Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Nektek mi a véleményetek? A...

Nektek mi a véleményetek? A hátrányos helyzetű romákat szórják szét az adott településen, vagy helyezzék el őket egy külön városnegyedben (ergo cigánytelepen)?

Figyelt kérdés

Kérem, mellőzük az olyan rasszista megjegyzéseket hogy koncentrációs táborokban helyezzük el őket, vagy ilyen b@romságok.

Valamint kérem fejtsétek ki a véleményeteket.

Köszönöm!

2011. nov. 16. 18:22
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Azért annyira nem voltak "preparáltak" azok a cigány gyerekek. Tökéletes cigány stílusban beszéltek, naponta háromszor fenyegettek meg valakit halálosan, kővel dobáltak minket stb. Nekem ez már bőven elég volt, hogy rám jöjjön a frász, persze biztos van még rosszabb is. De azóta azt gondolom, hogy a cigány-magyar problémák fele a meg nem értésből fakad. Mint a kutya meg a macska. A kutya csóválja a farkát, a macska erre azt hiszi, hogy ideges a kutya, és őt akarja bántani. Amikor a cigány gyerekek azt mondták, hogy "hagy' má' abba", azt mi rossz néven vettük, pedig ők kedveskedésnek szánták.

Azt meg, hogy "munkát kell adni a szülőknek", nem úgy értettem, hogy "milyen igazságtalanok vagyunk, hogy nem adunk nekik munkát", hanem úgy, hogy "amíg a szülők nem dolgoznak, szinte minden erőfeszítésünk hatástalan lesz".

Én sem gondolom, hogy megvalósítható és mindent megoldó megoldást ismerek. Felsoroltatok egy csomó nehézséget - hogy lehet ezeket megoldani? Ha nem csinálunk semmit, csak rosszabb lesz. A gettóból előbb-utóbb kitörések lesznek, így nem lehet őket elszigetelni. A rosszul szervezett szétszórás (túl nagy arány az osztályokban, a szülőknek továbbra sincs munkája stb.), az se túl hatékony, talán még ártalmas is. Ezeket hiába próbálnánk meg. Mit lehetne csinálni?

2011. nov. 18. 18:28
 12/19 anonim ***** válasza:

Mit lehetne csinálni?

Nem deviáns-pátyolgatás és -pelenkázás: következetes, állandó szigor. A törvények hiánytalan betartatása, sztármazásra való tekintettel gyakorolt félrenézés nélkül. Ellenőrzés és számonkérés: segélyért munkavégzés (ma már egy lépéssel előbbre tartunk) - és soha el nem maradó, komoly tételű büntetések. Ez az egyetlen út.

2011. nov. 18. 18:38
 13/19 zeronibble ***** válasza:
Tény, hogy még köztünk is vannak szép számmal olyanok, akikért megérné visszavezetni a náspángolás intézményét... Köztük meg nem nehéz találni, páran meg már nagyon érzik a vesztüket. Amiatt aggódni, hogy elismerten igazságos, választott bírák ártatlanokat ítélnének el, önmagában fölös. Ha meg nem sok év elzárás (sok pénzen) a bünti, hanem deres, akkor kisebb gond egy-egy esetleges tévedés, persze szörnyűnek szörnyű, de inkább mint évekig börtön, és inkább puhítsák a nagyfiúkat is, mint feltápolják odabent.
2011. nov. 18. 20:58
 14/19 anonim ***** válasza:

"Nem deviáns-pátyolgatás és -pelenkázás: következetes, állandó szigor." Ez - ha sikerülne megvalósítani - szerintem is célra vezetne. Vannak ilyen téren nagyon jó kezdeményezések: a kártyás villanyóra például egy csodálatos találmány. Ha nem fizet, nincs villany, kész. Azonnali, arányos büntetés.

Viszont vannak komoly nehézségek is. Van valami olyan szabály, hogy ha a gyerek nem jár iskolába, a gyermekvédelmi segélyt nem pénzben, hanem élelmiszer formájában kapja meg a család. Csakhogy a bevárásláshoz ember kell. Kinek lehet kiosztani ezt a munkát? Hát, a pedagógusnak van még pár szabad órája, majd ő fog Pistikééknek bevásárolni. Ezután persze kétszer is meggondolja, hogy beírja-e Pistit hiányzónak.

A törvények maradéktalan betartatásához pedig rengeteg rendőrre stb. lenne szükség. Nyernénk annyit a szigorú ellenőrzéssel, mint amennyibe ennyi rendőr munkabére kerülne? Nem tudom kiszámítani a választ, de az a gyanúm, hogy sajnos nem.

"segélyért munkavégzés (ma már egy lépéssel előbbre tartunk)" Igen, ez is egy jó ötlet - de itt is komoly akadályai vannak a megvalósításnak. Az általam ismert család településén például az önkormányzat vért izzadva tudja csak úgy elosztani a közmunkát, hogy minden rászoruló kaphasson segélyt. Három hónapot ez dolgozhat, három hónapot az - ennyi keretet kapnak közmunkára, több nincs. A közmunkán kívül helyben szinte nincs munkalehetőség, ha pedig utazni kell, a bérlet ára a munkabér nagy részét elviszi, alig marad valami. Egyébként bölcsőde nincs, az óvodába csak a legalább 3 éves, szobatiszta gyereket veszik be.

