Pár biológia kérdés. Segítenél?
Miért gyakoribb a férfiak esetében a: hemofília, miofília és daltonizmus?
Kell-e a fiatal kismamának minden lehetséges tesztet elvégezni annak érdekében, hogy kiderüljön egészséges-e a magzata géntartománya?
Indokoltabb-e idős kismamák esetében a teljes kivizsgálás?
Indokoljatok is pls

válasza:1. A hemofília az X-hez kötött recesszíven öröklődő betegség (szerintem a többi is, de nézz utána).
Az ilyen betegségek nőkön csak akkor jelennek meg, ha mindkét allél hibás, férfiakon viszont elég az egyiknek hibásnak lennie (mivel ugye nekik csak X kromoszómájuk van).
Plusz a hemofíliás lánygyermekek általában már méhen belül meghalnak.
2. Nem tudom egyáltalán lehetséges-e minden vizsgálatot elvégezni...
De itt most a kromoszómavizsgáltokra gondol?
Mert az fiataloknál nem annyira indokolt, mert főleg 35-40 éves kor fölött nő meg a kockázata pl. a Down kórnak, vagy egyéb kromoszómarendellenességeknek.
Plusz amniocentézisnél (magzatvízvételnél) van esély a spontán vetélésere, szóval ha em túl indokolt, akkor nem szokták megcsinálni.
3. Igen, mert nő a kockázata a rendellenességeknek. Ennek pedig az az oka, hogy a petesejtek a petefészekben "belefagytak" a sejtosztódásba, és így sérülékenyebbek. Minél több ideig várnak ott az érésükre, annál nagyobb az esély, hogy vmi baj lesz a DNS-ükkel.
Kapcsolódó kérdések:
Sziasztok! Az orvosi felé kacsingatok, 2013-ban érettségizem, utána pesti egyetemen szeretnék továbbtanulni. Szlovákiai magyar vagyok, lenne pár kérdésem a magyarországi érettségivel kapcsolatosan. Ugye az általános orvosi felvételi követelményei legalább egy...
És mikor kezdtétek a felkészülést? (Hány hónappal az érettségi előtt?) Jártatok magántanárhoz? Tagozatosak/faktosak voltatok? Előre is köszönöm szépen a válaszaitokat!:)
-Hogyan épül fel a keringési rendszer? -Miért hatékonyabb a két keringési kör,mint az egy? -Számítsuk ki,hogy körülbelül hány húzódik össze a szív 70 év alatt? -Mennyi idő alatt jut el a vér kétszer ugyanarra a pontra?(Mennyi ideig tart egy keringési kör?) -A...
Hány évszakot különböztetünk meg a(z): -esőerdőben(trópusi éghajlati övezet,egyenlítő környéke) -sivatagban(ráktérítő,baktérítő környéke,trópusi é.övezet)
Tapasztaltabb, hozzá értő emberektől kérdezem, hogy Biológiából(emelt) és Kémiából melyik könyveket ajánlják ha érettségizni szeretnék belőlük? Olvasgattam már pár helyen és találtam nagyon jó tippeket és könyveket, de még mindig dilemmába vagyok mit vegyek, jobban...
A pK=4,75 disszociacios exponensu ecetsav acetat pufer oldata eppen pH=5,25 erteku es az osszes (ecetsav-acetat) koncentracioja 0,5 mol. Belecsopogtetunk annyi NaOH-t, hogy annak osszkoncentracioja 0,5 mol legyen. Az egyensuly beallta utan mennyi lesz a pufferoldat pH-ja?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!