utcso: azt a kutyafáját 🤣 ez kemény! Bocsi nem rajtad nevetek, hanem kínomban. Durva... viszont annak a madárnak még lehet szólni hogy álljon el legalább.


Egyébként hasonlóak a terveim, hogy le se záratnám, csak felfestés és ha odaállnak bejelentem. Jó esetben elvitetem, rossz esetben bírság, de azért ha "csak" egy 10es is, azért nem szívesen dobja ki az ember a pénzt, abban bízom.


Egyébként ment a zöld mindenkinek, utsónak külön köszönet a plusz infókért, írtam is az önkormányzatnak még a te válaszod előtt, továbbították elvileg a kérést a megfelelő helyre. Hát kíváncsi leszek a jó kis állami rendszert ismerve, hogy milyen gyorsan intézik majd, meg hogy lesz-e belőle valami egyáltalán.

szept. 18. 18:47
 6/10 A kérdező kommentje:

Egyelőre ennyit írtak vissza:


Tisztelt (Nevem)!


A Központi Ügyfélszolgálatra küldött elektronikus levelére válaszolva a következőkről kívánom tájékoztatni:Arra sajnos nincs lehetőség, hogy magán személy kizárólagos használatra várakozóhelyet béreljen. Ha ez lehetséges lenne, akkor valószínűleg mindenki élne ezzel a lehetőséggel, és a közutak szakaszos magánutakká válnának, ami elképzelhetetlen.


Levelében Ön is leírja, hogy így sem elegendő a helyben lakók számára az ingyenes - ami csak azok számára ingyenes, akik rendelkeznek lakossági várakozási hozzájárulással, mindenki másnak várakozási díjat kell fizetnie, tehát számukra nem ingyenes a várakozó hely - várakozási helyek száma, ami tovább csökkenne, ha lehetőség lenne a várakozóhelyek bérlésére.


Levelében azt írja, hogy a kedves párja állandó lakóhelye a várakozási övezetben van, így jogosult lakossági várakozási hozzájárulás kiváltására, amennyiben Ő a jármű tulajdonosa vagy üzemben tartója.Sajnálom, de kérésének teljesítésére nincs lehetőség.Tisztelettel:

Dr. XY

szept. 22. 16:41
 7/10 A kérdező kommentje:

Erre pedig én ennyit írtam:


Tisztelt Dr. XY!


Köszönöm szépen gyors válaszát.

Viszont - és lehet, hogy az én ismereteim hiányosak, de - az említett közterületeken úgy értettem az ingyenes parkolás lehetőséget, hogy az adott területi egységben nincs díjkötelezett parkolás. Azaz parkoló órás, sms, satöbbi díjfizetés itt nincs, közterület felügyelet errefelé nem, vagy csak ritkán is jár ezen okból [ez látszik abból is, hogy következmények nélkül használják a vonzáskörzetben tartózkodók parkolási, várakozási céllal a kijelölt parkolóhelyek melletti nem parkolási céllal kialakított zöldterületeket, a járdák melletti fás zöldterületeket, valamint a széles járdákat. Legjobb tudomásom szerint amennyiben nincs tiltva, úgy járdán/járdaszegélyen lehet is parkolni, amennyiben 1,5 m szélességű járda marad a gyalogosan közlekedők számára, tehát ezzel nincs is gond, csak kissé érdekes, úgymond kreatív megoldás ez a parkolni vágyók részéről, illetőleg már olyannyira kihasználttá váltak az elmúlt fél év alatt azon területek is, hogy sajnálatos módon már az sem segít ki a parkolási nehézségeket illetően, miközben én meg itt lakom. (Idestova 2-3 éve parkolok én is az említett kijelölt parkolókban és egészen az említett utóbbi időkig nem is volt gond, azonban mára valahogy olyan mérhetetlen módon "elgépjárműsödött" a terület, - lehet, hogy az ingyenessége miatt -, hogy igen nehéz parkolóhelyet találni)]. Ezért én úgy tapasztaltam -, s mivel senki nem ellenőrzi, ezért erős feltételezésem, hogy így is van -, hogy díjfizetős parkolás híján lakossági várakozási hozzájárulásra sincs szüksége a területen parkolóknak, nagy eséllyel senki nem is rendelkezik vele, cserébe a fizetős zónákból, illetőleg a lusta prolik akiknek kényelmesebb a garázs nyitogatása helyett ezekről a helyekről elindulni, ide parkolnak, miközben nekem se garázsom és újabban már közterületi parkolóhelyem sincsen.


