Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Az önkormányzati rendészet...

Az önkormányzati rendészet megbüntetett tilosban parkolásért. Azóta négy hónap telt el, és még a csekket csak most küldték! Kérdésem igaz-e hogy három hónap elteltével elévül?

Figyelt kérdés

#tilosban parkolás #büntetés elévülési ideje
2018. jún. 6. 18:49
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Azt hiszem, hogy kevered az útdíjra, vagy a parkolási pótdíjra vonatkozó jogvesztő határidővel, ami ezeknél 60 nap. A közlekedési törvény (1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről) ezeknél tartalmazza az adott határnapon túli jogvesztést. De itt is hosszabbodik, ha az ügyfél nyilvántartott adatai az ügyfélnek felróható bejelentési mulasztás miatt nem valósak.


A te szabályszegésed valószínűleg nem is a közlekedési törvény, illetve az annak alapján született rendeletek hatálya alá tartozik.

Ugyanis, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény alapján működő rendészeti szerv az 1/1975. (II. 5.) KpM-BM együttes rendelet (KRESZ) 40. – 41. §-ában, valamint más megállásra, várakozásra vagy táblával jelzett behajtási tilalomra vagy korlátozásra vonatkozó szabályokat megszegő járműveket csak megállítani, illetve feltartóztatni jogosult, a hatóság (rendőrség) megérkezéséig. A közlekedési törvény alapján, önállóan, csak három szabálysértésért bírságolhatnak: a behajtási tilalomra, a korlátozott övezetre (zóna), a kötelező haladási irányra vonatkozó rendelkezések megsértése esetén.

Te, vélhetően nem a KRESZ rendelkezése szerint tiltott helyen, hanem rendészeti szempontból tiltott helyen (pl. zöldterület) várakoztál. (Ha ilyen eset volt, akkor tudnod kell, hogy zöldterület az, amit az önkormányzati rendelet annak nevez. Akkor is, ha kopasz föld, akkor is, ha szilárd burkolattal ellátott. Nem kell, és nem is jelzik táblával, figyelmeztető felirattal.)

Ilyen esetekre nincs külön jogvesztő határidő megállapítva. Követelésekre az általános elévülési idő öt év.

Elég bonyolult az ilyenfajta bírságok jogi szabályzása. Lehet, hogy ilyenre szakosodott ügyvéd tud kimentési lehetőséget. Csakhogy, lehet, hogy közel annyi, vagy akár magasabb a díja, mint a bírság.

Illetve, nem tudom, honnan származik a három hónapos elévülésre vonatkozó információd? Érdeklődhetsz a forrásától, hogy ezt mire alapozza?

2018. jún. 7. 08:16
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!