Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Van olyan IQ teszthez hasonló...

Van olyan IQ teszthez hasonló kompetenciamérés, ami megmondja mennyire sz@r a nyelvérzékem?

Figyelt kérdés

28 éves vagyok, egy nehezen kiszenvedett informatika diplomával és katasztrofális angol tudással.

Ez jellemző a "nyelvtudásomra":


* Alig tudok egy épkézláb angol mondatot összehozni (ami helyes is).

* Egy párbeszéd során már a 2. visszakérdezésnél előfordul, hogy befagyok (natív anyanyelvűvel lehet az első válasz se menne)

* Gyakori, hogy az adott szónak az angol megfelelőjét nem tudom ezért próbálom körülírni, de azokat a szavakat se ismerem amikkel körülírnám

* Jellemző, hogyha meghallok egy mondatot, akkor min 5 másodperc kellene magamban lefordítani, hogy megértsem miről van szó (addigra elhangzik 5 másik mondat)

* Szavakat tanulva másnapra már fel se tudom eleveníteni (magyarul se) milyen szavakat tanultam előző nap


10 éves koromban kezdtem angolt tanulni egy gyenge falusi ált. iskolában. Aztán szakközépben is pocsék volt az angol nyelvoktatás. Egyetem első évében lett meg a szóbeli (a legkönnyebb fajtából) majd egyetem 3. évében lett meg az írásbeli is (legkönnyebb fajtából) mindezt azért, hogy a diplomához meglegyen a "B2" papír.


Amióta dolgozom (nyilván nem multinál) azóta semmit nem angoloztam és már talán az A2-t súrolja a "tudásom". Az a szörnyű, hogy kedvem és motivációm sincs ezek után (amúgy eddig se nagyon volt). A legrosszabb, hogy magyarul se tudom magam normálisan kifejezni, antiszoc vagyok, senkivel nem beszélgetek és nincsenek gondolataim.


Az érdekelne, hogy van-e valamilyen általános kompetenciavizsgálat, ami kimutatja, hogy alapvetően genetikailag debil vagyok-e az idegennyelvhez és ha igen milyen szinten?2021. aug. 14. 23:15
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
57%

én sosem tanulhattam iskolában angolul, csak németül, 1dül mégis megtanultam netes anyagokból, könyvekből, és még szaknyelvit is csináltam.


nincs ilyen teszt, max. diszlexiával mérhetnek, de ha egyébként nincs olvasási szövegértési zavarod magyyarul, akkor valszeg nem vagy az.


irány a goggle, youtube és facebook:


1. könnyen gyorsan angolul (angol níelvtan kezdőtől, nagyon részletesenelmagyarázva 400 leckében)


2. 5percangol (+ Szalai Nóri nyelvkönyvei, van külön az igeidőkről, van kezdő és középhaladó meg egy, ami csak a szövegértéssel, kiejtéssel foglalkozik, a honlapon fenn vannak a hírleveles leckék 2011 és 2021 közötti anyagai is)


könyv


erwin tschirner: angol szókincs (4000 szó példamondatokkal)


youtube is tele van még ezen felül tanító vidikkel.


ha nem bírsz összehozni egy szaros középfokot ennyi segítséggel, akkor ott bajok vannak.


motivációhoz keresd google-n:


szalai gabriella angolutca (web)


5 év, 5 nyelv (web, kőrösi bálint)

2021. aug. 15. 01:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

megjegyxzem te most a könnyebbik utat választod, mert ha magadat debilnek állítod be, felmented magad a munka alól.

a nyelvtanuláshoz baromi sok energia, kitartás és szorgalom kell


vagy beleteszed ezt, végre megcsinálod, vagy elesel a jövőben jól fizető melóktól, és minden egyébtől, amihez az angol kell.


magyarul is olvass sokat, én havonta 4 v. 5 könyvet szoktam.


frissen tartja az agyat.

2021. aug. 15. 01:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
79%
Amiket írsz, azok mind teljesen normális dolgok. Mindenki így kezdi, vagy ilyen szintre süllyed vissza, ha nem foglalkozik a nyelvvel (akármennyi nyelvérzéke van). Nem vagy debil, csak eddig nem tanultál eleget. A nyelvtant és a szókincset szisztematikusan át kell venni. Sokat kell olvasni, hogy bővüljön a szókincsed, hogy találkozz helyes egész mondatokkal és az agyad ráálljon a sémára. Sokat kell hallgatni, hogy hozzászokjon a füled. Sokat kell írni, beszélni, hogy magabiztosan menjen. Ez az anyanyelvedre és idegen nyelvekre egyaránt vonatkozik.
2021. aug. 15. 07:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
65%

A nyelvi intelligencia valóban jól körülhatárolható dolog, s mint az intelligencia más típusainál, fejleszthető, de mindenkinél különböző ütemben és különböző felső korlátokkal. Én nem tudok konkrét tesztről, ami ezt elkülönítetten mérné, de igazából nem is hinném, hogy neked erre szükséged van. Valóbn lehet, hogy egy kicsit gyengébb vagy az átlagnál ezen a téren, de mivel egyszer már megcsináltad a B2 szintet, teljesen reménytelennek sem mondanálak.


