Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mi lesz ennek a sorozatnak a...

Mi lesz ennek a sorozatnak a határértéke?

Figyelt kérdés

Sima e-hez tartó sorozatnak még megvan, de az n négyzet bekavar: lim n tart végtelenhez(6n-2/6n-1)^n^2/2

Köszi a segítséget!

2020. jan. 12. 21:03
 1/4 A kérdező kommentje:
És mennyiben változik az eredmény ha n -végtelenhez tart?
2020. jan. 12. 21:05
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Az ilyen feladatoknál az a trükk, hogy úgy kell alakítani, hogy az (1+1/k)^k alak megjelenjen, mivel tudjuk, hogy ez e-hez tart.

(6n-2/6n-1)^n^2/2

Végezzük el az osztást:

(1 - 1/(6n-1))^n^2 / 2

A negatív előjelet vigyük be a nevezőbe:

(1 + 1/(-6n+1))^n^2 / 2

Most úgy kellene sakkozni, hogy a -6n+1 megjelenjen a kitevőben. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy az n^2-et ennyivel bővítjük:

(1 + 1/(-6n+1))^(n^2*(-6n+1)/(-6n+1)) / 2

Most használjuk a hatványozás azonosságait:

[(1 + 1/(-6n+1))^(-6n+1)]^(n^2/(-6n+1)) / 2

A szögletes zárójelbeni rész pont (1+1/k)^k alakú, tehát ez e-hez tart. Most a kitevőt kell megnézni, az ránézésre -végtelenhez, tehát e^(-végtelen) alakú határértékünk van, ami így 0-hoz fog tartani.

Ha -végtelenbe tartatjuk az n-et, akkor tudunk egy olyat csinálni, hogy

lim a(n)

n->-végtelen

=

lim a(-n)

n->végtelen,

tehát az n-eket kicseréljük (-n)-ekre, és az így kapott sorozatban n-t végtelenhez tartatjuk.

2020. jan. 12. 21:33
 3/4 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm! :)
2020. jan. 12. 22:27
 4/4 anonim ***** válasza:
2020. jan. 13. 09:08

Kapcsolódó kérdések:

Mi ennek a sorozatnak a határértéke?

Ez lenne az: Ez alapvetően ugye ilyen végtelen-végtelen alak, és gyakon azt írtam fel, hogy ilyen esetben érdemes kiemelni a legerősebb tagot és utána nézni. Viszont kiemelve végtelen*0-hoz jutunk, amire ráírtam hogy 0. De elméletben a végtelen*0 is határozatlan, és...

Mi a határértéke ennek a sorozatnak ( (2*x+7) / (2*x+1) ) ^ (x/6)?

Az lenne a lényeg hogy ne használjunk deriválást vagy L'Hopital szabályt mert azzal én is meg tudtam oldani csak mivel azt még nem adták le a suliban ezért nem használhatom

Egy sorozatnak vagy függvénynek lehet több határértéke?

Én úgy értelmezem,hogy egy sorozatnak HA van, akkor mindig csak egy határértéke van, de egy függvénynek több is lehet...segítsetek ezt elmagyarázni :) .....előre is köszi

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!