De itt is vannak jó kezdeményezések. Van ugye az az alapítvány, akik vetőmagot és kiscsibét osztanak. Nem tudom, hogy ez mennyire sikeres dolog, de az irány - szerintem - jó. A maggal, csirkével dolgozni kell, és a fegyelemnek meglesz a jutalma is, így a dolognak jó nevelő hatása van. Talán hatékony eljárás lenne, ha az erre alkalmas helyen (tehát falvakban) lakók a segély egy része helyett ilyesmit kapnának (pláne ha még némi mezőgazdasági képzés is társulna a dologhoz). A vetőmagot nem lehet se megenni, se elinni, de ha dolgoznak vele, élelmiszer lesz belőle. Szerintem ez hatékonyabb, mint a közmunka, mert muszáj minőségi munkát végezni, különben nem lesz kaja.

2011. nov. 19. 12:59
 15/19 anonim ***** válasza:

12:59-es hozzászóló:

nagyon rokonszenves a válaszod. (A következetes szigor híve vagyok.) Valóban: minden megoldási törekvésnek vannak hátulütői, de kényszerhelyzetben vagyunk. Valahol el kell kezdeni - és tenni kell.

Ami a segélyek természetbeni célba juttatását illeti: a kártyás megoldást itt is bevezetendőnek tartom, - azzal, hogy a kedvezményezettet kötelezni kell, hogy a beszerzéseit ő intézze. Ehhez nyilvánvalóan kell plusz-apparátus, méghozzá rendfenntartó jellegű. Olyan, amely komolyan "odacsap", hogyha a deviáns morog. Erre igenis pénzt kell szánni..a törvények nem megalkuvó betartatását szolgáló rendvédelmi létszám biztosítására pedig ugyanúgy. A TORKUNKON A KÉS. Vagy-vagy (és nem dramatizálok). Mindenkivel azon a nyelven kell (lehet) beszélni, amilyen nyelven ért. A szóban forgó réteg kizárólag a szigor és az erő nyelvét érti. Akkor beszéljük vele ezt, különben végünk.

A közmunka-programot még finomítani lehet - és kell is. Ha megtehetném, oly módon fogalmaznám meg a törvényt, hogy a több évet-évtizedet munkában töltött emberekre ne legyen kiterjeszthető, ha barna, ha fehér a bőrük. Azokra nézve pedig megalkuvások nélkül kötelezővé tenném, akik fikarcnyi igyekezetet sem mutattak az önképzésre, a munkakeresésre, a normakövetésre, ám a követelezésre, fenyegetésre, bűnözésre annál inkább.

Ami a H.Zs.-féle kiscsirke-osztó alibimegoldást illeti: kidobott pénz. Ásni, kapálni, ültetni/vetni tanítani őket - falugazda és rendőr (fegyvert használni is jogosult rendőr!) állandó jelenléte mellett; aztán, ha megtanulták, ellenőrízni, hogy művelik-e a portájukat. Ha nem - hát szankciók.

2011. nov. 19. 16:20
 16/19 anonim ***** válasza:
A kártyás villanyórához még: bár úgy is lenne, hogy amikor lejár, elő a petróleumlámpát. De nem! Magad is hallottál kampós rácsatlakozásról, ugye? Símán lopják az áramot. Te meg én fizetünk. Na, ehhez kellene a megfelelő ellenőrző/rendfenntartó létszám. Kemény szakemberekből.
2011. nov. 19. 21:06
 17/19 anonim ***** válasza:

Én a gyors és biztos, de nem elviselhetetlen következmények híve vagyok. Mint az iskolában: minden óra elején legyen öt perces röpdolgozat, és aki kétszer egymás után nem teljesít valami minimum szintet, azt egy hétre tanulószobára kötelezzük. Ha emberrel (rendőrökkel) biztosítjuk az azonnali következményt, az sokba kerül, egyelőre nincs rá pénz. De ahol automatával meg lehet oldani, arra megéri beruházni.

Aki kijátszani próbálja a rendszert, azt tényleg meg kell büntetni. A büntetés itt már lényegében mindegy, hogy mi (de azért ne háborodjon fel rajta fél Európa), csak legyen elrettentő hatása mind az elkövetőre, mind a többiekre nézve. A kijátszók kiszűrésére kell a drága emberi erőforrásokat koncentrálni (a tanácsadás, pénzügyi tervezésben való segítés és ehhez hasonlók mellett).