Az intelligencia, így a nyelvi intelligencia is, úgy fejleszthető, mint az izmok: aki rendszeresen nyüstöli az "izmait", annak nem satnyulnak el. Először is azzal kellene foglalkoznod, hogy motiváld magad, mert motiváció nélkül nincs tanulás. Ennek legegyszerűbb módja, hogy olyan angol nyelvű könyveket olvasgass, amelyeknek a témája egyébként is érdekel, leköt. A többszöri ismétlés is fontos a rögzüléshez. Ha tehát megértettél egy bekezdést, akkor ne ugorj rögtön a következőre, hanem szótár nélkül olvasd végig hangosan magadban még egyszer. A fejezetek végére érve (vagy hosszú fejezetek esetén 5-10 oldalanként) pedig tedd meg ugyanezt az egész fejezettel. Ugyanezt az ismétléses technikát próbálgasd pl. YouTube videókról hallott szöveggel is.


Egyébként pedig nem feltétlenül vagy "antiszoc" attól, hogy kissé zárkózott vagy. Próbálj barátot találni, akivel nagyokat beszélgethetsz. Azon felül, hogy ez az életminőségeden javítana, a nyelvi intelligenciádat is fejlesztené. Emlékezz rá, hogy ezt is "tornáztatni" kell, mint az izmokat.

2021. aug. 15. 07:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
49%

"nincs ilyen teszt"

Ja, miután a fél világ próbálja megfogni és mérhetővé tenni a nyelvérzék fogalmát kb a második világháború óta... az USA hadserege is finanszírozott kutatásokat, és több módszert kidolgoztak itt és amott, no de a Gyakorin nyilván van olyan, aki jobban tudja. :D


Ezek a kérdésbeli csillagos felsorolások még magában nem jelentenek semmit. De olyan kétségtelenül van, hogy valakinek a nyelvtanulás sokkal nagyobb energiát igényel, mint más szerencsésebbeknek. Ők - a kevésbé szerencsések - általában megbízható B2-ig fel tudják turbózni magukat, hatszor annyi erőfeszítéssel. Utána inkább már csak a kínlódás van. Nekik. Ismétlem, ez nálad még nem bizonyosodott be, a legkönnyebb dolog lenne az önsajnálat mocsarában hemperegni, hogy nekem ez nem megy. Szánj rá egy évet keményen minden nap több órával támadni minden oldalról, és majd kiderül. Nekem két ilyen barátom van, okosak, másfél-két diplomával, és egy ideig legszívesebben kirohantam volna a szobából. Mikor az évtizedek óta sikeresen autót vezető gépészmérnök elbizonytalanítja magát azon, hogy mit is ír ez itt most, a szívatót kell benyomni vagy az autót kihúzni... De aztán lenyugodtam.

2021. aug. 15. 07:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 A kérdező kommentje:

#1: "ha nem bírsz összehozni egy szaros középfokot ennyi segítséggel, akkor ott bajok vannak."


Lehet nem is az én fejemmel van a baj. Olvasd már át alaposan megint a kérdésemet!

-------------#4: "de mivel egyszer már megcsináltad a B2 szintet"


Az a bibi, hogy az origo-s/dexamos B2 amit nagy nehezen megszültem, a hivatalos Cambridge-i (ILTS vagy tököm tudja) nyelvvizsgához képest kimondottan egy B1 szint (ezt mindenki tudja). Magyarul hivatalos mércével sose volt B2-es nyelvtudásom (15 év tanulás után).


A legrosszabb, hogy alapvetően nem is érdekelnek témák (magyarul se) ami után szívesen olvasnék. Szóval nulla a motiváció. És még a munkanélküliség se elég motiváció. Inkább tanulnék egy nyelvet nem igénylő szakmát, de utálom a nyelvtanulást. Nem tudok odafigyelni a beszédre (sokszor még magyarul se), nem tudom kibogozni a gondolatokat, nem látom magam előtt a szöveget amit mondanak mert annyira lassan fogom fel.

2021. aug. 15. 10:45
 7/11 anonim ***** válasza:
61%

1-es vagyok.

nagyon szívesen a sok ajánlott könyvet, anyagot.

nettó bunkóság, h. lepontozod v. lepontoztátok.

2021. aug. 15. 12:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 A kérdező kommentje:

nem pontoztam le senkit, honnan veszed


nem mutatja az előzményeket ki pontoz le kit

2021. aug. 15. 12:20
 9/11 anonim ***** válasza:
32%

a nyüglődés helyett azt is tehetnéd, h. megköszönöd, mert szántam a kérdésedre időt, energiát, összeírtam csomó jó könyvet, oldalt, amin elindulhatsz.

igen, kezdhetnéd azzal, h. köszönöm

aztán meg folytathatnád a vasárnapot tanulással.

2021. aug. 15. 12:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
#6: Ha egyáltalán semmilyen téma nem érdekel, sem semmiféle fikció, sem ismeretterjesztő irodalom, sem képregények, sem játékfilmek, sem dokumentumfilmek, sem YouTube vlogok, akkor nagyon jó eséllyel depressziós vagy. Mihamarabb pszichológushoz vagy pszichiáterhez kellene fordulnod, mert az effajta lelki kátyúban évtizedekre bennragadhatsz. Fölösleges szenvedned, ha kívülről szakemberek segíteni tudnának rajtad. Ez legyen most az első feladat, hogy lelkileg megerősödj. Ha kigyógyultál, akkor gondolj csak a nyelvtanulásra meg hasonlókra, mert addig kár erőltetni.
2021. aug. 15. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!