Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogyan helyes: örömet vagy...

Hogyan helyes: örömet vagy örömöt?

Figyelt kérdés
Számomra mindkettő helyesnek tűnik, és nagyon gyakori mindkét eset. Örülnék, ha egy hozzáértő felvilágosítana. Előre is köszönöm!
2011. márc. 20. 22:24
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem mindkettő helyes.
2011. márc. 20. 22:30
 2/5 anonim ***** válasza:
2011. márc. 20. 22:36
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a linket, nem tudtam, hogy már fel volt téve, pedig kerestem, ezek szerint rosszul. Így már világos :)
2011. márc. 20. 22:55
 4/5 anonim ***** válasza:
Mindkettő helyes. Az "örömöt" a normális, hétköznapi stílusú, az "örömet" népies(kedő), régies(kedő) vagy hiperkorrekt.
2011. márc. 20. 23:07
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
kinek mi a hétköznapi stílus?nekem pl inkább az 'örömöt' hangzik furcsán mert nem azt szoktam meg a környezetemben.
2011. márc. 22. 16:23

Kapcsolódó kérdések:

Helyes így ez az Angol mondat?

He will never drink any more

Melyik a helyes? Ti hogy mondjátok?

1. Meg kell kérdeznem! 2. Meg kell, hogy kérdezzem! 3. Meg kell kérdezzem!

Helyes ez így angolul?

Feladat: Ki kell egészíteni a mondatokat megfelelő igével, amely zárójelben van. Ha nincs, akkor mással (pl. elöljáró szóval) kell kiegészíteni. Az egyik mondat így szól: I'd ...... live somewhere warmer and drier. A megoldókulcsban a helyes válasz a 'rather' de...

Melyik a helyes? A "v@n akinek", vagy "valakinek"?

(Bocs hogy így írtam, ki, de máshogy nem engedte....) Sokszor látom, hogy "valakinek ez jó" de nekem mindig úgy lett volna logikus, hogy "van akinek ez jó". Gyenge példa de értitek mire gondolok... Én vagyok buta, hogy olyan furának tűnik ez a "valakinekezés"?

Ugye nem helyes az hogy NÉKÜL?

Olyan sok helyen hallom. De helytelenül?

Hogyan helyes ez? Help pls.

van 1 szó irom inkább szó,... szó szó..., szó ez a kérdés hova kell a vesszö és vesszö után vagy elött a ... ? pls fontos

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!