A helyben lakók számára nem csökkenne a parkolás lehetősége, mivel helyben lakom, és így is pont ugyanannyira 1 helyet foglalok valahol, mint ott, illetve ott ugyan annyi helyet foglal más mint bárhol máshol.


Az pedig abszurd gondolat, hogy bármi ettől magánúttá válna, mivel a kijelölt parkolóhelyek nincsenek közúton, az mellett, a járdán túl vannak, így egy olyan hely bérlése nem vesz el a közútból, sőt mi több, így, hogy valaki más gépjárműve áll rajta, pontosan ugyan annyit vesz el az összes közterületből (nem közútról), mintha én állnék rajta.

Valamint, amennyiben mégis közúton fekvő párhuzamos parkoló lenne, ami bérelhető lenne, egyrészt egy két sávos úton elférnek a parkoló autók mellett a közlekedők, bár igen, itt nem, sőt itt talán még megállni tilos jelzőtábla is ki van rakva, tehát alapjáraton nem ott lenne a bérelhető hely, illetve más utcákban, sőt főutakon, de szűk utcákban is érthetetlen módon nincs tiltva az úton való parkolás. Ezek fényében nehogy már olyan kijelentésekkel tudjunk élni, hogy nem közúton fekvő parkolóhely azért nem bérelhető, mert a közúti közlekedést korlátozná!

Egyébiránt pedig, ha közúton fekvő parkoló helyről beszélnénk, nyilvánvalóan az Önök vagy a Közútkezelő vagy bánom is én feladata, hogy megítélje, hogy X db parkolóhely az már - ahogy említi - kvázi magán úttá csorbítaná a közutat, avagy nem. Mivel itt 0 db parkolóhely van a közúton, így nyilvánvalóan nem. Illetve 0 darab magán parkolóhely, így ez az egy nem korlátozna olyan mértékben semmit, mint ahogy hivatkozik rá. Ha pedig azt nézzük, hogy akkor más is bérelni akarna, hát aki kapja marja, ha valakinek nem jut, az nem igazságtalan, csak későn lépett, illetve nyilván szintén fent említettek korlátozhatják, - amennyiben van rá jogszabályi hivatkozás, hogy korlátozható - hogy esetleg x dbnál több helyet nem adnak ki, mivel akkor más nem tudna parkolni. Na most mivel senki másnak nincs itt ilyen helye még, nem látom gátját annak, hogy a nullánál eggyel több legyen. Racionális és logikus gondolkodás útján arra is rájöhetünk hogy több híján 1 db ilyen hely nem korlátoz senkit aránytalanul nagy mértékben (amennyiben valaki mégis erre hivatkozna, az vegye tudomásul, hogy akkor az is ugyanannyira aránytalanul nagy mértékben korlátoz másokat, akinek van garázsa és ide parkol; akinek 1-nél több gépjárműve van és több helyet is elfoglal. Ezek fényében szerintem nem érdemes arányosság és igazságosság elvéről vitázni).


Fentiek tükrében akkor másképp tenném fel a kérdést, mégpedig úgy, hogy ne lerázós sablon választ kapjak vissza, hanem egy értelmes, kidolgozott választ, lehetőség szerint jogszabályi passzusokra hivatkozva köztisztviselő/közalkalmazott révén és nem hasraütés szerűen légből kapott saját megfogalmazású esszét, olyat, ahol a válaszadó jól informált, és pl nem állít olyat, hogy ide várakozási engedély kéne, miközben nem, illetve veszi a fáradtságot és megnézi akár legalább egy google.com/maps oldalon, de inkább a birtokukban lévő részletesebb tervrajzokon/térképeken, hogy milyen parkolóhelyről van szó és enged-e a jogszabály vagy rendelet bármiféle kérésnek:


A mai magyar hatályos jogszabályok és a kerületi önkormányzat rendeletei engedik-É, hogy magánszemély a X kerület X utca X szám alatti ingatlanok szűk vonzáskörzetében 1 db gépjármű számára (1 frsz leadásával) parkolóhelyet béreljen közterületen, ámbár nem közúton, kiváltképp tekintve válságos helyzetemet? Ha igen, akkor csak helyi lakos teheti-e meg (tehát átírassam a lakcímkártyámat)? Illetőleg mi a kérvényezés folyamata? Mivel nem találni informatív választ erről az interneten.

