Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Angolosok! Ti értitek az...

Angolosok! Ti értitek az angol érettségi szövegét? Vélemények?

Figyelt kérdés

Kis közvéleménykutatás, kiváncsi vagyok :)

[link]

írjátok meg a korotokat és hogy hány éve tanultok angolul! :)

2014. máj. 12. 23:45
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
81%
Én ebből a hanganyagból érettségiztem most, és megértettem. Szóval, nem értem, mit kell itt csinálni a hepajt... Azért, mert a vizsgázók nagy része úgy ment be, hogy "ó, jaj, én tudok angolul!", aztán kiderült, hogy ez mégiscsak egy emelt érettségi? És ez nem vicc, nem csak a saját osztálytársaim körében láttam ezt, hanem a teremben ülők 90%-nál. Érdekesmód, akinek már megvolt a középfokúja, vagy komolyan vette a dolgokat, annak semmi problémája nem volt, szóval abba lehet hagyni a sopánkodást.
2014. máj. 13. 12:45
 12/27 anonim ***** válasza:
100%
Hát nem tudom, nekem 12 éves a gépem, évente legalább kétszer elromlik, nem működik, csak az egyik hangszóróm, de az is alig, mégis értettem a szöveget.
2014. máj. 13. 17:07
 13/27 anonim ***** válasza:
100%
Igen van gond a felvétellel, de könyörgök ez nem akkora probléma ahogyan azt beállítják. Középszinten érettségiztem, de ezt még én is értem nagyjából. Végig artikulálnak, nem hadarnak. Aki emelt szinten érettségizik angolból annak ezt értenie kell! Nagyon átlátszó ez a petíció, egyértelmű hogy csak kifogás, hogy javítani tudjanak..
2014. máj. 13. 17:13
 14/27 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is érthető teljesen. Én 1x hallgattam meg, a laptopomon normál hangerőn, és simán érthető-És szeirntem is bőőven benne van az emelt szinten. Én érettségiztem középszinten is 5 éve és 4 éve emeltből ha jól emlékszem :). nekem mind két esetben 1-1 feladat a hallásinál nehezebb volt. hadarós, tele adattal, azt hiszem rádiós beszélgetés-vagy telefonos is volt....de megcsinálható volt mind.

Illetve annó németből is hallgattunk órán és pl 1ik közepes érettségi hallotszöveg olyan szinten gyors és hosszú és érthetetlen volt.... a németesek pedig nem kértek törlést meg petíciót. Én egyet értek egyik előttem szólóval, hogy aki tényleg felkészült, annak nem kellett, hogy probléma legyen...ez emelt szint, nem közép.

2014. máj. 13. 19:47
 15/27 anonim ***** válasza:
67%
B2-es angol nyelvvizsgával mondom,hogy teljesen korrekt szöveg.Nem azt mondom hogy minden szót értettem belőle de egyáltalán nem volt érthetetlen.Ha most érettségiztem volna egy olyan 80-85%-os lett volna ez a rész kb.
2014. máj. 13. 20:11
 16/27 anonim ***** válasza:
54%
Kíváncsi vagyok, hogy azok közül, akik itt "mindent értettek", hányan nézték meg a hozzá tartozó feladatlapot. 30 éves vagyok, C1 szintű vizsgám van angolból, tehát nem vagyok teljesen hülye belőle. Napi szinten beszélgetek külföldiekkel angolul és németül (angolnál elég kemény nem anyanyelvi akcentusúakkal, németül főleg anyanyelviekkel) és az sem okoz gondot. A mostani szövegnek is értettem a léynegét, DE hiába nem beszél összességében gyorsan az illető, ha a feladatlap (kevés kivételtől eltekintve) pont az elhadart vagy elharapott szavakra kérdez rá, ráadásul gyors egymást követő helyeken, míg hosszabb helyek kimaradnak. Ezen felül a háttérzaj minősége is olyan, amit egy átlagos iskolai készülék valószínűleg felerősít, nem kicsit. És bizony erre a szervezőknek is gondolni kellett volna. Mert bár a szöveg hallgatva nem tűnik nehéznek, a feladatlap kitöltése már az, hiába értette valaki a tartalmát.
2014. máj. 14. 07:42
 17/27 anonim ***** válasza:
100%

*14-ik vagyok. én megcsináltam a feladatlapot 1. hallgatásra max pontra.

