Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Közlekedés » Egyéb kérdések

A kérdés

A sárgával jelölt autópálya-szakaszt használhatom-e a kocsimmal. Ha csak Komárom-Esztergom-megyei ill. Pest-megyei matricám van és Fejér-megyei nincsen?

[link]


A kérdés az térképen látható M1 szakaszra vonatkozik, amit sárgával jelöltek. Ez a szakasz Fejér-megyéhez tartozik egyébként, de a sárgával jelölt részekre a szomszédos megyék matricáit is lehet használni bizonyos feltételekkel, de ezt nem tudom mit jelet.Keress kérdéseket hasonló témában: megyei matrica

 2015. jan. 1. 08:05  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3

Talán oszlatható a félelmed.


M e g g o n d o l á s:


A sárga szakaszok azért vannak, mert a megyehatárokon, jellemzően, nincsenek le- és felhajtók. Ha a megyei bérletet emiatt nem lehetne a határig használni, akkor nem lenne teljeskörű megyei bérlet. Ezért a jogalkotó kénytelen volt megnyújtani a jogosságot, túl a megyehatáron.

Ha helyes lenne az az érvelés, hogy ezek a szakaszok csak mindkét megye bérletével együtt használhatók, akkor értelmetlenné válna a sárga (közös) szakasz, maradna a megrövidítés. Akkor használhatatlan lenne a sárga szakasz, mert hiába nyúlik a megyehatár előtti utolsó csomóponttól a megyehatárig, ha ott nincs le- és felhajtó.

A jelölés magyarázatában az ÉS felsorolást jelent; az adott megyei ÉS a szomszédos megyei bérlet is használható rajta. (Ha azt mondom, hogy Eszter és Péter az osztály két kitűnő tanulója, ez nem azt jelenti, hogy csak ketten együtt kitűnők, külön-külön is azok. Az ÉS így is értelmezhető.)


A k o n k r é t k é r d é s e k r e a v á l a s z :


1) Éves Pest megyei bérlettel, Budapestről, az M1-esen, 39-Bicske csomópontig mehetsz (és vissza is).

A sárgával jelölt szakasz 27-Herceghalom csomóponttól 56-Tatabánya-óváros között tart, de azért nem lehet Tatabánya-Óvárosig tovább menni, mert az útviszonylaton az már nem szomszédos megye, közben Fejér megyén is át kell hajtani.


2) Éves Komárom-Esztergom megyei bérlettel, Komáromból, az M1-esen, 39-Bicske csomópontig mehetsz (és vissza is).

A sárgával jelölt szakasz 56-Tatabánya-óváros csomóponttól 27-Herceghalom között tart, de azért nem lehet Herceghalomig tovább menni, mert az útviszonylaton az már nem szomszédos megye, közben Fejér megyén is át kell hajtani.


3) Mivel a Komárom-Esztergom megyei éves bérlettel közlekedhetsz Komárom és Bicske között (oda-vissza), a Pest megyei bérlettel pedig közlekedhetsz Bicske és Budapest között (oda-vissza); így e két bérlettel oda-vissza közlekedhetsz Komárom és Budapest között.


Tévedés, hogy, például, emiatt nem is kéne Veszprém megyei bérlet. Ugyanis, aki csak 98-Siófok-kelet és 90-Balatonvilágos-, vagy 90-Balatonvilágos és 80-Polgárdi csomópontok között használja a fizetős utakat, azoknak csak egy megyei bérletet kell vásárolniuk. Az más kérdés, hogy hány embernek felel meg csak ez. A lehetőséget meg kellett adni.A válasz 33%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 88%-ban hasznos válaszokat ad.
# 11/24Időpont 2015. jan. 1. 11:56 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

#11:


Szép hosszú érvelés, de sajnos az NFH oldalán kicsit mást írnak:


"Az egyes megyékre vonatkozó térképek a megye közigazgatási határán belül húzódó gyorsforgalmi úthálózatot ábrázolják. A díjköteles gyorsforgalmi úthálózatot minden esetben piros vonal jelzi, a díjfizetés nélkül használhatót pedig zöld. A térképek feltüntetik a megye közigazgatási határán belül található összes gyorsforgalmi úti csomópontot, külön jelölve a megye közigazgatási határához legközelebb eső csomópont. Az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát az ennek használatára jogosító e-matricával az utolsó, kiemelten jelölt csomópontig lehet jogszerűen használni, ezt követően a gyorsforgalmi úthálózat igénybe vétele kizárólag a szomszédos megyére érvényes matricával, vagy a teljes úthálózatra (pl. 10 napos jogosultság) jogosító termék birtokában lehetséges."


Forrás:

[link]


No még mindig én vagyok a hülye?

:)A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 12/24Időpont 2015. jan. 1. 12:21 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

szerintem az utolsó kijáratnán nem kell kijönni akkor, ha az a megyehatár előtt van, de a következő kijáratnál ki kell jönni a pályáról. Ugyan ezt visszafelé nem lehet megcsinálni.