Amennyiben nem engednek ilyet a jogszabályok, úgy kérem annak a törvénykönyvi/rendeleti/alkotmányi/jogszabályi hivatkozásának a pontos megnevezését számmal, szakasszal, betűvel, bekezdéssel (- ahogy az illene egy hivatalos témakört érintő problémával kapcsolatos hivatalos levél esetén).


Valamint felhívnám arra is a figyelmét, hogy ajánlja a - egyébként ide nem kellő- lakossági várakozási hozzájárulás kiváltását, viszont ez sajnos NEM oldaná meg továbbra sem azt, hogy ne a következő galaktikus űrállomáson kelljen parkolnom, a sarki iskola szülői közössége, meg a többi lakos vagy több gépjárműs lakosok és látogatóik miatt.


Tudom hogy néhány helyen kissé pikírtre sikeredett a levél, de elnézését kérem ez ügyben, csak hát ez elég égető és idegőrlő probléma. Most is jövök haza és konkrétan egymás hegyén-hátán parkolnak az emberek, annyi kocsi áll itt, mint ide Lacháza, és ez nem kicsit bőszítő tényező egy lakos számára.


Ha fentiek fényében sem oldható meg, jogszabály, rendelet tiltja az efféle megoldásokat, akkor megértem és köszönöm az idejét és türelmét.


Tisztelettel:


XY

szept. 22. 16:45
 8/10 A kérdező kommentje:

röviden a válaszom:


kaptam egy semmitmondó sablonos, szubjektív választ, fals infókkal, és arra kértem a tisztelt köztisztviselőt vagy közalkalmazottat, hogy normálisan nézzen utána és normálisan indokoljon.

szept. 22. 16:46
 9/10 anonim ***** válasza:
Köszi, hogy megosztottad, kíváncsi leszek a válaszra. :)
szept. 22. 19:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:

Szívesen, nincs mit, örülök, hogy másnak is segít ez, ezért is osztottam meg, hátha jár meg valaki hasonló cipőben, úgysincs sehol normális tájékoztatás.


Megérkezett a válasz, bár már azt hittem sosem fog, de korrektek úgy látszik :)

Röviden: viszont sajnos úgy látszik jogszabály nem teszi lehetővé a bérlést :/


"Tisztelt XY Úr!2020. szeptember 21-én küldött újabb elektronikus levelére válaszolva a következőkről kívánom tájékoztatni:Először is el kell ismernem, hibáztam, mert a lakcímét rosszul olvastam el, ezért a XY útnak a várakozási övezetén belül gondoltam az Ön lakóhelyét. Teljes mértékben megértem felháborodását és indulatosságát.Sajnos azonban a jelenlegi levelem sem fog pozitív választ tartalmazni az Ön kérdésére.


A tárgykört a Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatának és rendjének helyi szabályozásáról szóló 8/2018.(III. 23.) Önkormányzati rendelet szabályozza (melyet megtalálhat a II. kerületi Önkormányzat - Közérdekű - Hivatal - Rendeletek internetes elérési útvonalon).Ez a jogszabály határozza meg, hogy milyen célra lehet és milyen díjtétel mellett közterület-foglalási engedélyt kérni. Amilyen cél ebben a jogszabályban nem szerepel, természetesen arra nem állapít meg díjtételt, de ebből az is következik, hogy arra a célra nem lehet közterület-foglalási engedélyt kiadni.


A rendelet 3. számú mellékletének 7. pontjában ugyan szerepel olyan címszó, hogy "Autóparkolók", azonban ezen belül csak két lehetséges esetet sorol fel, az ideiglenes parkoló létesítését, és a sportlétesítményeket kiszolgáló ideiglenes parkoló létesítését.


Nyilvánvaló hogy az utóbbi eset a jelen ügyben nem alkalmazható, de az előbbi sem, mert azt a rendelet arra az esetre érti, ha valamilyen rendezvény miatt válik szükségessé az ideiglenes parkoló létesítése.


Mindebből sajnos az következik, hogy a rendelet nem tartalmaz olyan címszót, hogy magán személy részére várakozóhely létesítése, ezért erre a célra nem lehet közterület-foglalási engedélyt kiadni.Tisztelettel:

Dr. X. Y. "

szept. 28. 17:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!