Az lehet, hogy neked C1-es nyelvtudásod van,és beszélgetsz is emberekkel, de attól még ha megcsinálnál egy ilyen érettségit, vagy nyelvvizsga feladatot, lehet sokkal rosszabb pontokat kapnál,mint amilyen szinten van. Ezekre a vizsgákra/feladatokra "edzeni kell". sok turpisság van benne, gyakorlás nélkül sokkal nehezebbek.

Viszont idéznék az index.hu- cikkéből, ami szerintem jogos.:

"A nyelvi érettségik és a nyelvvizsgák hallás utáni értési feladatainál nem a vegytiszta környezet szimulálása a cél. Általában olyan feladatokat adnak, amelyeken – akárcsak a való életben – forgalmi zaj, telefoncsörgés, tömeg, háttérzene stb. befolyásolja a hallást. Ahogy egy nyelvtanár írta a Facebook-csoportba

ezeknél a feladatoknál nem az általános nyelvtudás, a szókincs gazdagsága, avagy a teljes szöveg értése a lényeg, hanem a vizsgakészség, a lényeghallás, a szöveg helyes szekcionálása, ami elősegíti a másodszorra is (immáron szeparált részletekben) lejátszott szövegnél a végleges kitöltést.

Ezt erősítette meg az Indexnek Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének vezetője is. "

Mint mondtam én is érettségiztem....közép és emelt szinten is...nekem is mindkettőnél 1-1 nehezebb volt, sajnos nem adján olcsón, de szerintem dióhéjban vihető volt a feladat teljesen..kicsit nagyobb lett most a kelettje. persze én is mindent megtennék ha a továbbtanulásról lenne szó. főleg most, hogy már egyre nehezebb bekerülni, támogatottra meg pláne. emiatt lett akkora ógy belőle szerintem.

2014. máj. 14. 14:50
 18/27 anonim ***** válasza:

Na most én is meghallgattam ezt a rettegett múzeumos szöveget. Szerintem igazuk van az érettségizőknek amiért fel vannak háborodva! Látszik, hogy akik azt mondják, hogy milyen könnyű, annak régen volt már az érettségi! Nyilván itt nem csak arról van szó, hogy általánosságban megérted-e, hogy miről szól a szöveg, hanem pont azokat a bizonyos szavakat kell megértened, ismerned és leírnod, amire a feladat rákérdez. És minden egyes pont számít. Tényleg elharapottak voltak a kérdéses szavak. Nekem C1-es nyelvvizsgám van 2 éve és néhány szónál még emlékszem, hogy milyen szinten voltam, amikor tanultam őket. Pl. a haunting (és nem haunted, ahogy az egyik válaszoló írta, mínusz 1 pont) és a mere szavakat én csak felsőfok előtt tanultam. Jó, az is igaz, hogy nyelvvizsgát 60%-tól kap az ember, tehát ez a pár pont még nem nagy érvágás. (Nyilván akinek minden pont számít annak igen, de az már középfok feletti szintre pályázik.)

Amúgy ez az egész listening rész egy vicc. (Meg úgy általában az oktatási rendszer a sztenderdizált tesztjeivel.) Mennyire életszerű az, hogy bizonyos szavakat kell csak egy szövegből megértened? Vagy az, hogy csak egy magnófelvételed van és nem látod a beszélő szájmozgását? (Tudósok is bebizonyították, hogy rengeteget számít.) Vagy az, hogy nem lehet visszakérdezni? Ennyire az élettől elrugaszkodott vizsga kevés van. Én két hallgatásból az egész feladatot hiba nélkül megoldottam, de nehezen tudnám elmondani, hogy miről szólt a szöveg, mert a feladat elvárásainak megfelelően csak a kihúzott szavakra koncentráltam.

2014. máj. 16. 18:47
 19/27 anonim ***** válasza:
50%
Utolsó, én csináltam hozzá a feladatlapot, nekem is hibátlan lett, megértettem könnyen a szavakat, amik hiányoztak és a szövegre is emlékeztem, hogy miről szólt. Kétszer is elmondják a szöveget, nem olyan nagy szám azért ez.
2014. máj. 16. 19:04
 20/27 anonim ***** válasza:
49%
Jól van, gratulálok, nagyon jól tudsz angolul! Csak arra akartam rámutatni, hogy az egész számonkérési rendszer egy valóságtól elrugaszkodott dolog.
2014. máj. 16. 19:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!