Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Maradjak kulfoldon, vagy...

Maradjak kulfoldon, vagy jojjek haza az orvosira?

Figyelt kérdés
Kulfoldon elek, egy nagyon fejlett orszagban, es jo eletem lenne, ha nem lenne ekkora honvagyam. Azt nem tudom, hogy a kepzes elvegeztevel otthon akarok e maradni, de ha elmegyek, akkor is a tudasom bovitese miatt, viszont egy kozelebbi orszagba. Nyilvan mindenki azt mondana maradjak, ahol vagyok, de egyre jobban utalom ezt az orszagot. Bar az is igaz, ha haza megyek az is kicsit vagy nagyon, csalodas lesz, bar hiszek benne, hogy mashol meg sikerulhet. Nem a munkaval vagy massal volt gond, hanem egyszeruen nem ez az en helyem. Viszont otthon most tervezik a roghozkotest, ami szerintem kivitelezhtetlen es eu ellenes, de ki tudja,lehet nekunk meg ezt is sikerul megvalositani...Otthon talan 1 vagy 2 evvel hamarabb nyernek felvetelt, mert itteni rendszer ultra bonyolult, es lelkileg nyugodtabb lennek, mert a szuleimmel lehetnek meg par evet, de lehet ez hulye otlet, mert itt van a volegenyem, akit szeretek, es aki nem tud magyarul, de ugy erzem most mar tanulnom kell, es ossze vagyok zavarodva. Azt is tudom, hogy az itteni egyetemek sokkal elobb vannak a nemzetkozi rangsorokban, mint pl. a sote, de hiszem, hogy azert az orvosinal majdnem mind1, hogy hol vegzi az ember, annyira rossz sehol sem lehet. Velemenyek?
2011. dec. 26. 10:00
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Banomisen ratapintottal a lenyegre, ez a fo gond, mert a tobbi az lelki dolog, azokat valahogy magamban kell lerendezni. A soten is megkerdezten, nem vennenek at, csak koltsegesre, oda meg nem mennek. Ezert nagyon necces, hogy most szenvedjek itt a honvagytol, vagy menjek haza, ahol lehet megfosztanak a szabadsagomtol? Mert nekem ez mar az. Es a legrosszabb, ha ezt megszavazzak, tuti jon meg durvabb is, most minden veszmadarkodason kivul. Mert az mas, ha azt mondjak mostantol fizetos a felsooktatas. Ott tudod kovetni, hogy oke,ennyit befizetek stb. De ha mondjuk x evet ledolgozol otthon,azt levonjak belole? Honanntol kezdik el a kamatokat szamolni? Lesz egyaltalan kamat? Bar minden hitelnek van, de ez meg sem hitelkent indul, ezert necces, mert meg a hitel is kovethetobb. Ez kb kivitelezhetetlen, de ha megis bevezetik, akkor jobb belole kimaradni, kulonben valoszinuleg sose maszik ki belole az ember. Csak olyan hihetetlen szamomra, hogy ez lehetseges, mert lehet csak riogatas, es foloslegesen idegesitem magam.
2011. dec. 26. 12:03
 12/16 bánomisén ***** válasza:

Ahogy én a mindenkori magyar kormányt ismerem, képesek bevezetni ezt a röghöz kötést. Nem is hiszed, mennyire örülök, hogy már rég lediplomáztam és nem fog érinteni ez az intézkedés... Most egyébként én sem Mo-on élek, csak itt karácsonyozom :-)

Miután bizonytalan a helyzet, de van esély rá, hogy diplomásan már nem tudod elhagyni az országot, vagy csak nagyon drágán, azt javaslom, hogy végezd el külföldön az egyetemet és amikor csak tudsz, menj haza látogatóba.

Majd ha idősebb leszel, ezt a honvágy-kérdést is máshogy tudod kezelni, tapasztalatból mondom. Ha lesz egy diplomád, munkád, céljaid, könnyebben fogod venni, hogy nem Mo-on élsz - főleg, ha majd belegondolsz, hogy szabad emberként élhetsz, vagy röghöz kötött jobbágyként. Azért nem mindegy ám...

2011. dec. 26. 14:19
 13/16 A kérdező kommentje:
Igen, ebben igazad van. Valahogy megprobalom magam megeroltetni, koszonom szepen a tanacsot. Igazabol azert bizonytalanodtam el ennyire, mert anyukam beteg es azt hittem ez majd megoldas lesz ra, persze amiket fentebb irtam azok miatt is, de ez sokat nyom a latba, olyan betegsege van, amibol mar nem fog kigyogyulni. Tudom, hogy hianyzom neki es ez csak neki is nehezseget okoz, hogy nem lathat. Viszont annak se orulne, ha utana ahogy te irtad, gyakorlatilag egy jobbagy lennek, mert o is jot akar nekem.
2011. dec. 26. 19:23
 14/16 bánomisén ***** válasza:

Szerintem anyukádért, ha itthon lennél sem tudnál többet tenni, mint hogy beszélgetsz vele, törődsz vele, ezt megteheted így is, hála az internetnek és a Skype-nak nevezett borzalomnak.

Nem hiszem, hogy anyukád, ha tényleg szeret, örülne annak, hogy esetleg minden lehetőséget elvágj magad előtt a betegsége miatt. Magát okolná, ha boldogtalan lennél, ez meg a betegségének sem tenne jót.

Egyébként beszélgettetek már erről a külföldön tanulásról anyukáddal? Neki mi a véleménye?

2011. dec. 26. 19:27
 15/16 A kérdező kommentje:
banomisen: Irtam privatot.
2011. dec. 27. 09:46
 16/16 anonim ***** válasza:

Nem tudom itt ki honnan vette, hogy a sote milyen jó egyetem meg stb. Nem rossz nem rossz, ahhoz képest, hogy miből gazdálkodnak, de bármelyik nyugatihoz képest alul marad. Egyszerűen az orvosi magja a gyakorlat a kutatás, és a pénz, az meg itt nincsen. Le vagyunk maradva. A múzeumba illő eszközöket féltegetik, kint meg olyat nyomnak rögtön a kezedbe, ami itt nincs is.

És kérdező. Minden egyes külföldre költözött rokonom és barátom, akire rájött a nagy honvágy és hazajött, az úgy veri a fejét a falba, hogy hogy volt képes visszajönni. A legtöbb csak küszködött egy darabig, aztán visszamentek és megfogadták, hogy többet sose rohannak haza, mert sokkal szarabb. Mindenhol vannak zavaró és utálatos dolgok, de nem mindegy, hogyan élsz közben. Mert itt arra van nagy esélyed, hogy szarul fogsz.

2011. dec. 30. 17:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!