Emiatt nem lehet áthajtani a Fejér-megyei szakaszon, ha nincsen megyei matrica, mert bármelyik megyéből jövünk erre a szakaszra, mindig ki kell hajtani Bicskénél és felhajtani nem lehet Bicskénél.# 13/24Időpont 2015. jan. 1. 14:25 Privát üzenet

Bár azt kívántad, hogy "rohaggyak meg", a véleményem továbbra is az, hogy -bunkóságod mellett- még mondatot sem tudsz értelmezni!

Az általad linkelt térkép alján a sárgával jelzett szakasz jelmagyarázata: "Jelölt megyei és irány szerinti szomszédos megyei matricákkal használható szakaszok"

Egy átlagos műveltségű ember ennyiből megérti, hogy a két szomszédos-(Pest és Komárom megyei- matricával rendelkező használhatja ezt a szakaszt!

Magyarul: Ha Pestről Tatabányára akarsz menni, elég a Pest és Komárom megyei matrica, nem kell a Fejér megyeit is megvenni!A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 14/24Időpont 2015. jan. 1. 14:40 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

"""""""""""""és irány szerinti """""""""lehet hogy te tudod az évszámokat és latinul is tucc, de attól még buta vagynem érted az idézőjelbe tett mondatrész mit jelent és nem is veszed figyelembe, mert nem érted, mintha nem is lenne ott, úgy értelmezed a mondatot# 15/24Időpont 2015. jan. 1. 14:51 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

az autópályának két iránya van, valójában olyan mintha két külön út lenne.

# 16/24Időpont 2015. jan. 1. 14:54 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

pesti matricával el lehet jönni a bicskei kihajtóig, de pesti matricával nem lehet felhajtani a bicskei csomópontba és nem lehet továbbmenni tatabánya felé, még akkor se, ha van tatabányai matrivánk


ugyan ez fordítva, tatabányai matricával el lehet jönni a bicskei kijáratig és nem lehet továbbhajtani, még akkor se, ha van pesti matricánk,

felhajtani bicskénél nem lehet egyik irányba se, ha nincs fejérmegyei matricánk# 17/24Időpont 2015. jan. 1. 15:01 Privát üzenet
John_McClane nevű felhasználó válasza:

Nem tudom mit értetlenkedsz. Pest megyei matricával Herceghalomig mehetsz, ha nincs Fejér megyei matricád. Komárom-Esztergom megyei matricával csak Tatabánya-óvárosig mehetsz Budapest irányába. Ha Tatabánya-Óvárostól Herceghalomig szeretnél utazni akkor mindhárom megyei matricát meg kell venned.


Tudom, de megrögzötten be akarod bizonyítani, hogy belépő irányú forgalomban nem kell a Fejér megyei szakaszra matrica, pedig kell. Elég világosan le van írva minden a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-nél.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 77%-ban hasznos válaszokat ad.
# 18/24Időpont 2015. jan. 1. 16:56 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A 11. (11:56) választ én írtam.

Nem ismertem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részletes ismertetőjét, így csak jóhiszemű spekuláció volt.

Sajnos, a jogalkotók nem így döntöttek. Inkább ne lehessen kihasználni a bérletet a megye-határig, mintsem túl lehessen menni rajta.

Úgyhogy, "Harkonnen" 6. (8:48) és "John_McClane" 19. (16:56) válasza a helyes.A válaszíró 88%-ban hasznos válaszokat ad.
# 19/24Időpont 2015. jan. 1. 17:44 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

""""""""""de megrögzötten be akarod bizonyítani, hogy belépő irányú forgalomban nem kell a Fejér megyei szakaszra matrica,""""""""""""


itt három vélemény van, ezen kívül van még kettő, ha nem vetted volna észre. Minimum kettő rossz a háromból.

Amúgy nem lehetek megrögzött, hiszen eredetileg mást mondtam, tehát a véleményem változott, mert értelmeztem ezt-azt.


Az a megrögzött, aki nem válaszol arra, hogy mit jelent az "IRÁNY SZERINT HASZNÁLHATÓ a szomszéd megyei matricával kifejezés." csak mondja a magáét# 20/24Időpont 2015. jan. 1. 19:24 Privát üzenet
1 2 3

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Autópályán lehet kerékpárral közlekedni?
Kamionosok, árufuvarozók, útonlévök! 1-es (E65) Prága és 7-es Drezda felé vezetö autópályáknak milyen a minösége? 2-éve jártam arra, akkor nagyon rossz volt! Rázott, fel volt...
Ha Vácról indulok Hegyeshalomba, mennyi útdíjat vagy autópálya dijat kell fizetnem,? És hol kell fizetni?
Megyei autópálya-matricát lehet már vásárolni?
Meg tudom-e nézni a rendszámom alapján valahol/valahogyan, hogy van-e autópálya matrica váltva az autómra?
Ha jeges a sima út, akkor autópályán lehet matrica nélkül kocsival menni?

Kérdések a Közlekedés rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!