Hogy kell megoldani ezt a geometria feladatot? (hasonlóság,10-11. osztály)
Adott egy r sugaró kör és benne h hosszúságú húr. A húr egyik végpontjában húzzunk érintőt. A húr másik végpontjának az érintőtől való távolságát jelöljük m-mel. Bizonyítsuk be, hogy a h húr mértani közepe az átmérőnek és az utóbbi m szakasznak.
Eddig sikerült ugye ezt felírnom:
h^2=d*m
Meg Thálész-tétel segítségével találtam derékszöget...
Bah...
Köszönöm előre is a segítséget! :)

válasza:Az ábrán E-nél derékszög van, ezért annak a két hegyesszögnek az összege 90°. Akkor viszont megegyeznek annak a két derékszögű háromszögnek a szögei, ezért hasonlók.
Írjuk fel a megfelelő aránypárt a háromszögekből:
m/d=h/m
Szorozz be a nevezőkkel és kész.

válasza:bocs, hibáztam, az aránypár helyesen:
h/d=m/h
Köszönöm! :)
Elég egyszerű így utólag már... :)
Kapcsolódó kérdések:
Írjuk fel annak az egyenesnek az egyenletét, amelyik érinti az (x+2)^2+(y-5)^2=25 egyenletű kört, és a, párhuzamos a 2x-5y=-7 egyenletű egyenessel; b, merőleges a 2x-5y=-7 egyenletű egyenesre. Hány megoldás van?
Az ABC háromszögben gamma=72 fok. O a beírt kör középpontja. Hogyan kell meghatározni az AOB szöget?
A 7-es feladatról lenne szó.A segítő válaszokat előre is köszönöm!
Sziasztok! Szerkesszünk szimmetrikus trapézt, ha adott a szimmetriatengelye és két olyan csúcsa, amelyek a szimmetriatengely ugyanazon oldalán vannak. Előre is köszönöm a segítséget! :)
Szerintem hamis, tegyük fel van két hatszögünk, a b c d e f oldalak. Tehát ha az arány a:a' = 2:1 és b:b' = 3:4 akkor nem hasonlóak szerintem mert a két sokszögnek a megfelelő oldalaiknak ugyanakkorának kell lenniük arányban. Nem?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!