Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » SOTE? SZOTE? Óriási dilemma....

PureFun kérdése:

SOTE? SZOTE? Óriási dilemma. Miért kéne Pestet, vagy Szegedet választanom?

Figyelt kérdés
Idén érettségiztem, és hála a jó égnek (vagy mégse?) megengedhetem magamnak, hogy eldöntsem, hogy SE-ÁOK vagy SZTE-ÁOK legyen a jövőm. Eddig nekem egyértelmű volt, hogy Budapest, viszont az utóbbi hónapokban mindenkitől (aki érintett a témában) csak rosszat hallok Pestről, Szegedről meg szinte csak jót :(( elbizonytalanodtam... Szeretném ha pesti és szegedi medikusok a legkevesebb elfogultsággal válaszoljanak az alábbi kérdésre: Miért kéne nekem Pestet, vagy Szegedet választanom? -Nagyon sokat segítenétek az őszinte válaszokkal. előre köszönöm a válaszokat! :))) 18/f

2016. jún. 21. 10:57
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
42%
# 9-es "hallottam"-jai közül semmi sem igaz.
2016. jún. 22. 01:35
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
Mindkét egyetemről csak jókat hallok. A "vidéki életet" meg tanyán kell keresni, nem egy megyeszékhelyen.
2016. jún. 22. 04:10
 13/20 anonim ***** válasza:
70%
12-es: azért a szegedi és a pesti lét között is elég nagy a különbség.
2016. jún. 22. 08:08
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

Ugyan egyikről se tudok nyilatkozni (DOTÉra járok), DE szerintem jobb elszakadni a szülőktől egy másik városba. Önálló életre nevel. Én egyetemen tanultam meg teljesen önálló életet. Rájöttem, hogy ha nem megyek boltba, akkor éhezek. Banki ügyek stb. önálló intézésére, valamint a pénzt beosztani is nagyon jól megtanít.

Nem utolsó sorban egy buliból egyszerűbb és kellemesebb hazamenni egy koliba vagy albérletbe. (elkerülve a kellemetlen következményeket és szemrehányásokat :D:D)

2016. jún. 23. 11:18
 15/20 anonim ***** válasza:
91%
Adom az utolsó hozzászólását!! :D
2016. jún. 23. 12:39
 16/20 anonim ***** válasza:
16%

Nem tudom ezek közül melyiket nem tudod megtenni akkor ha ugyanabban a városban laksz.

Vagy anyukád megtiltotta, hogy bevásárolj helyette?

Az meg a másik, hogy albérletbe, külön lakásba így is mehetsz, igaz, koliba nem vennének fel (bár erre is láttam már példát).

2016. jún. 23. 13:15
 17/20 anonim ***** válasza:
29%
Pestet ajánlom. Jo az szép az :) Meg remek a közösségi élet is. Az meg hogy nagy a nyüzsgés?? Egy két hónap es mar meg is szoktad :)
2016. jún. 23. 13:24
 18/20 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi a válaszokat!:) egyébként kolihely van Pest megyei diákoknak is, legalábbis én úgy tudom. A távolság csak az egyik tényező a kolis elhelyezés szempontjából. (szociális helyzet, pontszám, +távolság) Nekem van ismerősöm aki Budapesten lakik és BME-n kollégista :D
2016. jún. 23. 16:21
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

Én Szegedre jártam, nagyon szerettem a várost és az egyetemet is, így végül az egyik klinikán maradtam dolgozni. Természetesen a SOTE-ról emiatt nem is tudok nyilatkozni:)

Megpróbálok 3 dologról külön írni, amik végső soron eléggé összefonódnak: a szakról, az egyetemről és a városról.

1. Azt hiszem, abban megállapodhatunk, hogy az összes orvosi egyetem oktatási színvonala meglehetősen hasonló, mind a 4 helyről kerülnek ki kiváló orvosok. Biztosan van olyan tárgy, amit az egyik helyen oktatnak jobban, van olyan, amit meg a másik helyen, de összességében ezek a különbségek véleményem szerint kiegyenlítődnek. Egyébként is az a véleményem, hogy egyetemen már nagyon sok múlik az egyéni motiváción. El lehet végezni az egyetemet úgy is, hogy az ember a lehető legkevesebb energiát fordítja rá és egy minimális szintet üt meg, de meg lehet úgy is csinálni, hogy tényleg jó szakember (vagy legalábbis szakember-alapanyag) váljon belőle.

Egyébként a magyar orvosi oktatásnak főként az elmélet az erőssége, a gyakorlat (elmondások alapján) mindenhol eléggé gyenge. Sajnálatos, de ez van. Próbálnak rajta javítgatni kisebb-nagyobb sikerekkel, de a nyugati országok képzésétől messze-messze elmarad.

A tanárokról is kb. ugyanaz mondható el, mint a tantárgyakról: van, aki kiválóan tanít, valaki meg egyszerűen borzalmas. Az egyetemi léthez talán az is hozzátartozik, hogy az ember megtanul szelektálni a számára hasznos és haszontalan dolgok között. Ugyanis hiába próbálunk szépíteni rajta, haszontalan előadások mindenhol vannak. Nem feltétlen maga a tárgy haszontalan, hanem az előadás:D

A szívatásról és a teljesíthetetlen követelményekről csak annyit mondok, hogy engem a 6 év alatt (mert hogy sikerült 6 év alatt abszolválni az egyetemet) nem igazán ért olyan, amire azt mondanám, hogy kifejezetten igazságtalanság vagy szívatás lett volna. Persze lehet, hogy egyszerűen csak szerencsém volt, lehet, hogy csak éppen olyan az arcom, hogy a vizsgáztatóknak szimpatikus, a fene tudja, nekem az a tapasztalatom, hogy amikor rendesen megtanultam az anyagot, akkor bizony jó jegyet kaptam. Persze sztorikat én is hallottam, de mivel a saját szememmel sosem láttam ezeket, eléggé fenntartásokkal kezelem.

