Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Németesek! Mikor zu és mikor...

Németesek! Mikor zu és mikor um+zu?

Figyelt kérdés
zu+ infinitiv szerkezetet ismerem és használom, de azt nem tudom, mikor kell az um is.
2011. ápr. 25. 12:18
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
76%

zu: -hoz, -hez, -höz

um + zu: azért, hogy

2011. ápr. 25. 13:00
 2/17 anonim ***** válasza:
92%

Az Um zu+infinitivet akkor használod, ha valamit valamilyen célból teszel. Ezt ilyen célhatározói mellékmondatnak szokták nevezni.

Pl.:

A konyhába mentem, AZÉRT hogy egyek valamit.

Ich bin in die Küche gegangen, um etwas zu essen.

Sokat dolgozik, AZÉRT hogy több pénzt keressen.

Er arbeitet viel, um mehr Geld zu verdienen.

Um zu +inf-et csak akkor használsz egyébként, ha a két tagmondatnak az alanya megegyezik. Pl ha azt mondod, hogy Mariska néni vett egy kiló sárgarépát,azért hogy a kecske enni tudjon, akkor már nem használhatod ezt a szerkezetet.

2011. ápr. 25. 13:01
 3/17 A kérdező kommentje:
De ha "Mariska néni vett egy kiló sárgarépát,azért hogy megetesse a kecskét" akkor már um+zu, igaz? mert akkor értem. :P
2011. ápr. 25. 13:28
 4/17 anonim ***** válasza:
88%
Igen, akkor az um+zu szerkezetet használjuk.
2011. ápr. 25. 13:55
 5/17 anonim ***** válasza:
100%

Az "um zu+Infinitiv" a célhatározói mellékmondat rövidítése.

Hogy pontosan megállapítsuk, hogy a mondat célhatározói vagy okhatározói, nem szabad a "miért" kérdőszóval rákérdezni, mert az nem különbözteti meg a kettőt.

Ha "milyen okból?" akkor okhatározói, ha "milyen célból? " akkor célhatározói.

Miért mész a városba? (Milyen okból? -Mert unatkozom. Okhatározói)

Milyen célból mész a városba? Hogy vegyek egy blúzt.

(Célhatározói)

A célhatározói mellékmondat kötőszava: "damit"

Ich gehe in die Stadt, damit ich mir eine Bluse kaufe.

Megyek a városba, hogy vegyek magamnak egy blúzt. (célhatározói)

Ha a célhatározói mondat alanya azonos a főmondat alanyával, akkor rövidíthető "um zu + Infinitívvel.

A rövidítés nem kötelező.

Ich gehe in die Stadt, um mir eine Bluse zu kaufen.

Módbeli segédigével: Ich gehe in die Stadt, um mir eine Bluse kaufen zu können.

Okhatározói: Ich muss mir eine Bluse kaufen, weil ich keine habe. (Vennem kell magamnak egy blúzt, mert nincs.)

Ich komme zu dir, damit du mir hilfst. Elmegyek hozzád, hogy segíts nekem. (Nem fejezhető ki "um zu + inf.-vel mert az alanyok különböznek)

2011. ápr. 25. 14:35
 6/17 A kérdező kommentje:
Na, most beparáztam, mert én ugyan nem érzem a különbséget hogy cél vagy okhatározó...
2011. ápr. 25. 14:59
 7/17 anonim ***** válasza:
Egyszerű: a cél az, amit el szeretnél érni, például meg szeretnéd venni a blúzt. Az ok, az meg adott, mert nincs blúzod, tehát ez az okhatározó. nyugtass meg, hogy most érted, de ha nem, írok még néhány példát.
2011. ápr. 25. 18:00
 8/17 anonim ***** válasza:

Szia! Én nem a kérdező vagyok, de ... én sem érzem. :(

A városba megyek, az a célom, hogy blúzt vegyek. És:

A városba megyek, az az oka, hogy blúzt kell vegyek.

Szóval, hogy is van?

2011. ápr. 25. 18:11
 9/17 A kérdező kommentje:

Talán értem, de ez nekem olyan árnyalatnyi különbségnek tűnik. Van ennek egyáltalán a magyar nyelvben jelentősége? Kellene ezt tudnunk/éreznünk? Tanultunk ilyet suliban? (ha igen akkor jó mélyen elásom magam a föld alá szégyenemben)

Német példák jönnének jól, olyanok, amiknél egyértelműen látszik, hogy mikor van szerepe tudni azt, hogy ok vagy célhatározó.

2011. ápr. 25. 18:18
 10/17 anonim ***** válasza:
100%

Eszembe jutott egy szembeállítás, aminek alapján gyorsan megérted az okhatározói és a célhatározói mellékmondat közötti különbséget.

Már délután lefeküdtem, mert lázam volt (OK)

Már délután lefeküdtem, hogy lázam legyen. (Ha ez nem lenne hülyeség, akkor ez lenne a célhatározói.)

Most csináljunk belőle értelmes célhatározói mondatot:

Már délután lefeküdtem, hogy holnap ne legyen lázam. (Cél)

NÉMETÜL:

Schon am Nachmittag ging ich zu Bett, weil ich Fieber hatte. (OK-mert lázam volt...)

Schon am Nachmittag ging ich zu Bett, um schneller gesund zu werden. (Hogy holnapra egészséges legyek- cél)

És egy formai segítség:

Amikor a magyar mondatban "hogy" kötőszó és "álfelszólító mód" van, akkor az célhatározói ("damit" vagy "um zu + Infinitív")

Pl: Elmegyek hozzád, hogy segítsek neked. (olyan az alakja, mintha felszólító mód lenne, de valójában nem szólítom fel magamat, ezért álfelszólító)

Ich komme zu dir, um dir zu helfen.

És akkor nem rövidíthető, hanem "damit" lesz, ha az alanyok különböznek:

Ich komme zu dir, damit du mir hilfst. (Elmegyek hozzád, hogy segíts nekem)

Ha valami nem világos, este kilenc után itthon leszek, és tovább segítek neked.

2011. ápr. 25. 18:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!