Ezen a kis rövid felsoroláson kívül még hány város neve ismert az ókorban, amit a görög történetírók állatok után neveztek el?
Lükopolisz = Farkasváros,
Leontopolisz = Oroszlánváros,
Künopolisz = Kutyaváros
A két utolsó két egyiptomi város görög neve.
Az oroszlánok városában Mahesz istent, a harcos oroszlánt tisztelték
Fő kultuszhelye a Nílus-delta keleti részén fekvő Taremu városa volt (ma Tell el-Muqdam), melyet a görögök Leontopolisznak, „Oroszlánvárosnak” neveztek el róla.
„Egyiptomban oroszlánokat imádnak, és egy várost is elneveztek róluk. (…) Az oroszlánoknak templomok épültek, és számos helyen járhatnak szabadon; naponta ökörhúst kapnak (…) és egyiptomi nyelven énekelt dalkísérettel esznek.”
A második egy régi sakálisten, Upuaut szent városa:
Fő kultuszhelye a felső-egyiptomi Assziút volt, aminek görög neve (Lükopolisz, 'farkasváros') az istenség megjelenésére utal.
Városnevek forrása:

válasza:Kapcsolódó kérdések:
én csak ezeket ismerem: 1 jóslócsont-írás: Időszak kb. i. e. 14-11. század A jóslócsont-írás a kínai írás legkorábbi formája, amellyel a Sang-dinasztia korából (kb. i. e. 14-11. sz.) származó, karcolással létrehozott jóslócsont-feliratok íródtak. 2...
"A tudás hatalom, rejtsd el jól/jól rejtsd el!" Az eleje előttem is ismert, "Scientia potentia est", a végében kérnék segítséget.
Az is egy név? Vagy volt ilyen ismert személy, hogy Roberto Uno?
Ha szükséges, magyarázattal! Szolnokon lakom, de nagyon szeretem ezeket. Pl. Tik(tyúk), Cúg van (huzat van), és hasonlók. Köszönöm! Mindenki zöld pacsit kap érte!
Azt tudjuk, hogy ez egy angol "and" szócskát jelent, vagy német und-ot, vagy magyarul "és"-t, de igazából ez nem egy nemzetközi szimbólum? A vita azon ment egy ismerőssel, hogy ez egy szimbólum (amit és-nek fordítunk), vagy ez KIFEJEZETTEN ANGOL szócska-e? Tudja...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!