A tárgyakon és tanárokon túllépve az mindenképpen pozitív dolog és Szeged mellett szól, hogy az épületek közel vannak egymáshoz. Mikor az embernek van mondjuk egy lyukas órája két előadás között, nem mindegy, hogy be tud-e ülni a barátokkal egy kávéra valahová, esetleg haza tud-e ugrani, vagy pedig utazgatással megy el az idő. Első két évben csak az anatómia intézet az, amihez igénybe kell venni a tömegközlekedést, a többi épület totál egy rakáson van. Plusz negyedévben van egy nagyobb szívás a pulmonológiával, mivel arra konkrétan Deszkre kell kijárni:D De mondjuk a közös buszozgatásnak is megvolt a maga varázsa:)

Az is pozitív szerintem, hogy az orvosi kar meglehetősen összetartó, rengeteg kifejezetten orvosisoknak szánt program van. Sőt, még egy kávézót is csináltak anno, ahová persze bárki beülhet, de kimondatlanul mégis csak az orvosisoké:) Kari bulik, gólyatábor, gólyabál, Anna-fürdőzés, kolibulik, Szent-Györgyi napok stb. Harmadévben felező buli (bár szerintem ez a többi egyetemen is divat), ötödévben bankett, ballagás, szerenád (szerintem szerenád máshol nincs, de cáfoljanak meg az illetékesek:).

2. Megint csak nem utolsó dolog, hogy az egyetem egészen sok segítséget próbál nyújtani a hallgatóknak. Bár most már sajna nem mindenki kap tömegközlekedésre bérletet, "csak" a pályázók 90%-a, az is meglehetősen nagy segítség. (Egy havi diákbérlet forint, meglepő módon több, mint Budapesten!). Emellett minden államilag támogatott nappali tagozaton tanulónak jár jegyzettámogatás (minden évben , ami az orvosi könyvek 14 ezer forint körüli összeg) árát ismerve igencsak jól jön.

Az egyéb juttatásokról (szoctám, ösztöndíj) nem beszélnék, hisz azok minden egyetemen vannak, nem szegedi sajátosság.

A könyvtár szerintem kifejezetten jó és felszerelt, eddig mindent megtaláltam, amire szükségem volt. Az kötelező orvosi könyvekből jól be vannak tárazva, de azért nyilván nem várható el, hogy mind a 200, egy évfolyamon tanuló embernek legyen mindenből egy példány.

A kari programok mellett van jó pár egyetemi program is: télen korcsolyaestek, Anna-fürdőzés, gólyabál, Egyetemi Napok, illetve SZTE-s diákigazolvánnyal rengeteg helyen vehetők igénybe kedvezmények (pl. a Napfényfürdőben egy napijegy kb. 2100 forint a 4900 forintos teljes ár helyett). Valamelyik uszodába este (nem tudom pontosan hány órától) ingyenes a belépés a diákoknak, füvészkertbe is olcsóbban lehet bejutni, rengeteg kajáldában is van kedvezmény.

Külföldi tanulásra is vannak lehetőségek (Erasmus, Medizinstudenten ohne Gränzen stb.), de szerintem ezek a többi egyetemen is elérhetőek.

Ami még jó, hogy van orvosi szakfordító, ill. kommunikátor képzés (igaz, sajnos csak angol nyelven és pénzért, csak diákoknak olcsóbban) is.

3. A városban több dolgot is szeretek:) Egyrészt nem túl kicsi, de nem is olyan hatalmas, mint Budapest, a belváros simán bejárható gyalog is, nem kell mindenhová tömegközlekedni. Mivel rengeteg dolgot felújítottak, helyretettek, így kifejezetten jó a városkép, egyszerűen számomra kellemes végigsétálni a belvároson. Ha mégis tömegközlekedésre szorul az ember, az is egészen jól megoldott, bár elég nagy szívfájdalmam volt, mikor egyetemre jártam, hogy egy darab éjszakai járat sem volt:( Most már azt hiszem van, csak már kevéssé szorulok rá és így kevéssé érdekel:D

Rengeteg programot szerveznek, a Széchényi téren szinte mindig van valami: borfesztivál, pálinka és disznótoros fesztivál, sörfesztivál, halászléfesztivál, adventi vásár stb. Biztosan nincsen annyi program, mint a fővárosban, de azért szerintem el tudja magát foglalni az ember.

Igazából szerintem bárhová is kerülsz, nagyrészt rajtad múlik, hogy milyen lesz az egyetemi életed, tőled függ, hogy mit hozol ki belőle:) Neked kell motiváltnak lenned arra, hogy jól érezed magad és a lehető legtöbbet profitálj az egyetemből minden téren.

Ha esetleg az lenne az aggodalmad, hogy később a fővárosban szeretnél dolgozni, akkor arra annyit mondok, hogy véleményem szerint nem azon múlik a dolog, hogy hol tanultál, hanem azon, hogy hol töltöd a gyakorlataid. Ha van kifejezett elképzelésed arról, melyik kórházba szeretnél később menni, akkor lehetőség szerint már a gyakorlataid is oda tervezd, hogy megismerjenek.

Ha van valami kérdésed még ezekkel a dolgokkal kapcsolatban, privátban szívesen válaszolok.

2016. jún. 25. 20:23
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

Jav.: A diákbérlet 4000 forint havonta, a tankönyvtámogatás pedig kb. 14 ezer forint évente.

(Ki volt kapcsolva a num lock és ez kicsit megkavarta a dolgokat:D)

És elnézést kérek a szóismétlésekért:)

2016. jún. 25. 20:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!