Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » A szőlőtaposó mit vesz a...

A szőlőtaposó mit vesz a lábára taposás közben? A lábbal/idegen testtel való érintkezés által (miért) nem válik szennyezetté a must?

Figyelt kérdés

#szőlőtaposás
2022. szept. 15. 23:00
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
84%

Ma már ilyen nincs.

Régen kifejezetten erre használatos gumicsizmát használtak.


Ma már minden gépi munka.

2022. szept. 15. 23:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 L.. István ***** válasza:
71%
Ja, nem csinálnak már ilyet. Amúgy igen, gumicsizma.
2022. szept. 15. 23:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
83%
Szennyezetté vált valamennyire, de annyira azért nem, hogy ez bárkit is érdekeljen.
2022. szept. 16. 01:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
93%
Általában mezítláb és tiszta lábbal szokták azt régen.Úgy tudom...A szennyeződés meg leülepszik a söprőben.A bort lefejtik róla. Úgyhogy az már tiszta lesz.
2022. szept. 16. 03:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Néha még bemutató jelleggel rendeznek ilyen eseményeket.S ezeken is leginkább mezítláb csinálják.Tessék:

[link]

2022. szept. 16. 03:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
85%
Anno inkább a kápodztát taposták.
2022. szept. 16. 05:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
A bor nem annyira érzékeny, mint az élesztőkultúrás sörök. A 60 éves korhadt, rozsdás szőlőpréstől sem romlik el.
2022. szept. 16. 05:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a csodás válaszokat!
2022. szept. 16. 13:51
 9/12 NTBS ***** válasza:
Tiszta lábbal vagy csizmàval.
2022. szept. 16. 15:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
A taposás a szőlőszem összetörését szolgálja, könnyebb a préselés. Nincs szó sem tökéletes tisztaságról (máshol se), nincs szó ülepedésről, sem hasonlóról. A must a benne lévő anyagok hatására forrni kezd, ez egy igen erős kémiai folyamat, és a szennyeződés, akár szerves anyag, akár szervetlen, kicsapódik szervetlen formában. A megforrt mustot (újbort) kétszer lefejtik, azaz a leülepedet szennytől (seprő) elválasztják. A jó borban nincs szerves szennyezés, a mikroorganizmusok nem kedvelik az alkoholt.
2022. szept. 16. 19:17
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!