Azt is hallottam, hogy sokan annyira nem értenek a pénzügyi gazdálkodáshoz, vagy annyira fegyelmezetlenek, hogy egyáltalán nem számolnak egy hónapra előre. Hó elején megjön a pénz, egy hétig buli van, aztán három-négy hét éhezés. (Persze ez a jobb helyzetű rétegeknél is megfigyelhető: hó végén sokkal kevesebb az autó az utakon. Az autó jól nevel, ha kifogy a benzin, bizony megáll, nem lehet sokat trükközni.) Miért havonta osztunk segélyt, miért nem napokra vagy legalább hetekre bontva? Tudjuk, hogy nem képesek jól gazdálkodni, ez tény, nincs mit tenni. Szerintem nagyot dobna a helyzeten, ha átszerveznék így a segélyosztást. Ez megérné a befektetett energiát, pluszmunkát a hivatal részéről.

"Ami a H.Zs.-féle kiscsirke-osztó alibimegoldást illeti: kidobott pénz. Ásni, kapálni, ültetni/vetni tanítani őket - falugazda és rendőr (fegyvert használni is jogosult rendőr!) állandó jelenléte mellett; aztán, ha megtanulták, ellenőrízni, hogy művelik-e a portájukat. Ha nem - hát szankciók."

Na, ez az, amiben én nem vagyok biztos, hogy ne működne komoly felügyelet nélkül. Szerintem többet érünk azzal, ha február közepén kiosztjuk a magot meg a tankönyvet (mondjuk az első évben még csak tanuló mennyiséget és könnyen termeszthető fajtákat, tehát borsót, babot, sóskát, karalábét, dughagymát, csicsókát, uborkát, büdöskét, meg ami még könnyen termeszthető, nekem ezek jöttek be itthon az első két évben). Havonta megnézzük, hogy hányadán állnak, mi termett, gondozzák-e a kertet stb. Ezen felül év közben nem felügyelünk, de konzultációs lehetőség van, ha valakinek szaktanácsra van szüksége (mondjuk hetente három óra ügyeletet tart és válaszol a kérdésekre a faluban egy tapasztaltabb kertművelő). Ősszel összesítjük, hogy ki mire jutott, és aki ügyes és szorgalmas volt, megbízhatónak bizonyult, az következő évben több magot és csibét is kap. Aki nem, az megint csak tanuló mennyiséget kap a következő évben (több évi sikertelenség után pedig semmit sem). Mindezt származásra való tekintet nélkül, mert elszegényedett vidéki magyar családok is akadnak bőven.

Nem tudom, hogy H.Zs. hogy csinálja, de szerintem ugyanannyi pénzből hosszú távon így jobb eredményre lehet jutni, mint mindenféle ellenőrzés nélkül vagy nagyon szigorú (-> nagyon drága) ellenőrzéssel.

2011. nov. 19. 23:35
 18/19 anonim ***** válasza:

Megint csak sok mindennel egyetértek. A válasz második részével teljesen. Azonban: az első bekezdésben javasolt megoldás kivitelezhetetlen "karhatalmi" rásegítés nélkül. Tanulószobára KÖTELEZNI? Minden pedagógus saját bőrén tanulta meg, hogy őket - kötelezni - nem lehet. Abban a pillanatban becsődül a minimum 3-4 fős ordítozó rokon-csorda és törni-zúzni, tanárt és igazgatót verni kezdenek az iskolában. Nos, ennek elkerüléséhez kellene a megerősített rendvédelem, valamint annak érzékeltetéséhez is hasznos volna, hogy két út lehetséges: megszokni vagy megszökni.

Olyan megoldások, amelyek révén nem esik nekünk a fél Európa? Az a fél kontinens úgyis nekünk esik; most is, amikor nálunk működik a legerősebb szociális háló, amely a "tárgyi" népességet életben tartja. Hidd el: ismerem az európai cigány-helyzetet. SEHOL nem kapnak intézményes segítséget, csak hazánkban. Elemi érdekükben áll minket szidni és rágalmazni, hiszen a céljuk az, hogy ez a populáció minden megkapjon, amit követel, nehogy nyugat felé vegye az útját. A bevándorlás leterhelte Nyuga-Európa pontosan tudja, hogy egy kb. másfél milliós, keményen deviáns tömeg kezelhetetlen lenne..és akkor finom voltam.

2011. nov. 20. 10:15
 19/19 anonim ***** válasza:

"Olyan megoldások, amelyek révén nem esik nekünk a fél Európa?"

Én itt csak arra gondoltam, hogy ne kézlevágással vagy gázkamrával büntessük az ilyesmit, mert az már tényleg túlzás.

"Minden pedagógus saját bőrén tanulta meg, hogy őket - kötelezni - nem lehet."

Azért ez területenként változik. Lehet, hogy vannak olyan részek az országban, ahol ennyire rossz a helyzet, de például itt a mi környékünkön is vannak szegény és/vagy fegyelmezetlen családok, és az osztályomban voltak olyan gyerekek, akiket szerintem tanulószobára kellett volna kötelezni. Szervezésileg nem is lett volna túl nehéz, mert hatodik osztályig volt délután napközi az iskolában. Három cigány volt az osztályban (ezt a bőrszínük és a család ismerete alapján gondolom, a gyerekek viselkedésével nem volt semmi baj), ha jól emlékszem, közülük egynek meg még négy-öt magyarnak nem ártott volna meg a tanulószoba.

2011. nov. 20. 11:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!