Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Svédül szeretnék tanulni?

Svédül szeretnék tanulni?

Figyelt kérdés
El szeretnék kezdeni egyedül svédül tanulni. Tanácsok? Ajánlanátok könyveket? Mennyire nehéz?

2016. aug. 6. 11:09
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Lehet hogy alapokban Duolingo segítene.

Levelezőtárs-kereső oldalon kellene keresni olyan valakit, aki svéd és vállalna, tudnátok Skype-on beszélgetni.

Pl. angolul tudnátok mindketten és tudna magyarázni tanítás közben angolul ha nem értitek egymást.

2016. aug. 6. 11:45
 2/6 anonim ***** válasza:
Duolingot én is ajánlom, alap kifejezéseket, szavakat remekül meg lehet vele tanulni. Annyi hogy én olyan részt nem találtam benne ahol a szabályszerűségeket leírja, hogy mikor hogyan módosul a szó, stb. De ezeket netről könnyen lehet pótolni. És igen egy svéd beszélgetőtárs jó lenne :D
2016. aug. 6. 12:06
 3/6 anonim ***** válasza:
56%
A svéd elég nehéz nyelv, szerintem egyedül nem fog menni, bár kinek milyen a nyelvérzéke.
2016. aug. 7. 15:31
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

A Kezdők svéd nyelvkönyve jó arra, hogy az alapszókincset megtanuld, plusz van benne egy kis összefoglalás a nyelvtanról. Én a Kevés szóval svédülből tanultam, szerintem jó könyv. Én még a memrise honlapot is tudom ajánlani, itt tudsz vagy magadtól szószedeteket készíteni, vagy másokét használni, és azután a honlap kikérdezi tőled, úgy, hogy megjegyzi, melyiket tudtad kevésbé és azt többször kérdezi.

A svéd valójában elég egyszerű nyelv. Ha még azt is feltesszük, hogy angolul/németül már tudsz legalább középfokon (hiszen csak nem a svéd lesz az első nyelved), akkor meg a legegyszerűbb nyelv, amibe bele lehet kezdeni. A kiejtés persze nehéz a hangsúlyozás miatt, de a kiejtés igazából minden nyelvben nehéz.

Én egyedül tanultam és meglepően hamar eljutottam arra a szintre, hogy megértem a honlapokat, olvasom a híreket, teszteket csinálok svédül, stb. Ugyan nekem elveszett a motivációm és abbahagytam, ettől függetlenül tudom állítani, hogy egyedül is szépen lehet haladni.

2016. aug. 7. 16:18
 5/6 A kérdező kommentje:
Angol középfokúm van. A németet tanultam valamennyit de sose szerettem. A svéd viszont elég jónak tűnik. A doulingoval kezdtem hozzá. A könyv ötleteket köszi.
2016. aug. 7. 17:07
 6/6 anonim válasza:
Én is a Duolingo-t ajánlom, nekem amellett nem is kellett tankönyv, négy hónap alatt megvolt az alapfokú nyelvvizsgám, utána vettem svéd nyelvű könyveket, amiket korábban már olvastam magyarul, így a szótárazás mellett sok mindent ki tudtam következtetni a szövegben az emlékeim alapján. Segítség lehet még a Lang-8 nevezetű oldal, ahol bármilyen általad írt szöveget kijavítanak anyanyelvi svédek, nekem sok nyelvtani/stilisztikai hibámat kijavították ott, illetve ami még fontos, hogy sokat kell hallgatnod a nyelvet, akkor is, ha eleinte nem értesz belőle kb. semmit. A Duolingo beszél is hozzád, tehát már az elejétől kezdve gyakoroltatja veled a hallás utáni szövegértést, de ha a Duolingoval végeztél, kezdj el esetleg YouTube-on svéd vloggereket követni, sorozatot nézni svédül angol felirattal (Welcome to Sweden - ez félig angol nyelvű, vagy a Bron is nagyon jó), rádiót hallgatni, illetve én újabban a hangoskönyvekre vagyok rákattanva. Két éve kezdtem el, mostanra 90%-ban megértem az élő beszédet és könyvet is szótár nélkül olvasok, Svédországban is megértettèk, amikor én beszéltem. Ha komoly az elhatározás, akkor meg lehet csinálni. Csak a legeleje nehezebb (meg a legelső 100 oldal az első könyvből, amit az online szótár mellett olvasol :D), utána viszont gyorsan beindul, mondhatni "leesik a tantusz", onnantól pedig már csak a szókincsedet kell fejlesztened. Szóval nem lehetetlen, csak kitartás kérdése. Ha úgy érzed, szükséged van még tanácsra az önálló tanulással kapcsolatban, írj nyugodtan privátban. Lycka till! :)
2017. dec. 12. 06:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!