Angolosok! Ti értitek az angol érettségi szövegét? Vélemények?
Kis közvéleménykutatás, kiváncsi vagyok :)
írjátok meg a korotokat és hogy hány éve tanultok angolul! :)
Szerintem is érthető teljesen. Én 1x hallgattam meg, a laptopomon normál hangerőn, és simán érthető-És szeirntem is bőőven benne van az emelt szinten. Én érettségiztem középszinten is 5 éve és 4 éve emeltből ha jól emlékszem :). nekem mind két esetben 1-1 feladat a hallásinál nehezebb volt. hadarós, tele adattal, azt hiszem rádiós beszélgetés-vagy telefonos is volt....de megcsinálható volt mind.
Illetve annó németből is hallgattunk órán és pl 1ik közepes érettségi hallotszöveg olyan szinten gyors és hosszú és érthetetlen volt.... a németesek pedig nem kértek törlést meg petíciót. Én egyet értek egyik előttem szólóval, hogy aki tényleg felkészült, annak nem kellett, hogy probléma legyen...ez emelt szint, nem közép.
*14-ik vagyok. én megcsináltam a feladatlapot 1. hallgatásra max pontra.
Az lehet, hogy neked C1-es nyelvtudásod van,és beszélgetsz is emberekkel, de attól még ha megcsinálnál egy ilyen érettségit, vagy nyelvvizsga feladatot, lehet sokkal rosszabb pontokat kapnál,mint amilyen szinten van. Ezekre a vizsgákra/feladatokra "edzeni kell". sok turpisság van benne, gyakorlás nélkül sokkal nehezebbek.
Viszont idéznék az index.hu- cikkéből, ami szerintem jogos.:
"A nyelvi érettségik és a nyelvvizsgák hallás utáni értési feladatainál nem a vegytiszta környezet szimulálása a cél. Általában olyan feladatokat adnak, amelyeken – akárcsak a való életben – forgalmi zaj, telefoncsörgés, tömeg, háttérzene stb. befolyásolja a hallást. Ahogy egy nyelvtanár írta a Facebook-csoportba
ezeknél a feladatoknál nem az általános nyelvtudás, a szókincs gazdagsága, avagy a teljes szöveg értése a lényeg, hanem a vizsgakészség, a lényeghallás, a szöveg helyes szekcionálása, ami elősegíti a másodszorra is (immáron szeparált részletekben) lejátszott szövegnél a végleges kitöltést.
Ezt erősítette meg az Indexnek Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének vezetője is. "
Mint mondtam én is érettségiztem....közép és emelt szinten is...nekem is mindkettőnél 1-1 nehezebb volt, sajnos nem adján olcsón, de szerintem dióhéjban vihető volt a feladat teljesen..kicsit nagyobb lett most a kelettje. persze én is mindent megtennék ha a továbbtanulásról lenne szó. főleg most, hogy már egyre nehezebb bekerülni, támogatottra meg pláne. emiatt lett akkora ógy belőle szerintem.
Na most én is meghallgattam ezt a rettegett múzeumos szöveget. Szerintem igazuk van az érettségizőknek amiért fel vannak háborodva! Látszik, hogy akik azt mondják, hogy milyen könnyű, annak régen volt már az érettségi! Nyilván itt nem csak arról van szó, hogy általánosságban megérted-e, hogy miről szól a szöveg, hanem pont azokat a bizonyos szavakat kell megértened, ismerned és leírnod, amire a feladat rákérdez. És minden egyes pont számít. Tényleg elharapottak voltak a kérdéses szavak. Nekem C1-es nyelvvizsgám van 2 éve és néhány szónál még emlékszem, hogy milyen szinten voltam, amikor tanultam őket. Pl. a haunting (és nem haunted, ahogy az egyik válaszoló írta, mínusz 1 pont) és a mere szavakat én csak felsőfok előtt tanultam. Jó, az is igaz, hogy nyelvvizsgát 60%-tól kap az ember, tehát ez a pár pont még nem nagy érvágás. (Nyilván akinek minden pont számít annak igen, de az már középfok feletti szintre pályázik.)
Amúgy ez az egész listening rész egy vicc. (Meg úgy általában az oktatási rendszer a sztenderdizált tesztjeivel.) Mennyire életszerű az, hogy bizonyos szavakat kell csak egy szövegből megértened? Vagy az, hogy csak egy magnófelvételed van és nem látod a beszélő szájmozgását? (Tudósok is bebizonyították, hogy rengeteget számít.) Vagy az, hogy nem lehet visszakérdezni? Ennyire az élettől elrugaszkodott vizsga kevés van. Én két hallgatásból az egész feladatot hiba nélkül megoldottam, de nehezen tudnám elmondani, hogy miről szólt a szöveg, mert a feladat elvárásainak megfelelően csak a kihúzott szavakra koncentráltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!