Németes kérdés. Ha azt mondjuk, hogy "Vielen Dank! ", akkor miért csak Viel Spaß-t mondunk Vielen Spaß helyett?

válasza:

válasza:Ez egy nagyon érdekes kérdés, nem volt könnyű megtalálni rá a választ. Mindkettő kifejezés, és ilyenkor nem mindig lehet megtalálni a jelenség eredetét.
Mindkettő valóban tárgyesetben van, ahogy az előttem válaszoló már megírta.
A "haben" ige maradt el, ahogy ez gyakran megesik mindkettőnél. A "helyzet kulcsa" -:) abban a szabályban lehet, hogy ha a "viel" névelő nélkül használatos főnév előtt áll, akkor többnyire nem ragozzuk. Tehát abból kell kiindulni, hogy a "Viel Spaß" egy régebbi eredetű kifejezés, mint a "Dank", feltehetőleg abból az időből származik, amikor a német nyelvben még nem voltak névelők. A "Vielen Dank" kifejezés meg egy későbbi korból származhat, amikor már voltak névelők. Ha jól emlékszem, a névelők a 17. sz.-ban keletkeztek a mutató névmásokból. Ezt a feltevésemet támasztja alá az is, hogy a "Spaß" a 16/17. században került az olaszból (spasso) a német nyelvbe (amikor még nem voltak névelők, és ebben az esetben a "viel"-t nem ragozzuk).
Üdvözlet: Suzana Guoth

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Vannak olyan zsidók, akik "honosították" a nevüket (tehát a magyarországiak magyarosították, az izraeliek héberesítették, az amerikaiak angolosították stb.), a többinek pedig szinte kivétel nélkül németes hangzású neve van, néha kis csavarral (pl. Schwartz tz-vel).
A damit-os szerkezetről van szó (célhatározói mellékémondat.) Itt van pl. egy példamondat: "Ich benutze den Besen, damit den Keller sauber wird." Na mármost: hogyan érdemes ezt lefordítani? 1. Azért használom a seprűt, hogy kitakarítsam a pincét. ...
Ebben a videóban az első pár mondatot szeretném, ha leírná valaki németül, és ha lehet, magyarul is. Itt a videó: Nem hosszú, 4 mondat kb., mielőtt elkezdüdik a zene.Köszönöm!
Szerintetek melyik változat helyes? A VÁLTOZAT - "Biztos hazaért már" - gondolta a lány. B VÁLTOZAT "Biztos hazaért már" - gondolta a lány.
És egy teljesen más jellegű kérdés: Azt lehet mondani, hogy relatív, de jól tudok németül. Van nyelvvizsgám is. A szüleim is szeretnének megtanulni. Kérik a segítségem, de nem tudom mivel és hogyan kedjem. Szerintem mindenképpen a nyelvtan alapjaival kéne, csak nem...
Mikor használják a Leute és mikor a Mensch főnevet? Mindkettő embert jelent, de már egy mondaton belül is láttam őket leírva, és nem értem, hogy mikor kell az egyik, és mikor a másik. Németórán egyébként csak a Leutét tanultuk.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!